Meestal is Wendy de Boer in de weer met bestellijstjes bijwerken, maar met de kantine stevig in het slot, is haar vrijwilligerswerk voor SV Hillegom – de 44-jarige Hillegomse is kantinebeheerder – volledig weggevallen. “Het is nu zaterdag en ik zit op de bank thuis. Normaal gesproken gebeurt dat dus nooit”, moet zij nog steeds wennen aan een zaterdag zonder competitievoetbal.

HappyPoint_desinfectie
“Ik hoop dat het dit keer niet zo lang duurt dan in de eerste lockdownperiode. De eerste twee weken thuis waren wel lekker, maar daarna werd ik toch onrustig. De jeugd mag nu gelukkig wel trainen, maar leuk is anders. Het heeft iets deprimerends.”

En dat het ook niet goed is voor de club is ook wel duidelijk. “Als ik zie wat er in een weekend wordt omgezet, hou ik mijn hart vast als dit nog lang gaat duren. Voor de club zijn de inkomsten uit de kantine heel belangrijk. Je moet er niet aan denken als de kantine nog vier of vijf maanden dicht moet blijven.”

Als voetbalmoeder – haar zoon voetbalt in de JO19-1 – meldde zij zich een paar jaar geleden aan voor vrijwilligerswerk. “Het leken mij achter de bar leuke en gezellige mensen en dat was ook zo. Na een tijdje vroeg Hans van der Westen, de kantinebeheerder voor mij, of ik het wilde overnemen. Hij zei er ook nog bij dat het qua tijd wel meeviel, haha. Inmiddels ben ik er wel achter dat het aardig wat tijd kost om alles goed te regelen. Gelukkig doe ik het niet alleen. Steef Joosten is mijn rechterhand en daarnaast hebben we nog drie mensen op wie we kunnen terugvallen. Steef en ik werken overdag allebei en de bestellingen die overdag worden gebracht door de leverancier worden ontvangen door mannen die gepensioneerd zijn.”

Voor elke club is het een klus om genoeg kantinepersoneel te krijgen, bij Hillegom is dat niet anders. “Toch mogen we absoluut niet klagen”, vindt De Boer. “De bereidheid om achter de bar of in de keuken te staan is best groot. Het lukt mij steeds aardig om genoeg vrijwilligers te vinden. We werken met teams van zes personen, die er in de ochtend of in de middag zijn. Iedereen heeft zijn of haar eigen wensen. De één wil maximaal een keer in de vier weken een ochtend of middag draaien, de ander vindt dat te weinig en wil wat vaker. Er zijn na een seizoen ook altijd afvallers, door vergrijzing of doordat kinderen stoppen met voetballen. Tot nu toe lukte het mij redelijk om het rooster dicht te krijgen. Alleen op zondagmiddag was het dit seizoen lastiger, maar dat hebben we opgevangen door de teams om de beurt diensten te laten draaien. Bij andere clubs werken ze met verplichte uren, maar daar zijn ze bij ons op de club geen fan van. Wat mij betreft stellen we dat ook zo lang mogelijk uit.”

De SV Hillegom-keuken heeft zo zijn eigen specialiteiten, laat De Boer weten. “We hebben twee eigen ontwikkelde snacks: de eerste is een tosti met speciaal gekruid gehakt. De Leopard noemen we die. Geen idee waarom, maar die is ooit verzonnen door een keukenmedewerker. Het is al tijden een hit. We maken twee grote bakken en die zijn op zaterdag zo op. Een andere specialiteit is een broodje worst met ei.”

“We hebben ook wel een broodje gezond kaas en ham op het menu, maar de mensen willen vooral een snack. Patat, kroket en een frikandel. Dat zal niet snel veranderen.”

Klik hier voor meer informatie over Hillegom
Klik hier voor meer artikelen over Hillegom