Ter-leede-jaap-schaap

Zijn afscheid als trainer van de ukken ging op nadrukkelijk eigen verzoek met stille trom, maar wat Jaap Schaap achter laat bij Ter Leede is een nalatenschap van ‘positiviteit’ en ‘enthousiasme’. “Ik hoop velen te hebben geïnspireerd.”

Een snelle rekensom leert dat Schaap, 73 jaar inmiddels, zo’n duizend voetballertjes van Ter Leede onder zijn hoede had. “Jaap Schaap was en is een begrip in Sassenheim. Ik denk niet dat hij rustig over straat kon in het dorp”, zegt voorzitter Kees de Lange.

IT-Rijnsburg

Alle ukken leerde Schaap de beginselen van het edele voetbalspel. “Ik heb hier bij Ter Leede ook nog gevoetbald”, zegt Schaap in de bestuurskamer van zijn club. “Op een gegeven moment ben ik trainer geworden van de jeugd. Ukkenvoetbal had je in die tijd nog niet. In mijn tijd was het standaard om met 11, 12 jaar te beginnen. Later ging dat naar acht, negen jaar. Toen we een stuk of vijf, zes kinderen hadden van een jaar vijf, zes jaar heb ik de club  gevraagd om met het ukkenvoetbal te beginnen. Het bestuur stemde daarmee in.”

In die hoedanigheid leerde Schaap menig jongetje en meisje de eerste basisvaardigheden. “Dribbelen, scoren, bal aannemen, in circuitvorm waarbij alle elementen aan bod kwamen. Die opzet is overigens nog steeds hetzelfde”, weet Schaap, die standaard op vrijdagochtend het ‘veld’ met andere vrijwilligers van de club klaarzette.

“Het belangrijkste was dat de kinderen plezier hadden. Hadden zij het, hadden wij het ook.” Met dat wij doelt hij op Lien Drommel, die na tien jaar Schaap kwam bijstaan. “We zijn vrienden van elkaar en in die tijd dansten we met onze partners ook. Ik weet nog dat Jaap aan de bar regelmatig klaagde dat hij niet genoeg trainers kon vinden. Toen heb ik gezegd: ik kom je helpen.”

Meisjesvoetbal was in die tijd nog lang niet zo ingeburgerd als nu. De jongste dochter van Lien Drommel, Saskia, was niet meer te houden en wilde voetballen. “Het bestuur was snel akkoord dat ze kon meetrainen. Ze wilde echter ook graag gaan spelen. Van de KNVB mocht dat officieel nog niet. Toen heb ik andere clubs gebeld en die vonden het geen probleem als ze meedeed”, zegt Schaap. Saskia Drommel speelde al op haar dertiende in het eerste elftal van Ter Leede. “Ze had een enorm hard schot”, herinnert Schaap zich.

Voor Schaap en Lien Drommel bleef het niet alleen bij trainingen geven. Jarenlang zetten zij zich ook in voor de beroemde voetbalweek en andere feesten, zoals bij Sinterklaas.

Voor zijn enorme verdiensten voor Ter Leede werd Schaap tien jaar geleden met een lintje onderscheiden. Hij werd in 2010 lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast kreeg hij van de club de verenigingsspeld met diamant. “Hij is erelid”, aldus voorzitter Kees de Lange. Daarnaast heeft de voormalig uitvoerder in de bouw een naar zich vernoemd toernooi – uiteraard voor de jeugd – en is op veld zes, waar de trainingen van de ukken plaatsvinden, een koffiehuisje gebouwd dat de naam ‘Schaaps koffiecorner’ draagt. “Ik had de vijftig jaar graag volgemaakt, maar dat zit er jammer genoeg niet in.” Hij is echter nog vaak op de club, als lid van het accommodatie- en klusteam. “Ik maak schoon en doe af en toe een klusje.”

De ukkentraining is inmiddels overgenomen door een nieuwe generatie trainers. “in de geest van Jaap en Lien. De opvolging is in vertrouwde handen, want de drie trainers zijn ook allemaal als uk bij Jaap en Lien begonnen”, laat jeugdvoorzitter Martin Nunninga weten.

Klik hier voor meer artikelen over Ter Leede.
Klik hier voor meer informatie over Ter Leede.