bollenstreek-noordwijk

Volop spelplezier en vertier bezorgen. Dat is voor Noordwijk het grootste doel in de jeugdafdeling. Daarmee past een heldere visie over ontwikkeling, trainers én speelwijze. “We willen het voetbal op z’n Noordwijks spelen”, aldus jeugdvoorzitter Rob Hogenhuis.

“We weten waar we vandaan komen en weten ook waar we heen willen”, vervolgt de 61-jarige Hogenhuis, die voordat hij drie jaar geleden de leiding kreeg over de jeugdtak zes jaar vice-voorzitter was.

Veertig trainers en vele leiders houden met elkaar wekelijks 450 kinderen, jongens en meisjes, bezig. “Dat doen we vanuit de gedachten dat iedereen gelijke kansen heeft om zich te ontwikkelen. Aan spelers afschrijven doen we niet. Bij Noordwijk is er plaats voor het grote talent, maar ook voor de liefhebber die het gewoon leuk vindt om tegen een bal te trappen.”

Waar veel clubs de afgelopen jaren kozen om het selectievoetbal in te richten met betaalde trainers maakte Noordwijk de omslag naar de andere kant toe. Er werd een streep gezet door hoge trainersuitgaven.

“We zijn teruggegaan naar vrijwilligersvergoedingen. Dat is een bewuste keuze. Aan de ene kant had dat te maken met de fi nanciën. Het bestuur heeft op een gegeven moment gekozen voor een afdelingsgebonden budget. Alles komt niet op een grote hoop, maar iedere afdeling krijgt een bedrag en daar moet het voor worden gedaan. Daar ben ik zelf altijd een groot voorstander van geweest. Het is een heel transparant systeem.

Het laat zien wat iets kost. Het kan niet zo zijn dat we als jeugd onbeperkt investeringen kunnen doen. Gevolg van de verdeling van de gelden was dat we moesten bezuinigen op de trainersuitgaven. Prima, omdat wij vinden dat geld geen drijfveer moet zijn, maar juist het plezier om bij ons trainer te zijn.”

“We kunnen zelf overigens met acties ons budget vergroten. Vandaar dat we nu elk jaar op de slotdag een jaarlijkse veiling organiseren waarvan de opbrengst naar de afdeling gaat. Honderd en één artikelen worden dan verkocht.”

Voor een duidelijke weg heeft Noordwijk ook op voetbalinhoudelijk gebied gekozen. Het feit dat er geen grote bedragen worden betaald aan trainers ontslaat het jeugdbestuur volgens Hogenhuis niet van de plicht om op zoek te gaan naar de beste trainers. “Dat kost soms wat meer moeite, maar ze zijn er. Zeker in een club met een rijk verleden als Noordwijk. We hebben zoveel spelers die vroeger op een hoog niveau hebben gespeeld en van wie de kinderen op een gegeven moment gaan voetballen. Die warm maken is één, met de kennis die ze binnenbrengen zorg je er ook voor dat het niveau hoger wordt. De trainers die minder ervaring hebben als voetballer steken daar het nodige van op.”

Het wemelt volgens Hogenhuis in de jeugdopleiding van de bekende namen. “Bram Marbus traint de JO14 en Leonard van Utrecht is onze hoofd jeugdopleiding.”

Zeker niet onbelangrijk is de manier waarop Noordwijk wil voetballen. Die speelwijze vormt de rode draad in de trainingsaanpak. “Noordwijk heeft altijd bekend gestaan om zijn voetbal met lef. De Amerikanen hebben er een mooi woord voor: guts. Avontuurlijk en aanvallend voetbal. 4-3-3 ja. Een beetje Ajax.”

“We doen het op onze eigen manier: lekker eigenwijs. Scouten doen we niet. We zijn Noordwijk en willen ook zo voetballen.”

Wil je meer informatie over de club Noordwijk? Klik hier.
Lees hier de krant van de Bollenstreek.