bollenstreek-sv-hillegom-ron-bouwman

De hoofdmacht van SV Hillegom degradeerde vorig seizoen uit de eerste klasse. De fusieclub is vast van plan om het verloren terrein weer snel terug te winnen. Dat dat kan in het jaar dat Hillegom het eeuwfeest viert komt helemaal mooi uit.

Trainer Ron Bouman (53) houdt er niet van om verstoppertje te spelen. Als hem wordt gevraagd naar de doelstelling voor dit seizoen is zijn antwoord klip en klaar: kampioen worden. “Waarom zou ik er omheen draaien? Als spelers en staf hebben we een doel geformuleerd. Dat schept duidelijkheid. We weten waar we het voor doen.”

Toen Bouman tekende op sportpark De Zanderij was Hillegom nog eersteklasser. “Helemaal uit de lucht vallen kwam de degradatie niet”, reageert hij. “Het seizoen daarvoor was Hillegom al ontsnapt door dat gedoe met Assendelft, dat niet wilde spelen en werd bestraft. Aan onze gezamenlijke doelstelling is niets veranderd. Uiteindelijk moet Hillegom een stabiele eersteklasser worden.”

De eerste stap die daarvoor gezet moet worden is promotie. Dan is het prettig dat het eerste prijsje al op zak is. Hillegom won de eerste periodetitel. Met veel feestgedruis ging dat overigens niet gepaard. “We pakten de periode zonder dat we zelf speelden die middag”, verklaart Bouman het uitblijven van een feestje. “Het was meer iets van een kennisgeving. Via de app: zo van ‘jongens, we hebben de eerste periode’.”

Eigenlijk vindt Bouman, die bij de belastingdienst werkt, dat niet heel erg. Die nacompetitie, aan het einde van het seizoen, kan hem gestolen worden. “Ik speel ‘m liever niet. In dit geval zou het betekenen dat we kampioen zijn geworden. Daar gaan we ook voor. De nacompetitie is bovendien één grote loterij. Van de acht ploegen promoveert er maar één. Nee, laat die nacompetitie maar zitten.”

Hij kent ook de statistieken. Kampioenen van de eerste periode willen nog wel eens terugvallen in de loop van het seizoen. “Aan ons om te zorgen dat dat niet gebeurt”, zegt hij strijdvaardig. “Ik ben er ook niet bang voor. We zijn juist een nieuwe weg ingeslagen. Dat moet de spelers scherp houden.” Bouman werd bij de start van het nieuwe seizoen geconfronteerd met 56 selectie spelers. “Ze waren hier gewend om met een grote groep van 36 man te trainen. Die heb ik meteen in tweeën gesplitst. Het is goed dat er concurrentie is, maar de kans dat nummer 34 voor het eerste in aanmerking komt, is niet groot. Bij prestatievoetbal hoort ook keuzes maken.”

in het veld is de hand van Bouman vooral zichtbaar geworden bij de wijze waarop er wordt verdedigd. “We zijn overgestapt van mandekking naar een zone-dekking. Dat is wennen voor de spelers, zeker als je dat nooit gespeeld heb.”

Ron Bouman had ook lak aan reputaties en ‘namen’. Zo verloren spelers, die al jaren verzekerd waren van een basisplaats, hun vaste stek. De oefenmeester sleutelde ook voorin aan zijn formatie waar Jeroen Dedel een centralere rol kreeg toebedeeld. “Ik vind Jeroen een ras-voetballer. Hij speelde voorheen aan de zijkanten en ik wilde hem meer aan de bal hebben. Op ‘tien’ gebeurt dat nu ook. Met steekpassjes kan hij de aanvallers bedienen.”

Meer informatie over SV Hillegom? Klik hier.
Klik hier voor de krant van Bollenstreek.