bollenstreek-sjc-piet-alders-dandy-steenvoorden

SJC uit Noordwijk bezit een sterk eerste team op zondag, dat in de hoofdklasse uitkomt. Op zaterdag timmert de club echter ook stevig aan de weg. Trainer Piet Alders en speler Dandy Steenvoorden vertellen met veel plezier over hun project.

Zo’n anderhalf jaar geleden besloot een flinke groep voetballers van de zondagselectie dat het mooi geweest was met al dat trainen. Drie keer per week werden de mannen op het trainingsveld verwacht, wat voor de dertigers teveel van het goede werd. Omdat ze nog altijd wel de ambitie koesterden in een eerste elftal te spelen, was de keuze eenvoudig gemaakt. Op zaterdag, zo was de gedachte, kon er een mooi compromis gesloten worden. Presteren en ontspannen vormen in de nadagen van een voetballoopbaan nu eenmaal een fijnzinnig samenspel, weet Steenvoorden. De dertigjarige linksbuiten stelt tevreden vast dat hij samen met de andere overgekomen ploegmakkers een fi jn gezelschap vormt in de vierde klasse. “Voetballen kunnen we allemaal wel, maar fysiek is het wat minder geworden”, vertelt de man die bij SJC opgroeide en na een uitstapje naar de Haarlem-jeugd lang eerste elftalspeler in Noordwijk was. “Toen we begin vorig seizoen met ons nieuwe team begonnen, waren er veel jongens die helemaal geen zin meer hadden om te trainen. Af en toe kwam er iemand naar SJC op donderdag maar het had allemaal iets heel erg vrijblijvends. Dat was van invloed op de resultaten, we eindigden op de negende plaats in de vierde klasse en waren daar niet tevreden mee. We hebben Piet toen benaderd of hij ons wilde gaan trainen en scherp wilde houden. Het effect daarvan is zichtbaar: we staan bovenaan in de competitie en het spel is een stuk beter geworden.”

Steenvoorden, wiens voornaam ‘Dandy’ nog weleens verwarring oproept, weet inmiddels dat voetballen zonder een echte trainer niet leuk is. Ook al gaat het om de lol, een béétje discipline zorgt ervoor dat mensen zich niet aan elkaar gaan ergeren. “Wanneer je niet traint, sta je zaterdag wissel”, vervolgt hij zijn relaas. “Piet zit er ook kort op, zonder dat het overdreven fanatiek is geworden. We hebben allemaal hoog gespeeld en er zijn wedstrijden dat we heel aardig voetballen. Ik wil zelf nog een paar jaar doorgaan, als mijn fysieke toestand het toelaat tenminste. Ik merk dat ik nog te jong ben om afstand te nemen van het voetballen bij het gezellige SJC.”

Trainer Alders beaamt de lezing van Steenvoorden. Hij is er de man niet naar om te lachen om anarchie en jolig geklooi. “Als je op het veld staat, moet je er het beste van maken”, zegt de 64-jarige Alders. “Ik ben zelf speler van het eerste elftal van SJC geweest en heb ook nog vijf jaar voor Noordwijk gevoetbald. Inmiddels ben ik ook alweer dertig jaar trainer, voornamelijk van jeugdteams en het tweede elftal. Goed trainen en gedisciplineerd voetballen zijn de basis voor een prettig gevoel op het voetbalveld. Ik vind het leuk te horen dat de jongens met plezier naar de training komen.”

Wanneer iemand onverhoopt niet kan op de woensdagavond, is de training op donderdagavond van het derde zondagelftal een aardig alternatief. In een groep van oudere amateurvoetballers is er altijd wel iemand op wie een portie overwerk wacht. “Maar we zeggen niet meer af omdat Barcelona moet spelen”, besluit Alders. “En ook niet als Ajax of Feyenoord op tv is. Je mag dan best thuisblijven, maar je staat er zaterdag echt naast.”

Wil je meer informatie over de club SJC? Klik hier.
Lees hier de krant van de Bollenstreek.