In een klasse met verschillende titelfavorieten bemachtigden de voetballers van Sliedrecht de eerste periodetitel. De 1-0 zege op GRC’14 was toereikend om het kostbare kleinood, dat in elk geval een plek in de nacompetitie garandeert, te incasseren. Maar waar schuilt de kracht van het huidige Sliedrecht? Over de bouwstenen van het succes.

SLIEDRECHT – Ruim anderhalf jaar na de degradatie uit de hoofdklasse klopt Sliedrecht na acht speeldagen voorzichtig op de deur die leidt naar de terugkeer op een hoger niveau op de zaterdagamateur voetballadder. De eerste prijs in de eerste klasse C viel de Alblasserwaardse formatie van trainer Dennis van der Steen ten deel, Sportlust’46 en Montfoort hadden het nakijken bij de afsluitende speeldag van het eerste blok wedstrijden.

Dat een 1-0 triomf op het pittig weerwerk biedende GRC’14 uiteindelijk voldoende was voor de blauw-witten om de periode te incasseren, wekt op basis van de resultaten in de weken daarvoor geen bevreemding. Sliedrecht manifesteert zich namelijk dit seizoen als een schier onneembaar bastion, dat de tegentreffers maar mondjesmaat toestaat. ,,En dat terwijl de keuze achterin op dit moment zeker niet optimaal is. Tim van Stek is onlangs geopereerd, waardoor wat we krap in de bezetting zitten achterin’’, constateerde Van der Steen nog na de gelukzalige afsluiting van de eerste periode.

Toch blijkt met name de waterdichtheid van de defensie een garantie. Vanaf 6 oktober, toen Heerjansdam op De Lockhorst een 1-1 deling afdwong, incasseerde Sliedrecht geen enkele tegentreffer meer. VVGZ, LRC Leerdam, GJS, WNC, De Zwerver (in de districtsbeker) en GRC’14 slaagden er niet in om doelman Mathijs Donatz de gang naar het net te laten maken. En daardoor had Sliedrecht in die serie wedstrijden driemaal genoeg aan één treffer om het verschil te maken. Niet zelden werd dat verschil dit seizoen ook in de slotfase gemaakt. ,,Omdat er het vertrouwen is dat we tóch zullen scoren’’, stipte Van der Steen desgevraagd aan.

Na een jaar in de hoofdklasse dat in de nacompetitie toch nog tot degradatie leidde en een anoniem seizoen in de eerste klasse vorig jaar, waarbij Sliedrecht grotendeels verstoken bleef van regioderby’s, lijkt dit jaar de positieve teneur hervonden. Met de aanwezige kwaliteiten heeft Sliedrecht de mogelijkheden om het heel ver te brengen. Sjoerd van der Waal, die zijn strepen in het amateurvoetbal wel verdiend heeft in de loop der jaren, kon tegen GRC’14 als invaller gebracht worden om wat meer voetbalgogme in het team te stoppen. En ook Danny van Laarhoven en Jeroen Muilwijk zijn als substituten prima krachten die om een boodschap gestuurd kunnen worden door Van der Steen.

Die keuzemogelijkheden in de andere linies dan de laatste lijn zorgen ervoor dat Sliedrecht wisselgeld heeft om – als het niet zo loopt zoals verwacht – iets te forceren. In het periodetitelduel met GRC’14 speelde de thuisploeg voor rust ‘postbodevoetbal’, ontbrak het aan snelheid en werd de goed gegroepeerd staande opponent nauwelijks in verlegenheid gebracht omdat er te veel gelopen werd met de bal. Maar met enkele omzettingen slaagde Van der Steen de boel toch aan de praat te krijgen, met de winnende treffer van Marciano Simonis als resultaat.

Die prettige afsluiting van het eerste wedstrijdblok zal het vertrouwen bij Sliedrecht een verdere boost hebben gegeven. Maar een eerste periodetitel is niet altijd een garantie voor een succesvolle afronding aan het einde van de rit.

,,We gaan dan ook zeker niet achterover leunen’’, hield Dennis van der Steen, die sinds zijn aantreden tot en met het duel met GRC’14 nog ongeslagen is, staande. Want juist die eerste maanden die zo succesvol verlopen zijn vanuit Sliedrechts oogpunt, vragen om een passend vervolg.