Anthony van Dongen van Rijnsburgse Boys wil zich blijven uitdagen

Een voorzet met links? Of met rechts? Binnen- of buitenom? Op snelheid of via een trucje? Het maakt Anthony van Dongen niet uit. De tweebenige vleugelspits sloeg een klasse over en is dit seizoen in het shirt van Rijnsburgse Boys te bewonderen in de Tweede Divisie. “Ik kan beter dan wat ik tot nu toe heb laten zien.”

RIJNSBURG – In de C-jeugd van AZ waren ze elkaars concurrenten: Calvin Stengs en Anthony van Dongen. “Twee jaar speelden we samen, maar een vaste basisplaats hadden we niet. Dan speelde hij en zat ik op de bank, dan andersom en de volgende keer stelde de trainer ons allebei op. Calvin is nog steeds een goede vriend. Vooral via social media hebben we contact. Leuk dat hij zich daarna zo heeft ontwikkeld en Oranje heeft gehaald.”

“Bij AZ hadden we een goed team. Teun Koopmeiners, de huidige aanvoerder, was toen al een leider. Met Owen Wijndal zat ik in het busje naar het oude trainingscomplex in Alkmaar. Hij woont in Koog aan de Zaan, ik in Zaandam. Een leerzame, maar ook zware tijd. Als dertien- en veertienjarigen trainden we vijf, zes keer in de week. Daarnaast gingen we naar school. Al was dat een LOOT-school die met topsport rekening hield. Waarom ik bij AZ niet ben geslaagd? Achteraf is het altijd gemakkelijk praten, maar ik had iets meer discipline moeten tonen.”

Anthony van Dongen is zelfbewust. Tegelijk ook kritisch laat hij gedurende het interview merken. Hij is net klaar met zijn werk als pakketbezorger bij PostNL, waar hij Heemstede als gebied heeft, als hij zijn verhaal vertelt. Dit seizoen debuteert de 21-jarige linksbuiten in de Tweede Divisie. Na een topjaar bij RKVV DEM in Beverwijk, die hij mede door 23 goals naar de titel in de Hoofdklasse trapte, stonden de clubs in de rij om Van Dongen voor de huidige jaargang vast te leggen. “Ik heb met meerdere clubs gesproken. ODIN’59 wilde me hebben, SJC, ik heb enkele oefenwedstrijden meegespeeld bij Telstar maar dat liep op niets uit.”

VRIJHEID
Bij Rijnsburgse Boys kreeg de Zaandammer het beste gevoel. “Zowel over de club als over de trainer. Ik zat aan tafel met trainer Henk Wisman en Gerrit Pauw, bestuurslid technische zaken. Ze vertelden wat ze met me van plan waren. Vooraf was ik huiverig, omdat Rijnsburgse Boys vorig seizoen met twee spitsen speelde. Terwijl ik juist vrijheid nodig heb, kansen wil aangrijpen om naar binnen te komen en de ruimten wil benutten. Wisman gaf aan dat hij 4-3-3 wilde spelen. Richting mij dat ik lef moest tonen, mijn acties moest blijven maken en goed moest omschakelen. Niet in het rouwproces hangen als een actie mislukte. Dat gaf een goed gevoel.”

Vanaf de seizoensopening speelt Anthony van Dongen elke wedstrijd. “Ik paste me snel aan. De Tweede Divisie is een hoger niveau, dat is duidelijk. Ik moet slimmer zijn, vaker mijn snelheid gebruiken om mijn tegenstander te passeren en mijn koppie er telkens bijhouden. Veel clubs waren nieuw voor me. Maar eerlijk gezegd ben ik niet tevreden over mijn inbreng. Vind jij dat ik tot nu toe goed heb gespeeld? Ik heb niet alles laten zien wat ik kan, had meer van mezelf verwacht. Ik leg de lat altijd hoog voor mezelf. Voor aanvang van het seizoen zei ik dat ik minstens tien keer wilde scoren. Mijn eerste doelpunt bleef veel te lang uit.”

Zijn contract bij Rijnsburgse Boys loopt tot het einde van het seizoen. De Uien hebben een optie om hem een jaar extra te binden. “Ik heb nog niets gehoord. Natuurlijk droom ik ervan om terug te keren in het betaald voetbal. Dat hoopt elke voetballer. Al zat ik er na mijn vertrek bij FC Groningen in 2017 doorheen en was mijn motivatie voor het voetbal geslonken.” Na zijn afscheid bij AZ speelde hij drie jaar voor AFC, dat diverse afvallers van betaald voetbalclubs oppikte. “Met AFC speelden we in dezelfde competitie als bijvoorbeeld Ajax en AZ.”

Na een akkefietje met de trainer van AFC keerde Anthony van Dongen terug naar KFC, waar hij uitgerekend na een duel met AFC werd benaderd door een scout van FC Groningen. Na een trainingsstage en twee oefenwedstrijden werd hij aangenomen. “Ik kwam in een gastgezin in de wijk De Hunze terecht en ging naar het Johan Cruyff College op Noorderpoort. Het eerste halfjaar speelde ik alles. Tot mijn hand tijdens een duel op
een training klem zat tussen het lichaam van een ploeggenoot. De hand werd dik en na een week bleek ie gebroken. Toen ik na zes weken weer mocht voetballen, ging het alleen maar bergafwaarts. FC Groningen had diverse aanvallers uit het buitenland gehaald en zij kregen de voorkeur. Ik speelde steeds minder en dat knaagde ook mentaal. Ik was niet naar Groningen gegaan om op de bank te zitten. Ik zat er doorheen en ging weer voor mijn oude club KFC spelen.”

Van Dongen hervond zijn vorm in de Tweede Klasse. Na een jaar stond RKVV DEM op de stoep dat mede door zijn goals en assists kampioen werd en de sprong naar de Derde Divisie maakte. “Blijven een optie?Ik ben iemand die zichzelf altijd wil blijven uitdagen. De weerstand op de trainingen voelde niet als dermate. DEM was een mooi jaar, leuke mensen, maar een nieuwe stap was het beste voor me.” Rijnsburgse Boys pakt dit seizoen veel punten tegen de hoger geklasseerde teams, maar morst ze juist tegen de clubs uit het rechterrijtje. “De krachtsverschillen zijn erg klein. De club sprak uit absoluut hoger te willen eindigen dan het dramatische vorige seizoen. Top vijf moet mogelijk zijn. De kwaliteiten hebben we daarvoor. Mijn eigen inbreng moet beter. Daar ga ik keihard aan werken.” (SB)

Voor de hele krant van de tweededivisiekrant. Klik hier
Meer informatie over Rijnburgse Boys? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over de tweededivisiekrant.
Klik hier voor een ander artikel over Rijnburgse Boys.