Zijn inspanningen hebben nog niet geleid tot een basisplaats, maar die vaste plek bij de eerste VVSB-elf is volgens Ricardo de Vlugt een kwestie van tijd. “Ik wist dat het in het begin even aanpoten zou zijn.”

HappyPoint_desinfectie
De coronacrisis heeft de 28-jarige Hagenaar dubbel getroffen. Naast dat het voetbal op een laag pitje staat, raakte hij onlangs zijn baan kwijt. “Ik werkte als beveiliger op Schiphol en had een jaarcontract”, zegt De Vlugt. “Dat was een slechte combinatie.”

Hij hoopt snel weer aan de slag te geraken. “Er is normaal gesproken genoeg werk in de beveiliging, maar voor een deel van de branche ligt het even een stuk moeilijker. Ik wanhoop niet. Er komt heus wel wat op mijn pad.”

Hij is daarom blij dat de selectie van VVSB, weliswaar maar twee in plaats van de gebruikelijke drie keer in de week én beperkt, blijft trainen. “Ik heb alle tijd om fit te blijven. We trainen in groepjes van vier. Het is veelal loopwerk, werken aan de techniek en afwerken op doel. Een partijvorm ontbreekt, maar ik ben allang blij dat we wat kunnen doen. Helemaal niet mogen voetballen zou ik vreselijk vinden. Ik ben geen man van de bank.”

De Vlugt was net een nieuwe fase van zijn voetballeven begonnen in Noordwijkerhout. Na drie seizoenen FC Rijnvogels vond hij het tijd om het een stapje hoger te proberen. “Ik ben 28 jaar en als ik nog wat wil, moet dat nu gebeuren”, stelt hij. “Ik wil nog een jaar of vier op niveau spelen en dan wil ik het maximale eruit halen.”

VVSB polste De Vlugt vorig jaar winter al voor een tussentijdse overgang. De derde divisieclub wilde de verdediger graag in de transferwindow inlijven omdat er veel blessures waren. “Ik heb een tussentijdse overgang wel overwogen, maar ik wilde op een goede manier afsluiten bij FC Rijnvogels, niet wetende dat we in maart vanwege corona helemaal niet konden voetballen.”

Waar De Vlugt op sportpark De Kooltuin een belangrijke status had – hij droeg de aanvoerdersband – moet hij zijn strepen nog verdienen bij VVSB. “Dat vind ik ook heel normaal. Als je ergens nieuw binnenkomt, moet je onderaan beginnen en laten zien dat je een basisplaats waard bent.”

In het beperkte aantal afgewerkte speelronden, kreeg De Vlugt wel speelminuten, maar als invaller. “Ik moet ook nog wennen aan het systeem. Bij Rijnvogels speelden we 4-4-2, bij VVSB is dat nu 5-3-2 met drie centrales verdedigers en twee backs die de zijkanten bestrijken. We spelen zonder buitenspelers. Dat systeem mij eigen maken, kost even tijd.”

Die aanpassingstijd buiten het veld is er niet, want met Peter Verhoeve, Mohamed El Osrouti en Matthieu van Assem heeft De Vlugt, die voor FC Rijnvogels bij het ter ziele gegane Haaglandia actief was, drie andere Hagenaars om hem heen. “We carpoolen met elkaar”, zegt hij. “Opstapplaats is het Van der Valk Hotel in Wassenaar. Dan is het nog een minuut of veertig naar de club, maar met elkaar zijn die zo voorbij. Gelachen wordt er genoeg in de auto. Van die typische Haagse humor: voeren en afzeiken.”

Klik hier voor meer informatie over VVSB
Klik hier voor meer artikelen over VVSB