Pien Warmerdam zorgt voor nieuwe energie in het bestuur van VV Van Nispen. Op 16 september kozen de leden haar als nieuwe secretaris van de vereniging. “Als vrouw kijk ik net even iets anders tegen zaken aan.”

IT-Rijnsburg

Met haar 25 jaar is Warmerdam ook veruit het jongste lid van het bestuur van de club uit De Zilk, waar ze Lies Hees opvolgt als secretaris. “Ik zit al een paar jaar in de sponsorcommissie, dus ik  maak al wat langer onderdeel uit van het hart van de vereniging als je dat zo mag noemen”, zegt de wijkverpleegkundige. “De stap naar het bestuur is dan minder groot, maar ik vind het toch wel spannend om zitting te nemen in het bestuur. Je bent gekozen door de leden en daarmee draag je ook een grote verantwoordelijkheid. Het is niet even iets wat je erbij doet; het is een vrijwilligersbaan, maar ook wel eentje met een verplicht karakter. Als bestuurslid kan je niet zeggen: ik doe het even niet. Neem nu bijvoorbeeld de coronamaatregelen. Je bent als bestuur constant aan het schakelen wat kan en mag binnen de regels. Je moet snel beslissen, waarbij je de balans moet houden tussen wat uitvoerbaar is voor vrijwilligers en het opvolgen van de maatregelen. Je bepaalt je keuze op basis van afwegingen.”

Warmerdam hobbelt alweer een paar jaar zelf in het rood en geel rond van de dorpsclub. Ze maakt deel uit van het eerste en enige vrouwenteam, dat te boek staat als een zeer gezellig team. “We spelen al sinds de A-jeugd met elkaar samen. We zijn echt een vriendinnenteam. De prestaties op het veld vallen in het niet bij de gezelligheid die we in de derde helft brengen”, verzekert Warmerdam. “We spelen in de vijfde klasse. Veel lager kan geloof ik niet, maar we hebben altijd lol. Naast ons team is er nog een 7-tegen-7 vrouwenteam bij Van Nispen. Dus alles bij elkaar hebben we aardig wat voetballende dames.”

“Er zijn meer speelsters in mijn team die in commissies zitten. Twee andere meiden zitten nog in de sponsorcommissie, waar ik nu dus uit ben gegaan. Ik kan me voorstellen dat Van Nispen in het verleden een mannenbolwerk is geweest, maar dat is het nu zeker niet meer. Vrouwen zijn in alle geledingen vertegenwoordigd en dat is alleen maar goed, denk ik.”

In het bestuur van Van Nispen vervult ze als secretaris een belangrijke functie. “De secretaris is een soort spin in het web. Alle correspondentie met de gemeente en de KNVB verloopt via mij. Ik ben de enige vrouw in het bestuur, maar ik geloof niet dat de mannelijke bestuursleden daar erg mee zitten, haha. Ik heb niet het idee dat ze denken ‘dat is een vrouw en die moeten we anders behandelen’. We dienen allemaal één belang en dat is het belang van Van Nispen.”

Het is denk ik goed dat ook meerdere generaties in een bestuur zijn vertegenwoordigd.  Als bestuur kun je niet zonder ervaring, maar frisse en nieuwe ideeën zijn ook erg belangrijk. Ik denk dat die balans in het bestuur nu goed is. Ik zal ook eerder de stem van de jongeren laten horen in de vergaderingen dan die van de ouderen.”

Klik hier voor meer artikelen over Van Nispen.
Klik hier voor meer informatie over Van Nispen.