noordwijk-van-oosten

Sem van Oosten speelde zich aan het begin van dit seizoen razendsnel in de kijker bij Noordwijk. De trots van de jeugdopleiding wil zo snel mogelijk een vaste basisplaats. “Ik moet het voor langere tijd laten zien”, aldus de Noordwijker.

Van Oosten vierde op 3 juli van dit jaar zijn negentiende verjaardag. “In vrijwel alle media staat dat ik twintig ben, maar ik ben écht 19 jaar”, moet hij lachen. “Geen idee hoe die fout erin is geslopen.”

IT-Rijnsburg

Van Oosten is officieel nog maar net junior af, maar bij de junioren van Noordwijk speelde hij al lang niet meer. Voordat hij deze zomer door trainer Kees Zethoff naar de A-selectie van de tweededivisionist werd overgeheveld, maakte hij al twee seizoenen deel uit van het tweede elftal. “Ik heb dus mijn A-tijd helemaal overgeslagen”’, zegt de linksbuiten. “Ik heb bij het tweede enorm veel geleerd. Het was een mooi niveau, de reserve hoofdklasse.”

Voor Van Oosten was het een tussenstation op weg naar het einddoel: speler worden van Noordwijk 1. “Ik ben vorig seizoen al mee gaan trainen, maar dat was in de fase dat de competitie stillag en we geen wedstrijden spelen. Tijdens de training merkte ik al dat ik progressie maakte. Het tempo ligt vanzelfsprekend vele malen hoger. Ik moest in het begin echt flink mijn best doen om het bij te benen.”

Na een korte vakantie deze zomer mocht hij in de voorbereiding veel speelminuten maken van zijn trainer Kees Zethoff. “Dat gaf een goed gevoel”, erkent de student HBO Sportkunde. “Het was ook teken dat ik goed bezig was, al besefte ik ook dat de oefencampagne wat anders is dan het spelen van competitiewedstrijden.”

Bij de start van de nieuwe competitie zag Van Oosten in de vaste mail, die Zethoff op vrijdag aan zijn spelers stuurt, zijn naam bij de eerste elf. “Ik heb nog redelijk geslapen hoor”, reageert Van Oosten op de vraag of hij niet zenuwachtig was voor zijn eerste basisplaats in Noordwijk 1. “Ik voelde gezonde spanning voor de wedstrijd. Ik speelde best redelijk en werd na 75 minuten naar de kant gehaald.”

“Ook de wedstrijd daarna stond ik in de basis, tegen TEC en IJsselmeervogels ben ik ingevallen. Vervolgens ben ik weer teruggekeerd in de basis.”

Het spel van de ranke linksbuiten onderscheidt zich door lef en durf. Hij is een linksbuiten ‘nieuwe’ stijl: rap, goede techniek, sterk in de 1 tegen 1 en er gaat veel dreiging van hem uit. “Ik kan zowel buitenom als binnendoor, als buitenspeler in de tweede divisie moet je beide wel kunnen”, zegt hij. En uiteraard doet hij zijn verdedigende taken. “De backs zijn tegenwoordig erg aanvallend ingesteld. Het is dus ook werken zonder bal.”

Van Oosten begon als pupilletje op sportpark Duinwetering en dat hij nu deel uitmaakt van de eerste elf op het hoogste amateurniveau is voor hem een jongensdroom. “Van wedstrijden tegen Quick Boys, Katwijk en Rijnsburgse Boys kon ik tot dit seizoen alleen maar dromen. Nu sta ik zelf in het veld.”

Zijn doel op korte termijn is een vaste basisplaats in het team van Zethoff. “En met het team een positie ergens in de middenmoot. We zijn in de tweede divisie zeker niet de kapitaalkrachtigste club, maar we hebben aangetoond dat we het elke tegenstander lastig kunnen maken.”

Klik hier voor meer artikelen over VV Noordwijk.
Klik hier voor meer informatie over VV Noordwijk.