Morgenavond is het al kerstavond, dus onze hulp bij het optuigen van kerstbomen is hoog nodig. Vandaag tuigen we de spelerskerstboom van Stefano Tavares op. Vorig jaar keerde Stefano terug naar zijn grote voetballiefde, VV Alblasserdam. Voor zijn tweede periode bij VV Alblasserdam, speelde Tavares voor VV Pernis en ZVV Pelikaan. In 2013 kreeg Tavares te horen dat hij leed aan lymfeklierkanker. Na een gevecht voor genezing en herstel mocht Tavares gelukkig weer voetballen. Mede door de steun van de leden van Alblasserdam in deze periode, houdt hij een enorm warm gevoel over aan de club uit Alblasserdam.

We beginnen zoals in de vorige edities wederom bij de trainer. Zonder een goede organisator kunnen we immers geen kerstboom optuigen. Stefano kiest voor Fop Gouman. “Ik heb veel trainers gehad maar Fop Gouman blijft voor mij de beste. Een top trainer en een geweldig persoon. In de periode dat ik ziek was heeft hij me altijd gesteund en altijd bij het team betrokken. Fop is de enige trainer met wie ik nog contact heb uit het verleden.”

Na de keuze voor beste trainer, gaan we over op de beste keeper waar Stefano mee gespeeld heeft. Onder de lat kiest Tavares voor Ron Kersbergen. “Ron was echt een gruwelijke keeper. Hij pakte ballen waarvan je zou denken dat niemand die zou hebben. In de 16 meter was hij de baas.”

Vanaf de stam van de boom werken we langzaam omhoog. Aangekomen bij de verdediging, startten we met de linksback. “Adilson Barros is een rechtspoot op een linksback positie. Hij is een verdediger maar is een plaag voor elke tegenstander. Barros denkt alleen maar aanvallend en houd ervan om zijn tegenstanders te vernederen. Hij zou nooit een bal wegschieten. Sterker nog als het moet, kapt hij zijn tegenstander uit in zijn eigen 5 meter gebied.” De centrale verdediger aan de linkerkant van de defensie is Bart van Muijen. “Bart is met zijn ervaring een geweldige speler om in je team te hebben. Hij zet het team neer en is een leider in de groep. Hij is een keiharde verdediger die ook nog opbouwend goed is. Ook pikte hij af en toe wel een goaltje mee.” Stefano kent Bart van zijn tijd bij ZVV Pelikaan.

De rechterkant van de defensie begint met Claudy Nzita in het centrum van de verdediging. “Claudy is een keiharde, kopsterke en snelle verdediger. In de lucht wint niemand van hem. Om hem te passeren moet je wel 2x nadenken of dat wel verstandig is.” Claudy is pas 26 en speelt al tien jaar in de selectie van VV Alblasserdam. Rechts naast Claudy staat rechtsback Sanny Monteiro. “Monteiro is een verdediger die zowel verdedigend en aanvallend sterk is. Longen van een paard, heeft goede voorzetten en is kopsterk in de 16 van de tegenstander.” Sanny neemt dit seizoen afscheid van IJsselmeervogels.

Aangekomen bij het middenveld beginnen we met de naam Sharog Susani. Susani is afgelopen zomer teruggekeerd bij ZVV Pelikaan. “Susani heeft een trap waar ‘u’ tegen zegt. Hij legt de ballen neer waar je wilt en kan ook nog eens scoren. Zodra Sharog de bal heeft gaan de aanvallers al rennen, want hij legt de ballen makkelijk achter de verdedigers. Als hij achter een bal staat bij een vrije trap dan juich ik al voordat hij heeft geschoten.” De tweede middenvelder in de opstelling van Stefano is Alexander de Jong. “Alexander is dé beste op de ‘6 positie’. Heeft veel ervaring, lost alles voetballend op en is heel rustig aan de bal. Hij verlegt het spel met zijn steekpasses en heeft een geweldige trap in huis. In mijn eerste jaren bij VV Alblasserdam keek ik echt naar hem op en nu is hij de assistent trainer van ons team.”

Ahmet Kuyucu is de middenvelder die het middenveld compleet maakt. “Ahmet Kuyucu is een echte winnaar. Kopsterk, sterk in duels, winnaarsmentaliteit en een echte aanvoerder.” Ahmet keerde vorige zomer terug naar VV Alblasserdam.

Onder de spits zien we twee aanvallende middenvelders. Eén hiervan is Abdenasser El Khayati. ‘Nasser’ heeft de gekste ‘fake’ ooit. Hij liet tegenstanders vallen met 1 schijnbeweging. Hij vernedert tegenstanders. Al stond hij voor een lege goal, het liefst wilde hij wachten op een tegenstander om die nogmaals uit te kappen en dan te scoren.” Na zijn tijd bij ADO Den Haag speelt El Khayati nu bij Qatar SC. Naast Nasser staat Andre Almeida. “Andre ken ik van mijn periode bij VV Pernis. Heerlijke aannames en steekpasses. Hij gaf tegenstanders ‘panna’s’ waardoor het gewoon niet meer leuk was”, zei Stefano op een sarcastische toon.

De piek op de kerstboom zien we in spits Arif Irilmazbilek. “Een spits als Arif heb ik nog nooit gezien. Klein, sterk en in de 16 meter gebied is hij meedogenloos. Arif scoorde makkelijk 20-25 goals in de eerste klasse.”

Hiermee staat Stefano Tavares zijn kerstboom en is hij precies op tijd voor Kerst. De komende paar dagen blijven we nog kerstbomen optuigen. Houd de website dus in de gaten.

Klik hier voor meer kerstbomen
Klik hier voor meer artikelen over VV Alblasserdam