Vijfentwintig jaar nadat hij als trainer bij Kagia begon keert André Markus terug aan de Kikkerbeetstraat. De 52-jarige Lisserbroeker gaat zich ontfermen over de totale jeugdopleiding van de club. “Er zit nog veel rek in.”


De afgelopen periode snuffelde Markus (52) al hier en daar wat rond op het complex aan de Kikkerbeetstraat. “Maar niet te veel, want ik wilde mijn voorganger Kristian Weijer niet voor de voeten lopen. Dat vind ik niet zo chique.”

Die voorganger was in zijn functie als jeugdopleidingen slechts één seizoen actief bij Kagia. “Het was ook voor hem een lastig jaar, maar hij heeft wel dingen in gang gezet”, zegt Markus, die zelf het afgelopen seizoen ‘op papier’ trainer was van Hertha in Vinkeveen. De lol duurde welgeteld tweeënhalve maand. “Het was natuurlijk een rotseizoen. Het voelt ook alsof ik mijn klus niet heb kunnen afmaken. Vorig seizoen stonden we er met Hertha heel goed voor in de vierde klasse. Toen in maart de competitie werd stilgelegd, stonden we tweede op een paar punten van de nummer één. Een ticket voor de nacompetitie hadden we al binnen. Ik geloofde echt in onze promotiekansen. We zouden gaan oogsten, maar corona heeft dat kapot gemaakt.”

Uitgerekend vijfentwintig jaar geleden begon Markus zijn trainerscarrière bij Kagia, bij de E-pupillen. Hij voetbalde toen nog zelf en maakte ook deel uit van Kagia 1 destijds. Als speler kwam hij ook uit voor DIOS en ook als trainer zocht hij het al snel buiten Lisserbroek. “Ik ben zeven jaar in allerlei functies werkzaam geweest bij FC Lisse. Daarna kriebelde het om hoofdtrainer te worden. Ik heb bij SVOW, WVC en derdeklasser VEW in Heemstede getraind. Ik ben zeker niet uitgekeken op het hoofdtrainerschap, maar privé past het even wat minder in mijn dagelijkse leven. Daarnaast heeft de jeugd mij altijd aangetrokken. Ik ben altijd een trainer geweest die zich bij het eerste team focuste op jonge spelers. Met oudere spelers had ik wat minder. Jonge spelers willen graag leren en zich ontwikkelen.”

Daarom denkt Markus dat zijn nieuwe functie bij Kagia zit als een nieuwe jas. “Ik ga de hoofdlijnen uitzetten en de trainers ondersteunen. Ik wil proberen die zo veel mogelijk handvatten te geven om te werken. Er ligt al een plan, daar was Kristian mee begonnen, maar dat plan moet nu handen en voeten gaan krijgen. Dat kan alleen als er een breed draagvlak voor is bij de jeugdtrainers. Dat betekent dat we vooral in de beginfase veel moeten communiceren met elkaar en het wordt zeker geen eenrichtingsverkeer.”

Een goede structuur en organisatie neerzetten is volgens Markus belangrijk met wat er op Kagia afkomt de komende jaren. “Er wordt straks flink gebouwd in Lisserbroek en het is aannemelijk dat veel kinderen de weg naar de club weten te vinden. Daar moeten we ook klaar voor zijn.”

Klik hier voor meer artikelen over Kagia.
Klik hier voor meer informatie over Kagia.