danny-blind-eo-podcast

Maandag 19 juli om 19.00 uur bij de EO op NPO 1 Danny en  Daley in de speciale podcast

In de eerste aflevering van het tweede seizoen van het EO-programma ‘Meer dan Goud’ staat oud-topvoetballer en ex-bondscoach Danny Blind centraal. In de uitzending gaat het over de succesvolle en minder succesvolle hoofdstukken uit zijn leven als voetballer, als Ajax-trainer en als bondscoach van het Nederlands elftal. Ook vertelt hij over het grote verdriet uit zijn jeugd, het verlies van zijn oudere broer Ron. Naast ‘zijn’ aflevering van ‘Meer dan Goud,’ wordt hij samen met zoon Daley geïnterviewd door EO-presentator Kefah Allush voor de ‘Meer dan Goud-podcast.’
 
Voormalig profvoetballer Danny Blind trapt het nieuwe seizoen van EO’s ‘Meer dan Goud’ af. Blind is één van de weinige voetballers die alle Europese clubprijzen én de wereldbeker wist te winnen. In ‘Meer dan Goud’ vertelt hij hierover, over het bondscoachschap en hoe hij hierop terugkijkt en over het ‘tijdperk Ajax’. Ook de moeilijke momenten uit zijn persoonlijke leven komen voorbij zo vertelt hij over hoe hij op elfjarige leeftijd zijn broer Ron verloor na een brommerongeluk.
 
Bondscoach
Aan tafel tijdens het diner vertelt Danny over zijn leven, over het opgroeien in Zeeland, zijn keuze voor Sparta en zijn lange Ajax-carrière. Ook gaat het gesprek over het trainerschap en in het bijzonder zijn periode als bondscoach. Op de vraag of hij zichzelf iets kwalijk nam na het ontslag als bondscoach zegt Danny: “Nee, ik heb gedaan wat ik kon, hard gewerkt en ik heb er veel ingestoken. Ik ga me niet achter geluk verschuilen, dat is ook een factor, en het heeft niet meegezeten. Maar an sich is het zo dat je niet gepresteerd hebt, en dat doet pijn! Want ook hier was er onrust. Daar heb ik fouten in gemaakt.” Ook het belang van gezin en vrienden komt langs in de uitzending waarin natuurlijk ook Daley niet onbesproken blijft.
 
‘Meer dan Goud’
In het EO-televisieprogramma ‘Meer dan Goud’ zijn Danny Blind, Maartje Paumen, Annemarie Verstappen, Michel Mulder, Edith Bosch en Hennie Kuiper van 19 tot en met 24 juli te zien op NPO 1. Jarenlang hebben deze oud-topsporters alles op alles gezet om de beste te worden én te blijven. In het EO-programma blikken ze aan de hand van foto’s terug op bijzondere momenten uit hun sport- en privéleven. Openhartig praten ze over unieke prestaties, zwaarbevochten overwinningen en ontroerende gebeurtenissen. De nieuwe reeks is vanaf maandag 19 juli te zien op NPO 1. Daarnaast is een uitgebreid gesprek met de sporters te horen in de Meer dan Goud podcast.
 
“In de wereld van topsport telt alleen de winst. Maar voor de atleten zijn sommige momenten kostbaarder dan het winnen van goud”, vertelt EO-hoofdredacteur Herman Wegter. “We horen van zes absolute kampioenen wat de medailles en de sport hen hebben opgeleverd, gekost en geleerd. Hoe verliep de weg naar de gewonnen en misgelopen medailles? Dankzij de oprechte verhalen en de intieme setting krijgen we een goed beeld van de mens achter de sporter. Ook horen en zien we hoe zes sporters uit verschillende disciplines topsport beleven.”
 
Podcast
In Meer dan Goud – de podcast staan in elk gesprek de levenslessen centraal die de sporters na hun carrière meenemen in hun leven. Van Danny is die levensles: voetbal is uiteindelijk echt een bijzaak in het leven.
Danny koos voor dit gesprek zijn zoon Daley als speciale gast. ‘Uniek is het niet, er zijn meer voorbeelden van, maar als vader is het wel heel bijzonder als je kind hetzelfde pad kiest’, zegt Danny. In het gesprek met Kefah gaat het inderdaad over de vader die Danny voor Daley als kleine jongen was – altijd gedreven door het voetbal. Heel soms werd Daley daar zat van. ‘Ik wilde ook wel eens een filmpje kijken met mijn moeder, maar dat werd me niet altijd in dank afgenomen.’ Waarna er overigens hartelijk gelachen wordt.
Kefah Allush:
EO-presentator Kefah Allush interviewt de oud-topsporters voor de speciale podcast: ‘Waar je als interviewer voor radio en tv af en toe mee te maken hebt, is dat je mensen mag interviewen waar je tegenop kijkt, vroeger, als kind al. Nu is Danny Blind niet veel ouder dan ik, maar oud genoeg en succesvol genoeg voor mij om onder de indruk te zijn als voetballiefhebber. Dus ik ging naar hen toe als een achtjarig jongetje dat naar topvoetballers gaat.
Ik was benieuwd of we in dit gesprek een laagje dieper konden komen, of dat ik ‘repertoire’ zou krijgen, zoals wij dat als interviewers onder elkaar wel eens zeggen; verhalen en anekdotes die altijd worden verteld. Quotes die ze gewend zijn te geven. Mijn grote vraag op weg naar dit gesprek was: kom ik echt bij ze?
En achteraf denk ik dat ik wel echt bij ze kon komen. Dat we met elkaar iets hebben bloot gelegd van het iets bredere beeld van wie die mannen zijn. Het lukte om Danny voorbij zijn vak te brengen.’
Vader en zoon
‘Ze zijn in deze podcast met z’n tweeën, en dat is leuk. Want zo praat je niet alleen over de vader-zoon relatie, je maakt hem ook mee. Dat voel je in dat gesprek. Daley is een actieve voetballer, en dat hij zo open wilde zijn was mooi. Doordat ze er samen zaten, lukte het om ook bij Daley de zoon te laten zien, niet alleen de voetballer. Dat was wel heel mooi.’