Vanuit het Westland is het naar Rijnsburg een aardig stukje rijden, maar Jeroen Spruijt stapt elke keer met een grote glimlach in zijn bolide. “Meestal ga ik rechtstreeks vanuit school en pik ik Bram Ros op. We kunnen het prima met elkaar vinden. En Rijnsburgse Boys is, ik heb het al vaker gezegd, Westlandia in het klein.”

HappyPoint_desinfectie
De 26-jarige inwoner van ’s-Gravenzande speelde jarenlang in het groen en wit van de Naaldwijkse derdedivisionist. Daar viel hij op als makkelijk scorende nummer tien. Toen Rijnsburgse Boys hem ophaalde op sportpark De Hoge Bomen had hij net een seizoen met 26 doelpunten achter de rug.

Die scoringsdrift heeft hij niet in Rijnsburg. Dat is volgens hem ook niet reëel. “Het niveau is veel hoger, bovendien heb ik een andere rol dan bij Westlandia. In Naaldwijk had ik een vrije rol, kon ik me volledig concentreren op het aanvallende gedeelte. Het elftal was daar ook op ingericht. Zó spelen kan niet bij Rijnsburgse Boys. Als ik geen oog zou hebben voor mijn tegenstander zou hij telkens vrij doorgang hebben naar ons doel.”

Spruijt, die op een middelbare school in Rijswijk gymdocent is, is naar eigen zeggen als speler volwassen geworden bij Rijnsburgse Boys. “Ik ben in alle opzichten gegroeid. Ook fysiek, vooral in het eerste seizoen moest ik flink aanpoten.”

Spruijt speelde in zijn debuutseizoen onder trainer Wilfred van Leeuwen 32 van de 34 wedstrijden. “Over het aantal was ik tevreden, niet over mijn aandeel in het spel. Ik had dat seizoen nodig om mij aan te passen aan het spel van Rijnsburgse Boys en het niveau. Vorig seizoen ben ik voor mijn gevoel belangrijker geworden.”

Scoren heeft hij altijd gedaan, maar het zijn niet meer de aantallen van zijn ‘Westlandia-tijd’. “Ik zit op zeven, acht doelpunten gemiddeld per seizoen. Ik vind het prima. Ik kwam niet altijd in een kansrijke positie voor het doel. Nu Joël Tillema is vertrokken sta ik wel op acht, waardoor dat wel meer het geval is. Ik hoef de doelpunten niet per se te maken, het gaat erom dat we als team winnen.”

Hij looft de ‘enorme sfeer’ die in de spelersgroep hangt. “We zijn echt een vriendenteam. We gunnen elkaar alles en gaan op het veld door het vuur voor elkaar.”

Dat hij gretig zijn contract – met jaar met een optie voor nog een jaar – verlengde, zegt alles over hoe Spruijt zich voelt op sportpark Middelmors. “Ik zal Rijnsburgse Boys niet snel inruilen voor een andere club.”

Een avontuur in het betaalde voetbal, waar hij lange tijd op hoopte, is volgens hem niet realistisch. “Als mijn contract hier afgelopen is ben ik 28, 29 jaar. Dan zitten de clubs in het betaalde voetbal niet meer op mij te wachten. Ik vind het prima zo. De tweede divisie is een hartstikke mooie competitie met geweldige derby’s. Laten we daarom hopen dat we als weer spelen ook het publiek weer welkom is. Zonder toeschouwers is het stuk onaangenamer.”

Klik hier voor meer informatie over Rijnsburgse Boys
Klik hier voor meer artikelen over Rijnsburgse Boys