Wim Bouckaert wil doorpakken met FC Rijnvogels

De vrouwen van FC Rijnvogels eindigden in hun debuutseizoen in de hoofdklasse op een knappe zesde plaats. Trainer Wim Bouckaert, sinds twee seizoenen trainer van de Katwijkse fusieclub, ziet de hoofdklasse als tussenstation en wil doorpakken. “Volgend seizoen gaan we voor een prijs.”

De 51-jarige Lissenaar trainde nog door tot half juni door met zijn ploeg, maar dat was vooral ‘om de meiden bezig te houden’. “Trainen in de wetenschap dat je geen wedstrijd meer hebt, is lastig. Ik vind er weinig aan”, bekent. Bouckaert is dan ook een prestatietrainer pur sang. Hij twijfelde daarom of hij moest doorgaan bij FC Rijnvogels. “Ik moet perspectief zien. De club heeft de ambitie uitgesproken om op termijn naar de Topklasse te promoveren. Met de huidige selectie gaat dat niet lukken en er moest wat bij.”

En er komt wat bij. Inmiddels staat het aantal versterkingen voor komend seizoen op vijf. “Met twee andere speelsters zijn we in gesprek”, aldus Bouckaert. “Speelsters zien en horen dat we ambitieus zijn en dat trekt aan. Mijn aanblijven zal daarin ook een rol gespeeld hebben.” Bouckaert is tevreden hoe zijn ploeg zich dit seizoen heeft ontwikkeld in de hoofdklasse. “Het is toch een hele stap, van de eerste naar de hoofdklasse. Vooral in fysiek en mentaal opzicht. Dat wisten we en aan die nieuwe factoren aanpassen kost tijd. Je hebt te maken met veel betere tegenstanders.”

Dat bleek in de eerste competitiewedstrijd toen Rijnvogels met grote cijfers verloor van het uit de Topklasse gedegradeerde RVVH. “In de beker hadden we nog gewonnen van een topklasser, maar we werden op de eerste speeldag meteen met de beentjes op de grond gezet”, zegt de oefenmeester. “We kregen een complete voetballes. RVVH overklaste ons op alle fronten. RVVH had meiden die de lange bal goed konden spelen, veel meer snelheid en hun speelsters namen veel meer individuele bagage met zich mee. Achteraf is die wedstrijd wel goed geweest voor het besef dat we er dit seizoen hard voor moesten werken. Op de training en in de wedstrijd.”

“De snelheid waarmee we alles hebben opgepikt, dat is wel conform mijn verwachtingen”, vervolgt hij. “Ik had alleen niet verwacht dat we zesde zouden worden. Dat hebben we te danken aan een uitstekende tweede periode van de competitie.” Volgens Bouckaert kwam dat vooral doordat de verdediging van de Katwijkse equipe uitstekend in elkaar stak. “Dat hebben we echt prima gedaan en we hebben heus niet voor onze eigen goal gelegen. Integendeel, we speelden juist met veel druk vooruit, zodat we dicht bij de goal van de tegenstander waren als we de bal veroverden.” “Daarentegen was het aan de bal een stuk minder. Dat moet echt beter komend seizoen.”

Om de volgende stap te maken was daarom versterking van buitenaf noodzakelijk. “We hebben wel een aantal talenten binnen de club, maar die moeten nog even rijpen in het tweede. Een aantal speelsters zit in de hoofdklasse aan het plafond en daarom moet je nu ook doorselecteren.” Het betekent ook dat Bouckaert zijn doelstelling voor komend seizoen aanpast. “Ik ben geen trainer die daarin voorzichtig is. Met de versterkingen erbij vind ik het heel gerechtvaardigd om te zeggen dat we voor een prijs moeten gaan, dus minimaal een nacompetitieplaats.”