Nog even en het is zover: op 1 augustus bestaat de voetbalvereniging Peursum in Giessenburg precies negentig jaar. Met voorzitter Sander van Beuzekom praten wij bij over de nieuwe accommodatie en het naderende jubileum, waarvan de viering door corona onzeker is. Ook blikken we terug op de geschiedenis van de club.

GIESSENBURG – Peursum, dat het ledental richting de zeshonderd ziet groeien, nam vorig jaar het fraaie nieuwe clubgebouw met de nieuwe kleedruimten in gebruik. Sander van Beuzekom: ,,Daar hadden wij een aantal festiviteiten omheen gepland, maar dat kon door corona niet doorgaan. Wij hebben alleen voor leden wat bezichtigingen gedaan. Diverse wedstrijden, zoals een duel tegen FC de Rebellen en de komst van de Oranje Leeuwinnen, zijn uitgesteld tot juni van dit jaar. Maar het is de vraag of het nu wel kan doorgaan. Ook het inhuren van een grote band is te veel risico. Er komt daarom ook geen officieel jubileumboek. Wij kiezen nu voor een soort aanvulling met recente foto’s.”

Piet Schreuders, vanaf 1956 lid van de vv Peursum, is als archiefbeheerder betrokken bij de geschiedkundige vereniging bij Museum Het Reghthuys. Er wordt gewerkt aan een fototentoonstelling die eind juli in Het Reghthuys zal worden gepresenteerd. ,,Wij houden nog even een slag om de arm, want wij leven in een onzekere tijd. Het gaat hoe dan ook een keer door”, verzekert Schreuders. ,,Dan zijn er veel historische foto’s te zien en ook diverse attributen, die met de club te maken hebben. Van Unitas mag ik een paar voetbalschoenen met stalen neuzen uit 1923 lenen.” Van Beuzekom: ,,Hopelijk kunnen wij alles doorschuiven naar augustus en de officiële opening combineren met het jubileum. Wij willen dit met al onze leden, de scholen en anderen uit het dorp doen en anders helemaal niet.”

De historie in vogelvlucht
De Giessen-Nieuwkerkse voetbalvereniging PVV is opgericht op 1 augustus 1931. In de jaren vijftig werd de naam gewijzigd in voetbalvereniging Peursum of afgekort vv Peursum. De naam Peursum is ontleend aan het dorp Peursum waar het eerste veld, eigenlijk een weiland, want veld kon je het niet noemen, in gebruik werd genomen. Al snel werd naar een ander locatie gezocht. Die werd gevonden op een perceel grond dat in eigendom was van de gemeente Hardinxveld. PVV huurde deze grond voor een bedrag van fl. 2,50 per week, een bedrag dat opgebracht moest worden door de toen 53 leden van de vereniging. In het financieel jaarverslag uit 1933 staat te lezen dat er toch een batig saldo was van fl. 106,01. Het eerste elftal werd kampioen van de voetbalbond GHD.

  1. Er werd een andere locatie gevonden aan de Voordijk tegenover het gemeentehuis van Giessen-Nieuwkerk. Het veld werd op 11 april van dat jaar officieel in gebruik genomen.
  2. In dit jaar komt de eerste noodkreet over de gesteldheid van het voetbalveld. Het bestuur, onder voorzitterschap van de heer Andries Muilwijk, schrijft een brief aan burgemeester en wethouders van de gemeente Giessen-Nieuwkerk om te praten over een andere locatie, maar krijgt nul op rekest. Omdat de club alles zelf moet betalen en er geen subsidie verstrekt wordt, worden er aandelen uitgegeven. Er komen aandelen vanaf fl.1,00 tot fl.25,00. Op zaterdag 3 mei 1950 werd wederom verhuisd, de nieuwe locatie in Het Bos wordt in gebruik genomen. De aftrap voor de openingswedstrijd PVV-SteDoCo. werd verricht door burgemeester Sterk. En hoewel PVV het eerste doelpunt kon scoren op het nieuwe veld, werd deze wedstrijd met 1-4 verloren.
  3. Op 30 januari wordt het huurcontract voor de velden en de opstallen voor het nieuwe sportcomplex aan de Kerkweg ondertekend. De bouwkosten van de kantine en kleedkamers worden geraamd op ongeveer fl. 200.000,=. Op 26 juni wordt de eerste paal geslagen.
  4. Op vrijdag 13 augustus wordt een receptie gehouden in verband met het 40-jarig bestaan. Na heel veel inzet van een grote groep vrijwilligers kan op 16 oktober het prachtige nieuwe onderkomen aan de Kerkweg worden geopend door burgemeester Van Nieuwenhuizen.
  5. Peursum 1 behaalde het kampioenschap in de eerste klasse van de afdeling Dordrecht na een overwinning in en tegen Alblasserdam en promoveert naar de hoofdklasse.
  6. Sportief hoogtepunt, want Peursum 1 wordt kampioen van de hoofdklasse afdeling Dordrecht, promoveert naar de vierde klasse van de KNVB en mag meedingen om de landstitel. Na zich in de voorronden in Lintschoten te hebben geplaatst voor de finalewedstrijden op het KNVB-sportcentrum in Zeist, kan het seizoen 1986/87 niet meer stuk. De ploeg van trainer Bertus Dekker haalt de landstitel voor afdelingskampioenen binnen.
  7. Peursum viert het 75-jarig bestaan op grootste wijze en presenteert een prachtig jubileumboek. Peursum 1 behaalt het kampioenschap onder leiding van trainer Hans Groenenberg in de vierde klasse D met twaalf punten voorsprong op het op de tweede plaats eindigende SteDoCo.
  8. Peursum neemt het nieuwe hypermoderne clubgebouw in gebruik, maar kan het door de coronacrisis nog altijd niet officieel openen.