valken'68-Eerste-klasse

Valken’68 en de eerste klasse was in het verleden geen goed huwelijk. Bij het debuut duurde het verblijf twee seizoenen, bij een latere terugkeer vlogen de Valkenburgse vogels er al na één jaar uit. Nu hoopt Vaken’68 wel een blijvertje te worden.

Valken’68 is inmiddels alweer toe aan zijn tweede seizoen in de eerste klasse. Het eerste seizoen kreeg de club van soortpark ’t Duyfrak echter ‘cadeau’. Na vijf wedstrijden werd vorig seizoen vanwege corona de stekker uit de competitie getrokken.

IT-Rijnsburg

“Dat voelde niet echt als een seizoen”, zegt trainer Alan Campfens, die de huidige jaargang beschouwt als het eerste echte optreden op eerste klasse-niveau. Dat Campfens en zijn team sowieso op dit niveau mag uitkomen is best opvallend te noemen. Voordat de coronapandemie zijn intrede deed, werden de wedstrijden immers in de tweede klasse afgewerkt. “Er kwamen twee plaatsjes vrij in de eerste klasse en wij behoorden tot de beste nummers één van de eerste klasse. Dat was een geluk bij een ongeluk. We waren in een kampioensstrijd verwikkeld met DSO en SVC’08. We waren twee weken voor de competitiestop op kop van het klassement gekomen.”

Valken’68 pakte het cadeautje maar wat graag uit. “We hebben een gepast en bescheiden feestje gevierd met alle coronamaatregelen in achtnemend”, verklapt Campfens. “Bij de voorzitter thuis. Zijn tuin was groot genoeg om het veilig te doen.”

In de wetenschap dat Valken’68 tot twee keer gewogen te licht bevonden werd, gaat de trainer en zijn ploeg het avontuur in de eerste klasse aan. Aan het begin van de competitie passen daarom geen grote woorden, geeft Campfens aan. “We starten het seizoen met respect voor de tegenstanders. Niet met ontzag, want dan weet je op voorhand dat je het niet gaat redden.”

Er kwamen in de zomer versterking in de vorm van drie nieuwe spelers. Brian van Noort kwam over van vierdeklasser Warmunda en werd herenigd met zijn oude trainer, Hassan Erdogan , ex-Katwijk, en Joshua Cooper (FC Lisse) voegden zich ook bij het gezelschap van Campfens. “Je hoopt dat je wat aantrekkelijker wordt voor spelers, nu je eerste klasse speelt. Je speelt nu op een behoorlijk niveau. We zijn daardoor een mooie springplank voor spelers met ambities. Voor spelers die op een lager niveau spelen, maar ook voor jongens die het net niet redden bij een derde divisie-ploeg. Joshua Cooper is daar een mooi voorbeeld van. Die investeert in zichzelf en is op zoek naar speeltijd gegaan. Jammer genoeg is hij tegen VELO geblesseerd geraakt.”

De start van de competitie was in elk geval veelbelovend. Na vijf wedstrijden had Valken’68 acht punten. “We weten wat we kunnen en wat niet. Als er één of twee spelers niet doen wat er gevraagd wordt, wordt het lastig. Op tachtig procent zullen wij geen wedstrijden winnen”, geeft Campfens aan dat Valken’68 staat of valt bij het ‘collectief’. “De wetten van de eerste klasse zijn nou eenmaal anders dan in de tweede klasse, waar je vaak ongestraft twee, drie grote kansen kon missen. Nu krijg je meteen de rekening gepresenteerd.”

Klik hier voor meer artikelen over Valken’68.
Klik hier voor meer informatie over Valken’68.