Cees Duindam is samen met Ton van der Net de baas van de Superliga van voetbalvereniging Noordwijk. “De miljoenen”, verwijst hij naar de onlangs afgeschoten Super League in het topvoetbal, “stromen bij ons niet binnen, wel het plezier. En dat is het allerbelangrijkste.”


Op de laatste speeldag van het seizoen schijnt eindelijk het zonnetje en maken Van der Niet en Duindam met de rondlopende oudere jeugdspelers de teams in gereedheid voor de mini-competitie. “PSV hier”, roept Duindam om zich even later te ontfermen over een jongetje in Inter Milan-outfit. Een minuut later stelt hij de ploeg van Celtic op in de slagorde.

Duindam geniet zichtbaar. “Ik doe dit al een jaar of zes”, zegt hij. “Ton doet het al veel langer, maar hij dreigde ermee te stoppen omdat hij er alleen voor stond. Het is toch pittig om alles te regelen. Kinderen en ouders vragen veel aandacht. Dat er met het stoppen van Ton geen Superliga zou zijn, kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Het is zó ontzettend leuk. Als die mannetjes en tegenwoordig ook meisjes het naar hun zin hebben, heb ik dat ook.”

Duindam heeft het uiterlijk van een knuffelbeer. Een paar kilootjes te veel, maar die zijn er vooral in de coronatijd aangekomen, beweert hij. Het kostte hem wel een optreden tijdens Pasen, want normaal gesproken steekt hij zich op paaszaterdag voor het kleine Noordwijkse grut in een heus paashaasoutfit. “De rits kon niet meer dicht. Ik denk dat dat pak krimpt. Een moeder wilde graag als vervanger voor mij in dat pak klimmen”, grinnikt hij.

Twee keer in de week staat hij op het veld met de Noordwijkse jongste voetballertjes in de leeftijd van vier tot zeven jaar. “Als ze zeven zijn, gaan ze over naar de reguliere competitie, de JO8”, zegt Duindam (50). “Maar als ze er eerder aan toe zijn, versperren we ze de weg natuurlijk niet.” De Superliga-kids hebben het echter veel te fijn bij Van der Niet en Duindam. “Woensdagmiddag trainen we een uurtje. We doen altijd twee trainingsvormen en twee partijvormen. Het is voor de kinderen altijd heel herkenbaar.”

En zaterdag, zegt Duindam, is de grote dag: de afwerken van de Superliga. Alle spelertjes hullen zich dan in de officiële tenues van beroemde clubs uit Europa. “AS Roma, Barcelona, Manchester United, Celtic, Paris Saint Germain, ze spelen bij ons allemaal op het hoofdveld”, lacht de KLM-medewerker. “Sinds kort hebben we ook weer Nederlandse clubs ertussen lopen. We hebben zoveel kinderen. We hebben het een tijd niet gedaan. Vooral Ajax/Feyenoord ligt gevoelig. Je hebt echt ouders die er een probleem van maken als hun zoon of dochter in een Ajax-tenue loopt, terwijl ze zelf Feyenoord-supporter zijn. Om van dat gedoe af te zijn, hebben we die clubs maar uit de competitie gehaald. PSV is wat neutraler.”

Zelf is Duindam dat helemaal niet. Op de vraag wat hij in de zomerstop gaat doen antwoordt hij resoluut dat hij in de transfers bij Feyenoord gaat volgen. “Wist je dat ik een keer alle sportpagina’s van alle landelijke kranten heb gehaald? Na de bekerwinst van Feyenoord tegen FC Den Bosch ben ik het veld op gerend en Robbie Witschge op de schouders genomen. Daar is een foto van gemaakt die overal in heeft gestaan.”

Klik hier voor meer artikelen over VV Noordwijk.
Klik hier voor meer informatie over VV Noordwijk.