“Appeltje?” vraagt Bas van den Berg als hij op een zaterdag zijn kantinedienst draait en achter de bar staat bij voetbalvereniging Noordwijk. “Pak maar. Ze staan ervoor”, voegt hij eraan toe.

Gezonde, verantwoorde voeding heeft zijn intrede gedaan bij de club van Duinwetering. Het bestuur was meteen enthousiast toen Van den Berg (54), in het dagelijkse leven directeur van het sportbedrijf in Noordwijk, zijn plannen ontvouwden. “Vanuit mijn werk ben ik in contact gekomen met een JOG-adviseur”, vertelt Van den Berg. “JOG staat voor Jongeren Op Gewicht. Dat is een mooi initiatief om jongeren meer in beweging te krijgen en overgewicht tegen te gaan. Bij dat project wordt jongeren geleerd om goede en verantwoorde eetkeuzes te maken. Dat heeft bij mij voor de drive gezorgd om mensen bij de club ook te overtuigen dat het gezonder moest.”

Sinds dit seizoen is Noordwijk ‘om’. Van den Berg: “Nou, het woord ‘om’ dekt niet helemaal de lading. Het is én én. Ons aanbod is vergroot. Naast gezonde etens- en drinkwaren kunnen mensen ook nog steeds kiezen voor de broodjes kroket, patat mayonaise en frikadellen. De traditionele vette hap in de voetbalkantine zeg maar. Nu is er echter ook een gezond alternatief. Je kunt nu kiezen uit een broodje kroket of een bruin broodje gezond bijvoorbeeld. Of uit een Haribo-snoepzakje en een snoepzakje met veel minder suikers.”

Bij de invoering van het nieuwe concept kreeg Noordwijk hulp van het Voedingscentrum. “Wij hebben als club gekozen voor het Zilveren concept”, zegt Van den Berg. “Brons is de lichte variant. Tegenover een heel pallet aan ongezonde dingen moet je dan één gezonde variant zetten. Bij Zilver gaat het veel verder. Tegenover elk ongezond product staat een gezonde variant.”

https://www.dominos.nl/