“We mogen ons gelukkig prijzen met zulke trouwe leden”, zegt Cees Driebergen, voorzitter van de businessclub van Rijnsburgse Boys. Sinds de corona-ellende begon, is het ledenbestand van de tweededivisionist vrijwel onveranderd gebleven. “Trouw wordt hier met een grote T geschreven.”

HappyPoint_desinfectie
Voetballen met een beperkt publiek, zonder publiek of helemaal niet. Het is voor clubs een uitdagende tijd. “Het vraagt net even wat meer van je creativiteit dan anders”, reageert Driebergen. “De zekerheid van elke week een wedstrijd is weggevallen. Daarom moet je actief bezig zijn.”

Rijnsburgse Boys was eind jaren tachtig de eerste club die ervoor koos om met een gedeelde organisatie te werken, waarbij de funding voor het topvoetbal werd losgekoppeld van de vereniging. De oprichting van een businessclub was daar een belangrijk onderdeel van. “We doen de funding voor het eerste elftal”, legt Driebergen, voorheen jarenlang voorzitter van de vereniging, uit. “In feite leven we naar wat er binnenkomt. Dat kan dus van het ene op het andere jaar verschillen, maar dat is behoorlijk stabiel.”

Rijnsburgse Boys biedt leden van de businessclub verschillende sponsorpakketten. “Voor elk wat wils. We hebben allerlei soorten bedrijven, maar wat ze bindt is Rijnsburgse Boys. De meeste bedrijven, dat durf ik rustig te stellen, doen dit uit liefde voor de club, maar onderschat ook het element van netwerken niet. Er wordt ook flink zaken gedaan. Business ontmoet business.”

Kwam de eerste lockdown in maart nog als een grote verrassing, op de situatie na de zomer konden clubs zich wél voorbereiden. Dat deed Rijnsburgse Boys dan ook. “Ver voor de competitie weer zou starten, was al duidelijk dat we te maken zouden krijgen met allerlei beperkingen. Clubs mochten minder toeschouwers toelaten, dat soort zaken. Wij zijn daar ook meteen op ingesprongen met de businessclub. We zijn meer activiteiten naast het voetballen gaan organiseren. Normaal staan er jaarlijks zo’n zes op de agenda, dat hebben we verdubbeld. Die extra netwerkbijeenkomst worden heel erg op prijs gesteld, al liggen die momenteel weer helemaal stil vanwege de huidige maatregelen”, aldus Driebergen.

Bij de eerste thuiswedstrijden van het seizoen had de club gezorgd dat alle businessclubleden de wedstrijd comfortabel konden bekijken. “We hadden voor iedereen een mooie plek geregeld op de tribune met een hapje en drankje. Vanwege de beperkingen konden we maar een maximaal aantal mensen in ons businesshome toelaten.”

“Voor uitwedstrijden hadden we speciaal voor de wedstrijden extra livestreams ingekocht en hebben we telkens een groep uitgenodigd om de wedstrijd van hieruit te bekijken. Uiteraard voorzagen we iedereen weer van een hapje en een drankje. Normaal gaan er ongeveer vijftig businessclubleden met een uitwedstrijd mee, maar dat ging ook niet door.”

Ondanks alle coronaperikelen bleef het aantal businessclubleden bij Rijnsburgse Boys stabiel, vertelt Driebergen. “We zitten zo rond de honderdzeventig leden. We mogen ons als club dan ook zeer gelukkig prijzen met die trouwe leden. We hebben hier veel bedrijven die in de bloemen zitten. In die branche leek de wereld in maart even in te storten, maar gelukkig herstelde dat snel. We hebben zelfs diverse nieuwe bedrijven mogen verwelkomen, maar op dit moment ligt het accent op het behouden van onze leden. Je kan ze wel via de voordeur binnenhalen, maar je hebt er niks aan als ze via de achterdeur het pand verlaten.”

Klik hier voor meer informatie over Rijnsburgse Boys
Klik hier voor meer artikelen over Rijnsburgse Boys