bollenstreek-marciano-mengerink-medio-2021-bollenstreek-vv-katwijk

VV Katwijk kondigde eind november tevreden aan dat Marciano Mengerink tot medio 2021 was vastgelegd. De spits is een sensatie in de Tweede Divisie en zou niet misstaan in de Jupiler League. Kenners spreken zich uit over de rasvoetballer.

Eerst is daar Daan Smith, de onverschrokken voorstopper van Excelsior Maassluis. Hij vocht in zijn voetballeven al heel wat lijf-aan-lijfgevechten uit met Mengerink, die volgens Smith ‘knap vervelend’ kan zijn op het veld. “Marciano is een winnaar en daar houd ik van”, zegt de verdediger. “Wij van Maassluis zijn ook lang niet altijd sympathiek wanneer het spannend wordt. Dat geeft niets, zolang het na de wedstrijd maar weer normaal eraan toe gaat.”

Smith leerde Mengerink de afgelopen jaren in de Tweede Divisie goed kennen. De aanvaller bezit een breed palet aan kwaliteiten, waarvan zijn doelgerichtheid het meest in het oog springt. Zwakke plekken, zo betoogt Smith, heeft de ster van Katwijk niet. “Omdat hij zo compleet is, is Marciano moeilijk te bespelen.”

STERK LIJF
Mengerink koppelt een sterk lijf aan een prima techniek en is akelig nauwkeurig wanneer hij in kansrijke positie komt. Zijn lichaam fungeert bij vlagen als onderduikadres van de mooiste schijnbewegingen. En ook met de snelheid zit het wel goed, weet Smith, zonder dat er Mengerink een straaljager is. “We gaan meestal gelijk op”, zegt de voorstopper die met Excelsior Maassluis in 2016 algeheel amateurkampioen van Nederland werd. “Soms scoort Marciano, de andere keer weet ik hem op nul te houden. Wij houden vaak goed stand tegen Katwijk, al verloren we in september echt kansloos met 1-4. Maar Mengerink scoorde niet in die wedstrijd. Dat was een lichtpuntje voor onze verdediging.”

Jeffrey Jongeneelen was als aanvaller van Katwijk een tijdlang ploeggenoot van Mengerink en kwam hem later met Rijnsburgse Boys tegen. Hij wijst op de schier eindeloze rij doelpunten van zijn oud-ploegmakker, die pas tot bedaren werd gebracht toen Mengerink met blessures kwam te tobben. “Marciano is gelijk begonnen met scoren toen hij overkwam van het Engelse Barnet”, zegt de dertigjarige Jongeneelen. “Hij heeft inmiddels bijna zeventig competitiegoals gemaakt en dat is ongelofelijk knap natuurlijk. Ik heb Marciano leren kennen als een jongen die keihard werkt om fit te blijven, dat zie ik echt als het geheim van zijn succes. Er zijn nog wel meer spelers met veel talent, maar zij brengen het niet altijd op om maximaal ervoor te gaan.”

BOD UIT JUPILER LEAGUE
Mengerink tekende vanaf de zomer van 2015 voor respectievelijk 16, 9, 28 en 15 treffers. Dit seizoen verhinderde een enkelkwetsuur dat hij tot serieuze cijfers kwam. Het verbaast Jongeneelen dat clubs uit de Jupiler League niet vaker een bod op het fenomeen uitbrachten. “Er is weleens belangstelling geweest maar niet overdreven vaak”, vervolgt de voetballer. “Terwijl Marciano met zijn kwaliteiten makkelijk in de Jupiler League zou kunnen meespelen. Als ik beelden van die competitie bekijk, dan zie ik vaak genoeg jongens lopen die heel wat minder makkelijk voetballen dan Marciano. Maar goed, ik geloof ook niet dat hijzelf zoveel behoefte heeft aan een transfer naar de Jupiler League. Mengerink heeft een goede baan als sportdocent en combineert die job mooi met het voetballen in de Tweede Divisie.”

Jan Zoutman, de trainer van Katwijk, weet zeker dat zijn aanvalsleider het niveau van het betaalde voetbal in Nederland zou aankunnen. Dat is in zijn ogen ook geen verrassing, wanneer we bedenken dat Mengerink succesvol bij het Londense Barnet was. Op het vierde niveau van Engeland was hij een volwaardige centrumspits, die gevoed werd door Edgar Davids, de schaduwspits op latere leeftijd. ‘’Goede voetballers voelen elkaar altijd aan”, zegt Zoutman met een lach.

SUCCESFACTOR
In Engeland sloot de bescheiden Mengerink vriendschappen met profvoetballers als Marco van Ginkel, die voor Chelsea uitkwam. De aanvaller is simpelweg geen onbekende jongen in de hectische voetbalbiotoop. Mengerink is communicatief vaardig en bezit een breed netwerk met vrienden, kennissen en collega’s. “Ik zie dat als een succesfactor”, aldus Zoutman.

“Marciano is een intelligente jongen die niet snel rare dingen zal doen. Hij is omringd door stabiele mensen en weet heel goed wat hij nodig heeft in het leven. Ik denk ook dat Marciano zou kunnen slagen bij een aardige club in de Jupiler League, maar dan zou hij zijn baan als sportdocent moeten opgeven. Het is heel verstandig dat hij dat niet doet en kiest voor de combinatie van werk en voetballen in de top van de amateurs. Hij is 29 jaar en heeft als voetballer ook niet het eeuwige leven.”

Wanneer het gaat over de specifieke kwaliteiten van Mengerink, is Zoutman al even uitgesproken. Meevoetballen kan de aanvaller beslist, maar een archetype van een aanspeelpunt is hij zeker niet. “Marciano is een afmaker”, zegt Zoutman gedecideerd.

“Hij kan de bal goed bij zich houden, maar als trainer wil ik echt het liefst dat hij diep speelt om zijn doelgerichtheid te kunnen gebruiken. Marciano heeft een heel vaste trap en maakt het in het strafschopgebied alle keepers moeilijk. Het zou zonde zijn om hem te laten inzakken en in die teruggetrokken positie te laten meevoetballen. Hij moet juist bediend worden vanaf het middenveld, dan is Mengerink echt op zijn sterkst.”

STERKER KATWIJK
“Met Mengerink in de basis, voelt Katwijk zich sterker”, besluit ploeggenoot Joey Jongman. De middenvelder kwam twee jaar terug over van Barendrecht en trof in Mengerink een voetballer die onmiddellijk indruk maakte. “Op de training maakte ik gelijk kennis met zijn sterke lichaam. Ik botste tegen hem op en dacht gelijk: “zo, die laat niet met zich sollen.” Als je 28 goals maakt in een seizoen in de Tweede Divisie, ben je gewoon een heel goede aanvaller. Het niveau in de competitie is hoog en veel teams weten echt wel wat verdedigen is.”

Als het aan Jongman ligt, legt Mengerink er nog wel een keertje zoveel in. En ook als het aan de veelbesproken spits zelf ligt trouwens. Jongman: “Marciano is nooit tevreden met zichzelf. Als hij er 28 maakt, dan hadden het er dertig moeten zijn. En zijn het er dertig, dan wil hij er veertig. Als hij blessurevrij is haalt hij die dertig goals echt een keer. Hij is 29 jaar en dus nog sterk zat.”

Wil je meer informatie over de club VV Katwijk? Klik hier.
Lees hier de krant van de Bollenstreek.