Het zal meer dan tien jaar geleden zijn dat er bij SV Noordeloos een recreantengroepje op woensdagavond trainde om toch een beetje fit te blijven. De belangstelling werd op een bepaald moment minder. Met een man of zes trainen werkte niet. Maar daar volgde een geweldige oplossing op.  

HappyPoint_desinfectie

NOORDELOOS – Gijs Moerings bedacht om een tegenstander uit te nodigen waartegen een wedstrijdje gespeeld zou kunnen worden. Slim bedacht, want Moerings wist dat er dan opeens minstens veertien spelers op het veld zouden staan. ,,Ik had aan die losse wedstrijden toch vrij veel werk, want ik moest telkens op zoek naar een team dat tegen ons wilde spelen. Dat rommelde zo een beetje door, tot ik op het idee kwam om een speelschema in een soort competitievorm op te zetten. Dat maakte het organisatorisch gemakkelijker en elke club kwam zo aan hun thuiswedstrijden. Omdat de spelers voor deelname minsten 45 jaar moeten zijn, leek het mij niet nodig om voor onze wedstrijden een scheidsrechter aan te stellen. Als dat we zo is dan kunnen wij er beter meteen mee stoppen.

De wedstrijden zijn vooral bedoeld voor spelers die niet meer in teamverband actief zijn maar nog wel graag een partijtje willen voetballen. Wij willen iedereen zoveel mogelijk betrekken bij de club waardoor zij toch naar het sportpark blijven komen. Bovendien is het geen echte competitie maar een speelschema. Dat betekent dat er geen stand wordt bijgehouden. Wij zijn nog wel fanatiek genoeg om tijdens de wedstrijd, van tweemaal dertig minuten, het scoreverloop bij te houden.”

Door corona is SVS’65 tijdelijk afgehaakt. ,,Er zijn daar spelers van rond de zeventig jaar actief in het team en zij houden liever even afstand. Daar hebben wij uiteraard begrip voor. Als we in wat veiliger vaarwater komen keren zij hopelijk weer terug.” Sleeuwijk en SteDoCo nemen niet meer deel zodat er nog zes teams in het speelschema zitten.

Het team van Gijs Moerings – hij is inmiddels zestig jaar – loopt niet meer over van het talent, hoewel ze echt nog wel een bal kunnen raken. In de wedstrijd tegen Peursum werd zelfs een voorsprong genomen. Moerings: ,,Wij winnen zelden, maar dat is niet erg. Het gaat vooral om het bezig zijn en de derde helft, die maakt het samenzijn wel extra gezellig. Napraten met een drankje en een portie bitterballen, dat hoort toch immers bij het voetballen.”

Soms is er sprake van uitwisseling als een team meer of minder spelers dan de tegenstander heeft. ,,Dan worden een of meerdere spelers ‘uitgeleend’ waardoor er toch door iedereen gevoetbald kan worden. Dat houdt het laagdrempelig en vergroot het plezier om regelmatig in beweging te blijven.” Toch zijn er situaties dat het net wat te fanatiek wordt. ,,Dat maken wij zelfs binnen ons eigen team mee. Je kunt het je niet voorstellen omdat wij vrijwel altijd de onderliggende partij zijn.” De formule bewijst zich al jaren omdat het niet wekelijks wordt geprogrammeerd. De afstanden zij kort. Voetballen op hoge leeftijd kan in de Alblasserwaard nog wel even verder.