bollenstreek-fc-lisse-1-vrouwenteam-vrouwenvoetbal

De vrouwen van FC Lisse stapten wat onwennig het veld op. De vlaggenparade, de opkomsttune uit de geluidsinstallatie, een heuse pupil van de week en de presentatie voor het publiek. Maar toen de wedstrijd tegen FC Rijnvogels eenmaal was begonnen, gingen de vrouwen van FC Lisse 1 helemaal los: 5-1.

FC Lisse hield zaterdag 7 december voor de tweede keer in 2019 een Ladies Day op Ter Specke. Alle schijnwerpers stonden die dag gericht op de vrouwen- en meisjestak van de club. “Je zou het kunnen zien als een soort erkenning dat we goed bezig zijn”, zegt Frank Kuijper, die sinds dit seizoen de coördinator is van de meisjes- en vrouwentak. “We hebben inmiddels een aardig beweging. Normaal gesproken speelt vrouwen 1 op een ander veld, dat ze nu mogen spelen op het hoofdveld maakt het leuk. De aandacht erom heen is ook belangrijk.” Het bleef niet alleen beperkt tot een feestje van de vrouwen. “We hebben voor de hele meisjes- en vrouwenafdeling voor een hapje en een drankje gezorgd na afloop.”

De meisjes- en vrouwenafdeling is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. Vooral aan de onderkant is de aanwas van nieuwe leden fors. “Het is dan ook belangrijk een goede structuur neer te zetten”, zegt Kuijper. “Marco Elderbroek, mijn voorganger, heeft daarin veel werk verzet. We beschikken inmiddels over een brede groep aan vrijwilligers. We kunnen natuurlijk altijd meer handjes gebruiken en je wilt altijd meer en beter, maar in grote lijnen staat het.”

“We zijn dit seizoen begonnen met negen teams. Tien als je de vrouwen van de zeven-tegen-zeven competitie meetelt. We willen graag verder groeien. Ideaal is dat je in iedere leeftijdscategorie twee teams hebt. Dan kun je iedereen op haar eigen niveau laten spelen.”

Het blijft echter lastig om in te schatten wanneer en waar de groei doorzet. “We hadden verwacht dat er een grote toeloop in juli en augustus zou zijn door het WK in Frankrijk. Dat viel echter wat tegen. Op basis van die verwachtingen hadden we al bijna een extra team ingeschreven. Dat ging dus niet door. De groei kwam wel, maar pas vanaf september. Vandaar dat we na de winterstop wel met een extra team in de competitie gaan meedoen: de MO11-3.”

Met Cor Bouckaert – hij geeft alle meiden- en vrouwenteams techniektraining – en Patrick Paardekooper, die de trainers ondersteunt met onder andere het aanbieden van gevarieerde oefenstof, werkt Kuijper ook aan de sportieve groei. “Kwantiteit is ook kwaliteit”, zegt hij. “Maar het komt niet vanzelf. Het is niet vandaag of morgen geregeld dat we tweedeklasser bij de vrouwen zijn. We zien het niveau wel stijgen. De MO11-1, MO13-1 en MO17 spelen alle drie in de eerste klasse. Daar begint het mee.

Wil je meer informatie over de club FC Lisse? Klik hier.
Lees hier de krant van de Bollenstreek.