landwer-johan-rkvvteylingen

De familie Landwer Johan heeft altijd een rol gehad in het verenigingsleven van Teylingen. Anno 2021 wordt de club voorgezeten door Rogier, een man die graag verbinding teweeg brengt. Teylingen staat aan de vooravond van boeiende ontwikkelingen. Ze worden met belangstelling gevolgd door de preses.

Waar de opmerkelijke achternaam Landwer Johan toch vandaan komt, wil de vragensteller halverwege het onderhoudende interview dolgraag weten. Rogier LJ vertelt lachend dat de kwestie wel vaker aan de orde komt, wanneer hij zich voorstelt. “Ik weet het echt niet. Het is een bekende naam in Sassenheim, maar niemand weet exact de herkomst. Vermoedelijk is ‘Landwer’ terug te voeren op Duitsland. Ik zou het fijn vinden als iemand eens de moeite neemt het goed uit te zoeken.”

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat Landwer Johan zijn intrede deed als voorzitter. Hij groeide als voetballer op bij Teylingen, maar tot een grootste loopbaan in de selectie kwam het nooit. “Pas toen mijn zoon Thijs ging voetballen, kwam ik weer geregeld bij de club. Ik ging zijn elftal trainen en was leider van het team. Als je er dan maar vaak genoeg bent, weten ze je ook te vinden voor andere klussen natuurlijk. Ik vind het hartstikke leuk om nu voorzitter te zijn. Teylingen is een heel gezellige club waar presteren en recreatief voetbal prima samengaan.”

Het eerste elftal kwam de afgelopen jaargang uit in de tweede klasse van het zondagvoetbal. Per ingang van het nieuwe seizoen zal Teylingen te bewonderen zijn als deelnemer aan de vierde klasse zaterdag.  “Het zondagvoetbal loopt enorm terug, zeker in West II”, zo licht Landwer Johan toe. “We hebben besloten naar de zaterdag te gaan en de organisatie gelijk van nieuwe impulsen te voorzien. Zo krijgt Wilfred van Leeuwen (voormalig trainer van onder meer VVSB) een belangrijke rol in de ontwikkeling van ons voetbal. Waarbij we naast onze selectie ook de jeugdafdeling gaan versterken. We zijn heel blij dat hij zich wil inspannen voor de club. Een paar jaar terug hebben we al kunnen vaststellen dat het zaterdagvoetbal de toekomst heeft. We speelden toen de derby tegen Foreholte op een zaterdag en hadden een geweldige dag.”

Dat Teylingen, de oudste voetbalclub van de gemeente Teylingen, het treffen met de concurrent en gemeentegenoot met 4-0 won, was geen detail in het najaar van 2018. Landwer Johan vierde de zege op uitbundige wijze, zoals ook familieleden in het verleden stevig juichten voor de club. “Mijn opa is eind jaren 40 gaan ondernemen met als resultaat een echte dorpswinkel. Oom Cees heeft dit later overgenomen. Sporthuis Landwer Johan is later door de derde generatie voorgezet als LJ-sport. Een echte dorpszaak en ook een echte familiezaak. Opa droeg alle clubs in Sassenheim een warm hart toe – ook Ter Leede en het opgeheven GWS komen uit het dorp – maar had een voorkeur voor Teylingen, waar hij zelf als keeper speelde. Huize Landwer Johan is al meer dan vijftig jaar sponsor van de club. Mijn oom Cees, die keeper van het eerste is geweest, heeft de zaak gerund toen mijn opa ermee stopte. Nu heeft mijn neef Richard de dagelijkse leiding.  Ik vind dat wel mooi, zo’n familiebedrijf.”

Landwer Johan beaamt gretig dat het niveau bij derdedivisionist Ter Leede hoger ligt dan bij Teylingen. “Maar dat geeft niet hoor. We hebben een prima band met die club. We werken prima samen met hun bestuur, hebben een gezamenlijke onderhoudscommissie en delen bijvoorbeeld ook kleedkamers. We spelen op hetzelfde complex, dat negen velden heeft. Wanneer wij naar de zaterdag gaan, zullen we onze thuisduels om vijf uur in de middag afwerken. Dan is de wedstrijd van de vrouwen 1 van Ter Leede net afgelopen. Wat we natuurlijk hopen, is dat de leden van Ter Leede dan nog even bij ons blijven kijken. Ik zou niet weten waarom ze dat niet zouden doen. Wij vinden het ook leuk om bij Ter Leede te kijken. En dan hopen we altijd dat de club wint natuurlijk.”

Klik hier voor meer artikelen over Teylingen.
Klik hier voor meer informatie over Teylingen.