FC-Lisse-Jaap

Als hij op een schaakbord een stuk was geweest dan zou hij zonder twijfel de loper zijn. Sassenheimer Jaap Zwetsloot is bij FC Lisse de man van de meters. “Het is een familiekwaaltje.”

Zwetsloot is op Ter Specke officieel rechtsbuiten, maar hij is net zo vaak in de verdedigende zone te vinden als in de aanval. “Meeverdedigen hoort erbij”, zegt hij. “Dat moet je voor het elftal over hebben.”

IT-Rijnsburg

Zwetsloot (26) opereert daarbij van strafschopgebied tot strafschopgebied. Het is een speelstijl die niet voor iedereen is weggelegd, weet de aanvaller zelf ook. “Dat lopen is ons met de paplepel in gegoten. Mijn broer Toon doet het en mijn oudste broer, die nog bij Teylingen speelt, heeft het ook. We bestrijken graag grote stukken van het veld, het is een familiekwaaltje, haha.”

Die speelstijl vergt wel absolute fitheid. “Mijn vader hamert er altijd op dat ik nog fitter moet worden. Ik train altijd hard en serieus bij FC Lisse en daarnaast hou ik er rekening mee in mijn voeding. Zes dagen in de week eet ik gezond. Na de wedstrijd op zaterdag gaat even de rem eraf, één keer in de week een patatje of pizza mag best. Dat hoort ook bij het leven.”

Dat Zwetsloot in één ruk van speler van tweedeklasser Teylingen in de basis kwam bij derdedivisionist FC Lisse in de zomer van 2019 is best opvallend te noemen. “Mijn geluk was dat ik vlak voor mijn overgang nog nacompetitie had gespeeld bij Teylingen. Ik kwam superfit op de eerste training. Andere spelers hadden vier, vijf weken niet getraind. Ik begon dus met een voorsprong en daarvan heb ik geprofiteerd.”

Intussen is Zwetsloot niet meer weg te denken uit de beste FC Lisse-elf. ‘Hangend’ op rechts is hij met zijn loopvermogen en voorzetten van grote waarde voor zijn team. “Die voorzetten kunnen nog beter hoor”, voelt hij zichzelf zeker nog niet uitgeleerd. “En ik mag wat trefzekerder worden. In de voorbereiding scoorde ik aan de lopende band, maar in de competitie is dat nog wat minder.”

Niet dat hij doelpunten maken het allerbelangrijkste vindt. “Scoren of een assist geven is leuk, maar als ik mag kiezen feest ik liever in de kleedkamer na een overwinning met de ploeg dan dat ik feest na een doelpunt.”

Daarmee ‘verraadt’ de teamspeler in Zwetsloot zich. “Ik weet dat je als aanvaller ook moet scoren, maar ik lig er echt niet wakker van als ik niet gescoord heb. We hebben sowieso een enorm hecht team. De band onderling tussen de spelers is dit seizoen alleen maar hechter geworden. Ik heb het gevoel alsof ik met een stel vrienden speel, maar dan op niveau. Dat is mij veel waard.”

Dat er nu een hecht team staat is volgens Zwetsloot ook de verdienste van de technische commissie van de club. “Zij zijn het die het team samenstellen. Wat ik goed vind is dat ze ook regelmatig hun oor te luister leggen bij de spelersgroep. Het model waar voor gekozen is, werkt ook prima. Jonge spelers uit de eigen jeugd krijgen de ruimte met spelers uit de regio. We spreken allemaal dezelfde taal.”

Of dat leidt tot een terugkeer van FC Lisse op het hoogste amateurniveau durft Zwetsloot niet te zeggen. “We draaien vooralsnog goed mee in de top. Dat is ook ons doel. Ik weet dat er supporters zijn die ons graag in de tweede divisie zien, maar ik weet niet of een kampioenschap reëel is. Als FC Lisse hebben we niet de beschikking over de budgetten van Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys.”

Klik hier voor meer artikelen over FC Lisse.
Klik hier voor meer informatie over FC Lisse.