vpro-documentaire-diego-maradona
Rebel, held en stervoetballer Diego Maradona is niet meer. Asif Kapadia maakte op basis van meer dan 500 uur archiefmateriaal een portret van Maradona en vertelt het meeslepende verhaal over de opkomst en ondergang van één van de grootste voetballers ooit. Hoe een Argentijns straatjongetje uitgroeide tot verheven voetbalgod. Maar die status kende ook een keerzijde. De film toont hoe de sterspeler te maken kreeg met afgunst, buitenechtelijke escapades, drugs en de Italiaanse maffia.
image
Still uit 3Doc: Diego Maradona, copyright – Bob Thomas, Getty Images
Sterspeler Diego Maradona brak alle transferrecords, trok de slecht presterende Italiaanse voetbalclub Napoli uit het slop (hij maakte ze diverse malen landskampioen) én won in 1986 praktisch eigenhandig met Argentinië het WK voetbal in Mexico. Maar naast de vele hoogtepunten kende zijn leven ook een schaduwkant door zijn cocaïneverslaving en omgang met figuren uit de onderwereld.
De documentaire concentreert zich met name op de tijd van Maradona in Italië (1984 tot 1991). De periode met de grootste overwinningen én dieptepunten. De jaren waarin hij zijn godenstatus verwierf, maar later ook weer uit de gratie raakte bij de Napolitanen.
Over de regisseur:
Regisseur Asif Kapadia maakte op basis van meer dan 500 uur archiefmateriaal een uniek portret van rebel, held en stervoetballer Diego Maradona. Eerder maakte Kapadia veel indruk met zijn documentaire Senna (2010), over het leven en de tragische dood van Braziliaans Formule 1-icoon Ayrton Senna. In 2016 won Kapadia een Oscar voor Amy, een documentaire over de in 2011 overleden Britse zangeres Amy Winehouse.
Lees hier het interview van VPRO Cinema met regisseur Asif Kapadia
Herhaling 3Doc Diego Maradona: donderdag 26 november, 22.20 uur op NPO 3