Valken’68 zit diepgeworteld in gemeenschap

Het weekeinde van vrijdag 1 en zaterdag 2 juni was hét hoogtepunt van de jubileumviering van Valken’68. De 50-jarige club uit Valkenburg hield vrijdag een receptie en sloot zaterdag af met een groot feest waarbij ruim zevenhonderd Valken-spelers en -aanhangers aanwezig waren.

“Op een feestje meer of minder kijken we hier niet”, zegt Henk van der Nagel, oud-speler (‘300 wedstrijden in het eerste, 250 in het tweede’, en tegenwoordig trainer van het tweede elftal. Naast activiteiten op het veld houdt hij zich bezig met menig feestje op de club. “Eén keer in de maand hebben we al een dj of een bandje. Dan zit de kantine stampvol. Door het jubileum is de agenda qua feestjes dit seizoen alleen nog wat groter.”

Van der Nagel kijkt al uit naar de traditionele slotdag op 23 juni. Sportpark ’t Duyfrak verandert dan in een heus pretpark met meer dan twintig springkussens. “En dat kost de club niets”, vertelt hij vol trots. “Ik maak vooraf een boekje met welke springkussens we hebben en daar zet ik een prijs bij. Dat boekje gaat door de kantine en voordat je weet is alles gesponsord. Dat is Valken.”

“Een echte dorps- en familieclub”, omschrijft Van der Nagel Valken’68. “We doen hier alles voor elkaar en met elkaar. En iedereen is welkom. Dat gevoel zorgt ervoor dat ouders sneller bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken.”

“We zitten diepgeworteld in de gemeenschap in Valkenburg”, vult voorzitter Jaap Janssen aan. “Iedereen in Valkenburg heeft wel een link met de club door een broer, neef of kleinkind die er spelen.”

Janssen kreeg vrijdag bij de receptie van de club van de KNVB de gouden waarderingsspeld. “Daar ben ik natuurlijk trots op, maar nog leuker vind ik eigenlijk dat Ronald Pesant de zilveren speld heeft gekregen. Als voorzitter sta je altijd in de spotlights, maar het echte werk wordt achter de schermen gedaan. Ronald heeft jarenlang bergen werk verzet voor de club. Van materiaal- tot kantinecommissie. Je kunt beter vragen wat hij niet heeft gedaan.”

Naast het terrein van Valken’68 is in een paar jaar tijd een nieuwe woonwijk uit de grond gestampt. De club profiteert van die kinderrijke omgeving. “We gaan richting de zevenhonderd leden”, reageert Janssen, die nog rekening houdt met meer groei. “De nieuwe wijk nadert zijn voltooiing, want de laatste honderd woningen worden binnenkort opgeleverd. Er is daardoor veel groeipotentie.”

Valken’68 – de derde club in Valkenburg na twee ter ziele gegane verenigingen – merkt dat vooral aan de onderkant. “We hebben acht of negen F-teams. Zoveel hebben we er nog nooit gehad en bij de mini’s hebben we alweer 47 kinderen rondlopen”, aldus Janssen. Een groeiend ledenaantal noodzaakt zijn bestuur wel om goed na te denken over de beschikbare capaciteit. “Gelukkig denkt de gemeente ook mee. Er is al een vijfde veld ingetekend die in de toekomst aangelegd kan worden.”

Een grotere operatie wacht de club op het gebied van kleedkamers. “We zitten nu al boven de KNVB-norm van vier kleedkamers op één veld. Volgens die norm hebben we zestien kleedkamers nodig, we hebben er veertien. Als er nog een veld bijkomt, moeten we dus naar twintig. We denken na over uitbreiding en zijn aan het bekijken of we moeten renoveren of allemaal nieuwe kleedkamers moeten bouwen.”