patricia-wijnands-sjc-meisjestak

Op de velden van SJC huppelen tegenwoordig niet alleen stekeltjes rond, maar ook paardenstaartjes. De Noordwijkse meisjes hebben het voetbal ontdekt en de club groeit mee. “We staan echt op de kaart.”

Meisjescoördinator Patricia Wijnands heeft het druk deze zaterdagmorgen. Ze loop van hot naar her. Op het hoofdveld van SJC wordt op twee helften door de MO13-1 en MO13-2 een 7 tegen 7-wedstrijdje gespeeld. “We missen er nog twee, maar het is nog geen tijd”, zegt ze. Voor Wijnands (42) is SJC al jaren bekend terrein. “Ik ben hier opgegroeid. Mijn moeder voetbalde bij de dames. Ik kreeg in de dugout de fles van de wisselspeelsters.”

SJC heeft een rijke vrouwenvoetbalgeschiedenis. Meisjes die voetbalden waren op één hand te tellen, weet Wijnands. “Die speelden gewoon tussen de jongens.” Dat het voetbal al lang niet meer is voorbestemd aan jongens hebben ze bij SJC ook gemerkt. De club heeft de populatie meisjes de laatste jaren enorm zien toenemen. “Het gaat heel snel”, zegt Wijnands. “We hebben inmiddels zeven teams. Een paar jaar geleden was dat nog niet eens de helft. Er zijn jaren dat we dertig procent zijn gegroeid. Nu halen we dat percentage niet ,meer, want we zijn inmiddels een stuk groter, maar nieuwe meisjes blijven toestromen.”

En van Wijnands mag dat nog even duren. “Ook in de organisatie zijn we meegegroeid. Van een handvol vrijwilligers tot een heel legertje aan trainers, leiders en andere kaderleden. Volgend seizoen hebben we een coördinator voor de onderbouw en eentje voor de bovenbouw. Dat is ook hard nodig, want met de toename van het aantal teams neemt ook het regelwerk toe”, weet Wijnands maar al te goed. De club heeft het meisjesvoetbal intussen in al zijn hevigheid omarmd. “Waar er tot een paar jaar geleden nog de nodige scepsis was, is nu enthousiasme. Er is een ommezwaai in denken gekomen, ook in het bestuur. We worden als meisjes- en vrouwentak als volwaardig gezien met alles wat er bij zit. We kunnen van dezelfde faciliteiten gebruik maken als de jongens. Er is geen onderscheid meer en zo hoort het ook. We hebben inmiddels ook een afgevaardigde vanuit de vrouwen- en meisjestak in het bestuur.”

Plezier voor alle meisjes staat voorop, benadrukt Wijnands, maar SJC timmert ook sportief aan de weg. En dat is ook andere clubs opgevallen. “Er heeft een meisje stage gelopen bij Ajax en die gaat weg. Zo hebben al meer meisjes de overstap gemaakt, maar daar zijn we alleen maar trots op”, zegt Wijnands. “We gunnen hen die stap en hopen als ze carrière hebben gemaakt dat ze weer bij ons komen voetballen.” Het afgelopen seizoen had SJC één vrouwenteam. “Een vol team”, voegt Wijnands eraan toe. “Er zijn pas geleden ook wat speelsters overgekomen van Noordwijk. Het vrouwenteam daar is uit elkaar gevallen. We zitten nu op zesentwintig speelsters voor volgend seizoen. Dat is dertien voor twee teams. Dat is te weinig. Veel meiden werken onregelmatig.” In de MO13 heeft SJC komend seizoen zelfs drie teams. “Een geweldige luxe die de groei ook aangeeft”, zegt Wijnands. “Meisjes spelen bij ons tot hun elfde bij de jongens. Dan kunnen ze of bij de meisjes in de onder dertien gaan spelen of bij de jongens blijven. We zetten het mes niet op hun keel hoor. Ze mogen zelf kiezen.”

Klik hier voor meer artikelen over SJC.
Klik hier voor meer informatie over SJC.