Rijnsburgse Boys omarmt Topklasse voor meisjes U17

Rijnsburgse Boys gaat komend seizoen meedoen aan de nieuwe semi-landelijke competitie voor meisjes onder de zeventien jaar. Voor de club is het een eerste aanzet voor topvrouwenvoetbal in de toekomst.

“Meisjesvoetbal is de laatste jaren steeds een belangrijkere plaats gaan innemen in onze club”, zegt Ruben Plu, die Hoofd Jeugd Opleidingen is bij de ‘Uien’. “Wij werken er hard aan om zo’n goed mogelijke jeugdopleiding neer te zetten, voor jongens én meisjes. In aantal zijn we bij de meisjes ook behoorlijk gegroeid de laatste jaren. We hebben in alle leeftijdsklassen minimaal één team, we hebben alleen nog geen seniorenteam.”

“We willen de talentontwikkeling ook vormgeven in een prestatieteam.” De introductie van de nieuwe competitie voor speelsters onder 17 jaar was voor Rijnsburgse Boys het moment om in te stappen. “Het project wordt breed gedragen door bestuur en sponsors. Pieter Hoekstra, die met zijn bedrijf Solid Online ook sponsor is bij de ADO-vrouwen en vader van Isabelle Hoekstra, zit in de projectgroep, samen met Huib Hollander en voorzitter Ad Hendriksen.”

Rijnsburgse Boys wil met het team een regionale functie vervullen. “Talenten een platform bieden waar zij een goede opleiding op een goed niveau kunnen krijgen”, vervolgt Plu. De club gaat het serieus aanpakken met drie trainingen in de week en een geschoold en ervaren kader. Faisal Kaya en Plu zelf worden de trainers.

De ‘Topklasse’ voor de U17 bestaat in zijn eerste jaar – een pilot van de KNVB – uit twee afdelingen: een oostelijke en een westelijke. “Wij zitten in West”, zegt Plu. “Andere teams die zich ingeschreven hebben zijn onder andere Feyenoord, Excelsior Barendrecht, DSS uit Haarlem, Alliance’22 en Stedoco.”

Voor Rijnsburgse Boys is het de opmaat naar een vrouwenelftal op een hoog niveau. “Wij willen dat met stapjes doen en beginnen nu met een team onder de zeventien jaar. Als dat goed gaat, kunnen we dat volgend seizoen uitbreiden met een team onder de negentien jaar. Een logisch vervolg is een vrouwenelftal in de top- of hoofdklasse. De droom is Eredivisie. Waarom niet? Dromen is niet verboden, maar voordat het zover is, moeten we nog veel stappen nemen.”

Intussen zitten Plu en Faisal midden in een selectieproces. “We hebben onze plannen op de sociale media uiteengezet. Daar hebben we dertig reacties op gehad. In die groep zit ook een aantal meisjes van Rijnsburgse Boys. Dat is de wens ook die we voor de toekomst hebben uitgesproken: een team waar duidelijk het Rijnsburgse Boys-dna terugkomt. Richting de vijftig procent ongeveer. Dat is nu nog te hoog gegrepen, maar er zal voor een paar Rijnburgse Boys-meiden zeker plaats zijn. De eisen die we stellen zijn hoog: je moet talentvol zijn en ambitie hebben. We zijn nu druk bezig om de selectie samen te stellen. We worstelen alleen nog een beetje over de vraag of we met zestien of achttien speelsters willen beginnen. Iedere speelster moet wel aan haar minuten komen. Er hebben zich meisjes aangemeld uit de buurt, maar ook van verder. Zij, en met hen ook hun ouders, moeten zich wel realiseren waaraan zij zich binden.”