Quick Boys is één van de grootste amateurverenigingen van Nederland, en de club uit Katwijk heeft een jeugdopleiding die uitpuilt. Terwijl het vlaggenschip in de derde divisie speelt, voetballen de meeste selectieteams in de jeugd op tweede divisie-niveau.

Eén van de verantwoordelijken bij Quick Boys voor de jeugdopleiding is Stefan Schaap, als voorzitter van het technische hart. Een oud vv-Katwijk-jeugdspeler, saillant genoeg. “Ik heb mijn jeugd bij vv Katwijk doorgebracht. Ik begon wel als vijfjarige bij Quick Boys, maar ik moest toen te lang wachten voor ik wedstrijdjes kon gaan spelen. Vandaar dat ik naar Katwijk ging.”

Schaap is ruim een jaar voorzitter van het technische hart van de jeugdopleiding en het bevalt hem uitstekend. “Ik vind het heel leuk dat ik met mensen bezig ben en bijdraag aan de toekomst. Wat me overigens opgevallen is, is het feit dat veel mensen over alles en iedereen binnen de club een mening hebben, maar niets doen. Ik vind dat interessant hoe daar mee om te gaan.” De 51-jarige Schaap is tien jaar lang trainer geweest op sportpark Nieuw-Zuid, maar kon die functie niet langer combineren met zijn drukke baan.

Hij werkt bij de politie, waar hij als teamleider de zware criminaliteit probeert op te sporen. Bij Quick Boys geeft hij ook leiding en zorgt hij ervoor dat alle puzzelstukjes van de jeugdopleiding elke week weer in elkaar passen. “We hebben een G-elftal, de meiden doen het hartstikke goed en we hebben te maken met selectie en niet-selectie teams. Die zijn allemaal even belangrijk.”

Toch zijn het de pareltjes uit de jeugdopleiding waar extra naar gekeken wordt en die uiteindelijk in Quick Boys 1 moeten belanden. Soms lopen die exceptionele talenten vanaf de mini’s al in het blauw wit te voetballen, maar het gebeurt ook regelmatig dat talenten aangetrokken worden van buitenaf. “Er wordt dan wel goed gekeken naar de posities waar welke versterkingen nodig zijn. En een speler moet significant beter zijn, anders halen we hem niet.” Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk exponenten uit de jeugd te zien schitteren op zaterdagmiddag in het eerste elftal van Quick Boys 1. “We hebben niet een minimum aantal vastgesteld dat de A-selectie moet halen.

De stap van de jeugd naar de senioren is erg groot dus als er af en toe een speler doorbreekt zijn we content. We doen er alles aan om de spelers voor te bereiden op het eerste elftal. We hebben nu bijvoorbeeld een O21 en een O23 elftal. Laatstgenoemde doet mee aan een pilot van de KNVB met die nieuwe spelregels. We willen ze daarin die fysieke weerstand geven. Maar het allerbelangrijkste is dat die jongens zich daarin prettig voelen.” Schaap vertelt enthousiast over de jeugdopleiding en het nieuwe bestuur. “De visie wordt gezamenlijk gedeeld. We volgen nu ook het kwaliteit en performance programma van de KNVB. De kwaliteit van de jeugdopleiding wordt daarin doorgelicht. En uiteindelijk zal het alleen maar beter worden,” besluit Stefan Schaap. Die begon als jochie bij Katwijk, maar ondertussen naar eigen zeggen een ‘Quick Boys-hart’ heeft.