Op papier zag het er allemaal eenvoudig uit. Maar eenmaal in Assen was het anders.  Een indrukwekkende en zeer verzorgde entourage. En een ploeg met kwaliteiten die heel goed begreep dat zij voor hun laatste kans moesten knokken. Maar SJC zag kans om daar voldoende kwaliteit, passie en strijdlust tegenover te stellen. Vooraf voorspelden sponsor Ronald van Abswoude een 1-3 overwinning voor SJC. En hij bleek dicht bij de waarheid te zijn.

Het werd wel een wedstrijd die past bij een kampioenschap. Met slordig voetbal, te weinig mooie combinaties, maar wel met fraaie treffers. De eerste 20 minuten was Achilles de iets beter ploeg. De gastheren leken scherper dan SJC  en creëerden enkele mogelijkheden. Maar een geniale Tom Duindam liet een van zijn kwaliteiten zien. Met een indrukwekkend diagonaal schot bracht hij zelfs de Achilles-supporters in beroering: 0-1. Dat was het sein voor de ploeg uit Assen om er een schepje bovenop te doen. Wat na ruim een half uur de gelijkmaker opleverde. Na een zeer fraaie voorzet was Kevin Schelvis kansloos op de kopbal van Luuk Kuipers: 1-1. Inmiddels onderscheidde Achilles zich door onnodige en vervelende overtredingen. Scheidsrechter Kok, vanuit Maastricht naar Assen afgereisd, bestrafte ze al voor rust met 3 gele kaarten. Vanuit een van de spelhervattingen kon David Verweij bijna raak koppen. Inmiddels zat er bij keeper Schelvis kennelijk een engeltje op de lat. Want tot 2 maal toe stond deze de lat een treffer voor Achilles in de weg.

De 2e helft begon met Timo Ruigrok op het middenveld en David Verweij terug in de verdedigingslinie. Een trouwe supporter verwelkomde Ruigrok als ‘de Noordwijkse van Persie’ die de wedstrijd persoonlijk zou gaan beslissen. Dat was niet helmaal het geval maar Ruigrok drukte wel degelijk zijn stempel. Toch was de 2e helft veel spannender dan dat hij mooi was.

De thuisclub deed er letterlijk alles aan om SJC uit evenwicht te brengen. Bij een schermutseling werd zelfs een duidelijk zichtbare kopstoot uitgedeeld.  Wat scheidsrechter Kok kennelijk toch was ontgaan. De Noordwijkers verdienen een groot compliment dat zij zich niet lieten meeslepen. En de vele overtredingen zonder reacties accepteerde. Vooral keeper Schelvis en spits Tom Duindam kregen bij herhaling schoppen te verwerken. Waardoor er langdurige blessurebehandelingen noodzakelijk waren. Het aantal gele kaarten liep daardoor op naar niet minder dan zeven.

Intussen bleef SJC  verdedigend overeind. En toen kwam het moment van invaller Raymond van Heijningen.  Kennelijk voelt hij zich in ‘het verre oosten’ wel thuis. Want net als in de promotiewedstrijd in Raalte tegen Rhoda was hij nu opnieuw de matchwinner met een geweldig belangrijke treffer. Zijn schot verdween in de 84e minuut via de vingertoppen van de keeper in het net: 1-2. De ontlading was enorm, het feest wat volgde groter dan groot. Na afloop de vreugdedans, knuffels, lofuitingen de gebruikelijke foto’s en alles wat er bij hoort. Hier en daar werden tranen de vrije loop gelaten. De busreis terug was lang maar dat had geen invloed op de feestvreugde. De verwelkoming door een enorme schare supporters aan de Lageweg was opnieuw een heel groot feest. Met alles erop en eraan. In het clubhuis bleek alles gereed om er gevolg aan te geven.

De kampioensschaal, in Noordwijk uitgereikt door KNVB-vertegenwoordiger Leo Kruithof, een eerbewijs voor een geweldige en unieke prestatie. De kampioensschaal ging natuurlijk eerst naar aanvoerder Mike Verhoek. Maar daarna van hand tot hand in de met medailles geëerde selectiegroep. Na deze officiële handelingen opnieuw een sein voor vreugde-uitingen. En het overvolle clubhuis barstte het weer feest los.  DJ Matthijs van de Bent en zanger Bart Heemskerk verzorgden de muzikale show. Geestrijk vocht vloeide rijkelijk. Getapt door ‘de vrienden van de Duinwetering’ waaronder glunderend in een heus SJC-shirt , kampioenentrainer Kees Zethof zelf. iedereen was en bleef vol lof over de fantastische prestatie van SJC. Van een selectiegroep die daadwerkelijk een vriendenploeg blijkt te zijn. Waarin respect voor elkaar de boventoon voert. En waar gezelligheid, humor en ambitie hebben kunnen leiden naar de genoemde prestatie. Een prestatie die eveneens gebaseerd is op een consistent beleid van SJC. Een beleid waarbij de jeugd uit eigen opleiding voldoende kansen wordt geboden om zich te ontwikkelen. En wat duidelijk heeft gemaakt dat zo’n beleid grote successen niet in de weg hoeft te staan. Complimenten aan de technische staf, die dit beleid accepteren en heelkundig uitvoeren, mogen na deze prestatie dan ook zeker niet ontbreken.