Ontwikkelen is sleutelwoord bij jeugdopleiding Warmunda

Vier jaar geleden gooide Warmunda het roer drastisch om in de jeugdopleiding van de club. Leren en ontwikkelen zijn sindsdien de sleutelwoorden. “Deze manier van werken past bij Warmunda”, aldus jeugdcoördinator Ubbo van Zessen.

“We willen evenveel aandacht voor ieder kind”, zegt Van Zessen (44). “We maken geen onderscheid tussen selectie en niet-selectie. We willen juist dat ieder kind zich op zijn of haar niveau kan ontwikkelen en bij die gedachte past de methode die we met Play2Improve hanteren.”

De voetbalschool van Rob Jonkman speelt een hoofdrol in de visie van de club. “De basis voor alle jeugdspelers is de training op woensdag die we in circuitvorm aanbieden. In die training zitten alle elementen van een het hedendaagse voetbal. Dribbelen, passen, afwerken, positiespel. Op vrijdag hebben we nog een zogenaamde open training. De meeste spelertjes en speelsters maken daar ook gebruik van. Bovendien is per team de mogelijkheid, al naar gelang er behoefte is, om nog een keer extra te trainen.”

Warmunda had in het verleden veel moeite om voldoende vrijwilligers te vinden om trainingen te verzorgen en tijdens wedstrijden de coaching te doen. Maar dat was niet de enige reden om het beleid aan te passen. “Het selecteren van spelertjes voor een bepaald team en daar alle aandacht aan geven past niet bij een club als de onze”, stelt Van Zessen, die samen Marcel Slegtenhorst en Floris Klein de coördinatie verzorgt. “In de praktijk zag je dat het oude systeem slecht werkte. Als je een talentvol team had in de JO11 bijvoorbeeld en de helft daarvan ging over naar de JO13 dan moesten de opengevallen plekken weer ingevuld worden door jongens waar minder aandacht voor geweest was. We hebben nu eenmaal als geen grote vijver van spelers waaruit we kunnen vissen. We kennen wat dat betreft onze plaats. Bij de omvang van onze club – we hebben 220 jeugdleden – past de huidige manier van werken veel beter.”

“Verschillen in beleving zul je altijd hebben. Voor het ene kind is één keer trainen de limit, voor de ander is drie keer nog niet genoeg. Op deze manier geven we iedereen de ruimte, maar ook de aandacht.”

“Sinds we zijn overgestapt merken we ook dat het aantal opzeggingen is afgenomen. Er wordt duidelijk meer plezier ervaren.”

Ook het niveau is omhoog gegaan. Van Zessen: “Dat was geen doel op zich, maar wel een leuke bijvangst. Uiteindelijk zijn we een dorpsclub en hoe meer spelers we kunnen afleveren aan de selectie hoe beter dat natuurlijk is.”

“Twee jaar geleden zijn we met meisjesvoetbal begonnen. Tot die tijd speelden de meisjes in de jongensteams. We zijn er trots op dat Fien Leijdekker komend seizoen overstapt naar ADO Den Haag onder veertien jaar.”

Geef een reactie