De voetballers van Papendrecht zijn begonnen aan het tweede seizoen in de eerste klasse. In de vorige jaargang stond de ploeg van trainer Johan Sturrus op de negende plaats in 1C toen de competitie in maart werd stilgelegd, al was het verschil tussen de nummer vier en nummer twaalf op dat moment slechts acht punten.

banner_koningsport_small_VJ

PAPENDRECHT – Dit seizoen is Papendrecht samen met regioclubs Heerjansdam, Nieuw-Lekkerland en Oranje Wit ingedeeld in 1B (West II), waarin clubs als Kloetinge, Heinenoord, RVVH en XerxesDZB de dienst uit lijken te gaan maken aan de top. ,,Op voorhand lijkt dit zeker een sterkere competitie dan vorig seizoen. Tegen clubs uit het Rotterdamse wordt altijd meer gevraagd. Ze zijn technisch goed, maar ook vaak meer streetwise en weten hoe je een wedstrijd moet winnen. We moeten dus aan de bak, maar dat was vorig seizoen niet anders. Op ons debuutjaar in de eerste klasse kijk ik met trots en tevredenheid terug. Het was een leerzaam jaar, maar we hebben ook een aantal knappe resultaten geboekt tegen teams die bovenin meedraaiden. Daarin lieten we zien een team te zijn dat over veel karakter en vechtlust beschikt. Dat zullen we dit seizoen wekelijks moeten laten zien”, zegt Sturrus, die met een minder voldaan gevoel terugblikt op de voorbereiding op dit seizoen.

Blessures

Clubs met kunstgras hebben de hele zomer door kunnen trainen, maar dat zat er voor ons helaas niet in. Toen je in mei weer voorzichtig mocht trainen na de complete coronastop hebben we nog drie weken getraind, maar daarna gingen de velden eruit. Op 6 augustus zijn we toen weer begonnen aan de voorbereiding op dit seizoen, terwijl de meeste clubs de mogelijkheden hadden om in juni en juli lekker door te trainen. Dat kon je ook wel zien tijdens de eerste oefenwedstrijden in de voorbereiding. Zo verloren we half augustus met 5-0 bij tweedeklasser GJS in Gorinchem, maar daar kon je duidelijk zien dat zij conditioneel al veel verder waren. Tijdens de voorbereiding hebben we dus een inhaalslag moeten maken na maanden zonder voetbal, maar we kregen ook al snel te maken met een paar vervelende blessures. Zo liep onze aanvoerder Nick Kamerling een hersenschudding op, iets waar hij al eerder mee te maken heeft gehad en waar we dus erg voorzichtig mee zijn geweest. Een week voor de competitiestart is hij gelukkig weer aangesloten, want hij is er belangrijk voor ons met zijn coaching en kopkracht, zeker nu Edinho Goodett helaas gestopt is.”

Daarna raakte ook nieuwkomer Cerezo Drenthe (overgekomen van de nieuwe competitiegenoot RVVH uit Ridderkerk) geblesseerd na een harde overtreding op hem en in de laatste bekerwedstrijd ging het opnieuw mis met de knie van middenvelder Thomas Muilwijk. De 23-jarige linkspoot zag voor de vijfde keer in drie jaar tijd de knieschijf van zijn rechterknie uit de kom schieten. ,,Ik moet nu gewoon verstandig zijn en er helemaal mee stoppen, hoe vervelend dat ook is op deze leeftijd”, zegt de oud-speler van ASWH en ‘s-Gravendeel. ,,Toen het in januari misging heb ik gezegd dat ik me wilde laten opereren, maar dat zou betekenen dat ik drie operaties moet ondergaan om alles weer op z’n plek te krijgen. Dan is het natuurlijk maar de vraag hoe je terugkeert. Dat is het me niet waard. In het dagelijks leven heb ik er gelukkig weinig last van. Ik ga nu met de trainer en voorzitter even kijken op welke manier ik betrokken kan blijven bij de selectie.”

Stage

Voor trainer Johan Sturrus dit seizoen dus minder beschikbare spelers dan waar op had gehoopt, maar de Ambachter begint vol goede moed aan zijn derde seizoen op Sportpark Slobbengors. ,,Ik ben een ambitieuze trainer en weet dat er veel mogelijk is met deze groep, maar dan moet er wel keihard gewerkt worden op iedere training en iedere zaterdag. Het is aan mij om dat los te maken bij die gasten en dat is altijd een mooie uitdaging.”                                                                                                         Sturrus staat dit seizoen zelf vijf dagen per week op het veld, want voor het behalen van zijn UEFA A-diploma loopt hij dit seizoen stage bij zondaghoofdklasser IFC, waar Jack van den Berg (die Sturrus goed kent van hun periodes bij ASWH) de ervaren hoofdtrainer is. ,,Op woensdag en zondag loop ik daar mee om te helpen en mee te kijken. Omdat ik de cursus volg krijg ik dit jaar nog dispensatie om in de eerste klasse te werken. Als ik mijn papiertje heb mag ik op alle amateurniveaus werken. Ik ben zeker ambitieus, maar er zullen pas grotere clubs komen als we ook dit seizoen weer goed presteren met Papendrecht. Dat is dus een mooie uitdaging voor mij en voor de spelers.” Papendrecht startte met een 2-0 nederlaag bij Briellle.

Herenigd op Papendrechtse bodem

PAPENDRECHT – Samen stonden zij op het veld voor het Ambachtse ASWH, nu dienen zij beiden een Papendrechtse voetbalclub. Evenals zijn voormalige ploegmakker Johan Sturrus is Dordtenaar Paul Koster neergestreken in het erwtenpellersdorp. Na een jaar bij de Dordtse zondagderdeklasser RCD is Koster aan de slag gegaan bij Drechtstreek, waar hij Bart Toom is opgevolgd.

Het contact tussen Koster en de blauw-witte club uit de Oostpolder ontstond bij een oefenwedstrijd tussen de tweedeklasser en FC Dordrecht onder 19, waar de Dordtenaar vorig jaar ook nog werkzaam was. Daarmee was de basis gelegd voor een lange(re) samenwerking, want het eerste gesprek mondde uit in een verbintenis. Aan één van de eerste wensen van Paul Koster werd bovendien ook voldaan: Marco Verloop werd als assistent-trainer aan de technische staf toegevoegd.

In de eerste weken van het nieuwe seizoen maakte Paul Koster zijn intenties duidelijk: hij wil met Drechtstreek meer vooruit gaan voetballen. In de districtsbeker was er meteen succes: achter eersteklasser Heerjansdam werd de tweede plek in de poule gepakt door zeges op Oostkapelle/Domburg en TSC (zondag). De 2-1 zeges op beide ploegen openden de deur naar de volgende schifting van het toernooi in het district Zuid I. In competitieverband, waar handhaving voor Drechtstreek weer de eerste prioriteit zal zijn, begon het seizoen met een 4-1 thuisnederlaag tegen Roda Boys Bommelerwaard.