Deze week zijn de v.v. Roda Boys de club van de week! Dat betekent dat er deze week verschillende artikelen online komen over de club uit Aalst. U kunt verschillende interviews verwachten met echte club mensen, die vertellen waarom zij deze club zo koesteren.

De v.v. Roda Boys werd als zovele clubs net na de tweede wereldoorlog opgericht. En wel op 1 juni 1945.  Een veertigtal mensen uit Aalst had de behoefte om een club op te richten. Als je daar aan gaat beginnen komt er nogal wat voor kijken. Er moest een speelveld worden gevonden. Dat werd in eerste instantie gevonden bij dhr. Van Driel, de directeur van de steenfabriek. Het allereerste veld was een veld op de Rijswaard. Maar dat veld werd een jaar later al verruild voor een veld op de Koewaard. Op Tweede Paasdag 1946 werd het veld feestelijk geopend met een wedstrijd tegen Jan van Arckel uit Ammerzoden. Kort daarop werd er ook voor de eerste keer deelgenomen aan de competitie. Gedurende de zomermaanden werd er gespeeld tegen Aalburg, Almkerk, Andel, Veen, Wijk en Zuilichem.

In de eerste jaren had de vereniging moeite met het aan elkaar knopen van de eindjes. De mensen hadden het zelf nogal arm en om dan ook nog geld aan de vereniging te geven. Dat kon gewoon niet. In de periode vanaf 1946 tot en met het seizoen 1955/1956 speelde Roda Boys in de eerste klasse van de Dordtse Voetbalbond.

Vanaf het seizoen ’56 – 57 zou Roda Boys in de “grote KNVB” uitkomen en zou ook nooit meer terugkeren in het afdelingsvoetbal. In de jaren daarna kwam Roda Boys steeds uit in de vierde klasse D. Dat zou duren tot en met het seizoen ‘59/60. In dat seizoen pakte Roda Boys het kampioenschap en promoveerde daarmee naar de 3e klasse B. Roda Boys kon het in die derde klasse maar 1 seizoen volhouden, want het seizoen daaropvolgend moest men weer uitkomen in de vierde klasse.

Al vrij snel kon ook aan “De Maaskant” de kampioensvlag in top en in 1975 promoveerde Roda Boys weer naar de 3e klasse. Vanaf dat jaar zou het met Roda Boys eigenlijk met uitzondering van het seizoen ’81 – ’82 alleen maar crescendo gaan. Jarenlang kon Roda Boys zich handhaven op het tweede klasse niveau, maar na het dipje van 1982, werd onder leiding van de fanatieke trainer Vlamimir Ciric de weg naar boven gevonden. Na zijn komst in 1983 werd twee jaar later via een kampioenschap in de 2e klasse A het walhalla van het zaterdagvoetbal de 1e klasse, de huidige hoofdklasse, bereikt.

Roda Boys wist zich vijf seizoenen lang op dit niveau te handhaven. Weleenswaar steeds onder in de ranglijst, maar iedere keer dat degradatie werd voorkomen, werd dat gevierd als een kampioenschap. Schitterende jaren waren dat voor de club. In het seizoen ’89 – ’90 moest Roda Boys uiteindelijk een stap terug doen. Twee seizoenen later werd via de winst tijdens het promotie/degradatieduel tegen Barendrecht nog een keer de eerste klasse bereikt. Dat duurde echter toch maar 1 seizoen. Vanaf het seizoen ’93 – ’94 speelt Roda Boys, inmiddels met de toevoeging Bommelerwaard, onafgebroken in de 2e klasse. Nadat voor het zaterdagvoetbal de naamgeving gelijk is gesteld aan het zondagvoetbal speelde Roda Boys vooral in de 1e klasse met een uitstapje naar de Hoofdklasse. (Bron)

Op dit moment speelt Roda Boys tweede klasse.

Klik hier voor meer informatie over Roda Boys.

Voor een ander artikel over de club, klik hier.

Afbeelding: Bron