Jesper Imamse gedijt in allroundersrol bij Kagia

Bij Kagia is het dringen voor een plaats op het middenveld. Jesper Imamse (24) is door de toegenomen concurrentiestrijd verhuisd naar de rechtsbuitenpositie van de Lisserbroekse hoofdmacht. “Je hoort mij niet klagen hoor.”

Kagia maakte in de competitie een vliegende start in de derde klasse. De eerste periodetitel is inmiddels binnengehaald door Imamse en zijn ploeggenoten. “Het is nu zaak om deze lijn vast te houden”, reageert de ranke speler, kort nadat Kagia IJmuiden in de pan heeft gehakt (5-1). “Tot nu toe hebben we nog echt veel tegenstand ondervonden, maar de competitie is nog lang. We wandelen heus niet naar het kampioenschap. Andere ploegen gaan het ons nog wel moeilijk maken. Ik kan me niet voorstellen dat we deze reeks nog eens acht wedstrijden volhouden,” voorspelt hij.

De komst van een nieuwe trainer, René Ras, heeft Kagia nieuwe benzine gegeven, lijkt het. “Het is goed dat er een frisse wind waait. Anton Wijsman, onze vorige trainer, heeft het goed gedaan, maar vier jaar is lang. Het is goed dat er dan iemand komt die met een andere blik naar voetbal en het team kijkt. Iedereen is weer een beetje wakker gemaakt.”

Onder Ras, die onlangs zijn contract in Lisserbroek verlengde tot en met de zomer van 2020, is Kagia aanvallender gaan voetballen. Het 4-4-2 systeem is ingeruild voor een 4-3-3 concept. “We zijn veel dreigender naar voren toe”, zegt Imamse over het resultaat van die keuze. “Vorig seizoen hadden we moeite om tegenstanders onder druk te zetten en te houden.”

Voor Imamse, die in de leliekwekerij van zijn vader werkt, had het overstappen naar een ander systeem wel consequenties. Hij verloor zijn plek op het middenveld. Zelf ziet hij dat niet zo. “We hebben een bredere selectie gekregen. We hadden al de nodige middenvelders en daar zijn er nog een paar bijgekomen. In dit systeem vindt de trainer mij het beste passen aan de rechterkant van de aanval. Ik vind het prima. Ik heb weliswaar een voorkeur om als middenvelder te spelen, maar vind het geen straf om op de rechtervleugel te spelen. Je bent als aanvaller alleen wat meer afhankelijk van de toevoer van achteruit. Als middenvelder heb je veel meer invloed op het spel. Je bent meer de spin in het web.”

“Mijn voordeel is dat ik multifunctioneel ben. Dat kun je als kracht zien, maar je kunt het ook uitleggen dat ik op veel posities net niet goed genoeg ben.”

Bescheiden als hij is, voelt Imamse zich echter voor geen klusje te groot. “Ik ben geen topper”, zegt hij over zichzelf. “Ik moet het hebben van hard werken. Dat is mijn kwaliteit. Bij FC Lisse of VVSB kom ik niet te spelen. Daar ben ik gewoon niet goed genoeg voor.”

Die ambitie heeft hij ook niet. “Ik hou van het gemoedelijke van Kagia. De sfeer is altijd goed. Ik gedij daar goed in. Ik hoor donderdag of zaterdag wel op welke positie ik speel.”