bollenstreek-fc-rijnvogels

FC Rijnvogels was de afgelopen jaren een broeinest van onrust. Twee stromingen vochten elkaar in figuurlijke zin de tent uit op De Kooltuin. De club hoopt dat de rust snel terugkeert nu de leden hebben gekozen voor een duidelijke richting.

“De leden hebben een duidelijk signaal afgegeven”, zegt Fred Verboon namens het interim-bestuur. Dat tijdelijk bestuur, met behalve Verboon, Ilona de Lange, Gerrit Menkelveld en Mart de Groot, had de opdracht gekregen om de impasse te doorbreken. Een impasse die was ontstaan door de gedachtegang van twee sterke stromingen binnen de club.

“De ene stroming, van het oude bestuur, wilde naar links en de andere stroming, van het bestuur dat daarna kwam, wilde naar rechts”, vat Verboon de situatie samen. “Er waren twee visies ontstaan die haaks op elkaar stonden en waarbij beide partijen min of meer de hakken in het zand hadden gezet. Er was geen beweging meer.”

Het nieuwe bestuur onder leiding van voorzitter Peter Plug had duidelijk andere ideeën dan het vorige bestuur, dat echter invloedrijk bleef en nog altijd een stevige vinger in de pap had. De financien rondom het eerste elftal was de splijtzwam. Waar de ene stroming vond dat het allemaal wat minder mocht met het budget verzette de andere stroming zich hevig tegen het dichtdraaien vande geldkraan. “Er ontstond op een gegeven moment een onwerkbare situatie waarbij het conflict ook op de werkvloer zichtbaar werd. Dat deed de club van zelfsprekend geen goed. Er moest wat gebeuren.”

Met het opstappen van het bestuur en de installatie van een tijdelijk bestuur ging Rijnvogels op zoek naar een oplossing. Het vierkoppige interim-bestuur werkte de afgelopen maanden keihard om een doorbraak in de patstelling te forceren. “Het was voor ons al heel snel duidelijk dat de leden uitsluitsel moesten geven. Zij hebben het laatste woord. De leden hebben het voor het zeggen en op die manier hebben we dit probleem ook aangevlogen.”

Uit de ledenenquête kwam een duidelijke boodschap naar voren: prestatievoetbal wordt als belangrijk gezien, maar dat mag niet ten koste gaan van andere activiteiten in de club. “Voor ons was het belangrijk dat een overgrote meerderheid er zo over denkt. Het was lastiger geweest als er een kleine meerderheid was geweest. Met tachtig procent was er een groot draagvlak.”

“Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een model waarbij de door de leden gekozen richting kan functioneren.”

Vandaar dat het interim-bestuur voorstelde om de activiteiten van het eerste elftal los te koppelen van de vereniging en onder te brengen in een aparte stichting. “Uiteraard onder de paraplu van de club. De band tussen vereniging en stichting blijft nauw. De club stelt jaarlijks een budget beschikbaar en de rest moet komen uit gelden van de stichting.”

Verboom denkt dat de stromingen kunnen leven met de gekozen constructie. “Het is misschien niet helemaal wat ze eerst wensten, maar voor beide partijen zit er iets in waarmee ze zichzelf toch tevreden kunnen stellen. Het is een gulden middenweg. Dit besluit schept vooral duidelijkheid.”

Duidelijk is ook dat FC Rijnvogels achteruit gaat in spelersbudget. Verboon: “We verwachten dat er een budget over blijft waardoor het goed mogelijk is om op het niveau van de hoofdklasse te blijven spelen. Het was fors voor hoofdklasse-begrippen, het wordt gemiddeld.” De volgende stap is een nieuw bestuur. Het vierkoppige interim-bestuur zal daar geen deel van uitmaken. “Er moet een nieuwe start gemaakt worden. Het is gezond voor ons om weer plaats te maken.”

Meer informatie over FC Rijnvogels? Klik hier.
Klik hier voor de hele krant van Bollenstreek.