Iedere keer als Stefan Teeken (46) van zijn huis naar sportpark Zanderij in Hillegom rijdt, krijgt hij een warm gevoel van binnen. “Bij deze club is alles perfect geregeld. Kleding, materiaal en een top accommodatie. Ik hoef me alleen maar bezig te houden met het voetbal. Dat was bij andere clubs wel eens anders.”

“Hillegom stond al een tijdje op mijn verlanglijstje van clubs waar ik graag zou willen werken”, vervolgt Teeken, die eerder bij onder andere Overbos, Legmeervogels, SV Hoofddorp en Amstelveen Heemraad de scepter zwaaide. Toen hij zijn contract bij de fusieclub getekend had, moest hij nog wel even in spanning zitten of hij bij een eerste- of tweedeklasser zou beginnen. In de soap van de nacompetitie van vorig seizoen hield SV Hillegom echter op wonderlijke wijze het eersteklasserschap in stand.

“Deze ploeg is absoluut eersteklassewaardig”, zegt hij. “Heel veel wedstrijden werden vorig seizoen met klein verschil verloren. Het voetbal was vaak best acceptabel. Het ontbrak echter aan een stuk scorend vermogen.” Dat scorend vermogen kwam er deze zomer in de vorm van de van SJC teruggekeerde Jeroen Dedel. Volgens Teeken, vorig seizoen actief als assistent-trainer van VVSB, is daarmee een belangrijke factor aan het spel van de Hillegommers toegevoegd. “Ik heb goede hoop dat we dit seizoen gevrijwaard kunnen. blijven van degradatiezorgen. De tijd zal het leren of we goed genoeg zijn om een plaats in het linker rijtje te bemachtigen.”

De komst van Dedel was niet de enige verandering die onder Teeken, voormalig voetballer van Telstar, plaatsvond. “In de basiself zijn zeven posities nu anders ingevuld”, legt de oefenmeester uit. “Of een nieuwe speler of een speler op een andere positie.” Hillegom kende een goede start – het won de eerste twee wedstrijden – maar kwam daarna in een neerwaartse spiraal terecht. “We moeten zo snel mogelijk weer de weg naar boven zien te vinden”, zegt Teeken. “Het staat allemaal nog heel dicht bij elkaar.”

In de media verschenen de voorbije periode verhalen dat SV Hillegom riante spelersvergoedingen zou betalen. “Pure onzin”, ,maakt Teeken korte metten met die teksten. “Ik heb geen idee waar ze dat vandaan halen. Negentig procent van de jongens komt uit Hillegom, de vijf procent, dat niet in Hillegom woonachtig is, heeft op een andere manier een band met de club of plaats. De laatste vijf procent is door een connectie bij ons terecht gekomen.

Het beleid van de club is er op gericht om met hoofdzakelijk eigen opgeleide spelers de ambities te verwezenlijken. Ik kan me wel boos maken als dat soort ongefundeerde en niet-onderbouwde verhalen in de pers verschijnen. Het klopt gewoon niet. Het brengt ook schade toe aan het imago van de club.” De mogelijkheden voor SV Hillegom zijn er volop. Volgens Teeken kan zijn huidige club zich spiegelen aan SJC. “Dat is een mooi voorbeeld. Eenzelfde soort club met eenzelfde soort beleid. SJC heeft op eigen kracht, met voornamelijk eigen spelers, het niveau gehaald waarop ze nu spelen. Hillegom heeft dezelfde potentie.”