Mart Vergouwen blijft nog een jaartje langer voorzitter van VV Katwijk. De coronacrisis, die ook grote vat heeft op de club, houdt de CEO van een groot internationaal veiligheidsbedrijf op zijn post. “Het lijkt me niet verstandig om de club nu over te geven, eerst in rustiger vaarwater komen.”

HappyPoint_desinfectie
Vergouwen zou na zijn tweede termijn van drie jaar stoppen. “Een klein comité wist dat ik er nog een jaartje aan vast ging plakken. Officieel hebben we dat gecommuniceerd tijdens de ledenvergadering”, zegt hij.

Dat was een bijzondere ledenvergadering, want vanwege corona werd deze niet in de kantine van de club gehouden, maar online. “Het is niet zo dat het bij ledenvergaderingen bomvol bij ons is, maar er komen altijd meer dan dertig mensen. Het was een prima alternatief, al hadden we in het begin wel wat technische probleempjes. We hadden alles uitvoerig getest de twee dagen ervoor, maar toen we eenmaal online ging haperde de techniek. Dat zul je altijd zien. Ik vond het uiteindelijk een zeer geslaagde exercitie met zestig leden die hadden ingelogd. Geen ledenvergadering houden was geen optie,  want we wilden de leden per se een presentatie gegeven van hoe wij ervoor staan.”

Het verhaal van Vergouwen en het bestuur was ook duidelijk: ook Katwijk wordt door de coronacrisis zwaar getroffen. “We hebben het afgelopen seizoen nog met redelijke cijfers kunnen afsluiten, maar dat was dankzij een groot deel inkomsten uit de kantine. Dat ligt voor dit seizoen anders. We moeten er rekening mee houden dat de kantine lang op slot gaat en wedstrijden zonder publiek gespeeld moeten worden.”

Die situatie was voor Vergouwen dan ook reden om er nog een zevende jaar aan vast te plakken. Dat betekent dat hij in het najaar van 2021 het stokje overgeeft. “We hebben al een aantal nieuwe bestuursleden tijdens de ledenvergadering gekozen, ook nog een nieuwe voorzitter leek ons gezien de situatie niet wenselijk. De leden waren het daarmee eens.”

Vergouwen gaat zelf ook op zoek naar een geschikte opvolger. “Het hoeft geen kopie te worden van mezelf, maar het zou goed zijn voor de club als de nieuwe voorzitter of voorzitster de ingeslagen weg vervolgt. We staan er als club prima op, een koerswijziging van honderdtachtig graden is niet wenselijk en ook niet nodig. We hebben de afgelopen jaar veranderingen doorgevoerd in structuur en organisatie, de jeugdopleiding heeft een kwaliteitsimpuls gekregen en het eerste doet prima mee in de top van de tweede divisie. De club zit, denk ik, niet te wachten op een grote leeuw die ergens zijn plasje over doet en weer gaat.”

De club gezond houden de komende periode is het doel van Vergouwen. “We zijn één inkomstenbron, de kantine, kwijt. We hebben nog geen problemen met contributies en sponsoring. Daarom is het belangrijk dat we met de jeugd kunnen blijven trainen. De sponsors zijn tot op heden erg loyaal geweest, maar niemand weet hoe dat op de langere tijd ontwikkelt. Als die gaan morren heb je een groter probleem, maar daar ga ik niet vanuit. We hebben als club genoeg vlees op de botten om het in elk geval tot het einde van dit seizoen op deze manier uit te houden. Twee volle seizoenen houden we niet vol, maar dat geldt voor elke club.”

Klik hier voor meer informatie over Katwijk
Klik hier voor meer artikelen over Katwijk