Nu de competitie voor langere tijd is stilgevallen, ‘dreigt’ het vrouwenteam van Noordwijk puntloos het jaar uit te gaan. “Gewoon niet kijken naar de ranglijst”, heeft Femke Marijt dé oplossing. Haar medespeelster Dieuwertje Heus is van mening dat haar team een zwaar programma heeft gehad. “We hebben tegen de nummers één en twee van vorig seizoen gespeeld en tegen Ter Leede 3, dat kan een blik jonge meiden opentrekken.”

HappyPoint_desinfectie
Marijt (27) en Heus (33) vormen de ‘as’ van Noordwijks eerste en ook enige vrouwenteam. Marijt zet op het middenveld de lijnen uit, Heus organiseert de boel achterin. “Ze heeft een goed inzicht en goed loopvermogen”, zegt Marijt over Heus. Andersom vliegen de complimenten ook al over tafel. “Femke behoudt altijd de rust. Ze is een belangrijke schakel tussen verdediging en aanval.”

De Noordwijk-dames zijn sowieso een ploeg van vriendinnen. Een klein beetje een vreemdelingenlegioen. “We komen overal vandaan”, zegt Heus, die ‘juf’ is op een basisschool in Rijnsburg. “Ikzelf ben ooit begonnen bij SV Gravenzandse in het Westland. Toen mijn ouders verhuisde naar Rijnsburg ben ik terecht gekomen bij Rijnsburgse Boys. Die naam zegt het al: daar kwam ik te spelen tussen de jongens. Een jaar of twaalf, dertien geleden ben ik via via bij Noordwijk terechtgekomen.”

De overstap van Marijt was er één die binnen Noordwijk gevoeliger lag. Zij droeg jarenlang het shirt van SJC. “SJC heeft van oudsher een traditie van meisjes- en vrouwenvoetbal. Ik speelde er in de selectie, maar toen ik ging werken – onze familie heeft een strandtent – was de training lastig te combineren. En als je geen twee keer trainde, kwam je in een lager team terecht. Ik ben even gestopt, maar miste het voetbal. Bij Noordwijk hebben we een groep speelsters met een relatief oudere leeftijd. We trainen één keer in de week. Dan is ook iedereen er.”

“We hebben wel een periode geprobeerd om twee keer te trainen, maar dan stond je soms maar met zes, zeven dames op het veld. Dit werkt voor ons beter”, vult Heus aan.

De wedstrijd op zaterdag is altijd een uitje voor de Noordwijkse vrouwen. “Gezelligheid is minstens net zo belangrijk als het resultaat”, benadrukt Marijt. “Als we verliezen zitten we heus niet met een chagrijnig gezicht in de kleedkamer. We doen veel samen, ook uitgaan ja.”

Dat de Noordwijkse vrouwen van een feestje houden, bleek wel drie jaar geleden toen de ploeg kampioen werd in de vijfde klasse. “Ook de mannen van Noordwijk en SJC waren kampioen geworden en voor hen was een rondtour en een huldiging bij het gemeentehuis in Noordwijk geregeld. Hoe we het gedaan hebben, weten we niet meer, maar op een gegeven moment stonden we op de wagen te springen en te joelen. Ik geloof niet dat dat de bedoeling was, maar dat hebben we wel even meegepikt.”

Omdat Noordwijk maar één damesteam heeft, is het soms puzzelen met speelsters. Heus: “Er zit geen meisjes onder 19 achter, dus we kunnen nergens op terugvallen.” Marijt: “Ook dit seizoen zijn we weer begonnen met twintig speelsters. Met corona is dat hard nodig. Bovendien wil er nog wel eens iemand zwanger worden. Per seizoen calculeren we er één in. Niet iedereen wil zich aan dat schema houden, want we hebben nu twee speelsters die zwanger zijn.”

Klik hier voor meer informatie over Noordwijk
Klik hier voor meer artikelen over Noordwijk