Zijn overstap naar Westlandia werd niet wat hij er van verwacht had, dus koos Roy van der Sar ervoor terug te keren bij de club waar hij opgroeide: Lyra. Hij wil bijdragen als een nieuwe Lierse bloeiperiode, al is dat wel in een andere rol.

cathay_internetbalk_v2

De pijn van niet voetballen in coronatijd valt bij Van der Sar (21) nog mee. Als hoofdtrainer van de JO15-1 van Lyra maakt hij in ieder geval genoeg minuten op het veld. “We trainen gewoon twee keer in de week en spelen op zaterdag vaak ook nog een wedstrijd, al is dat laatste lastig. We zijn veroordeeld tot onderlinge wedstrijden. We hebben al gespeeld tegen de JO17 en tegen de JO13, maar er is te veel krachtsverschil. We moeten het dus van de trainingen hebben om echt beter te worden.”

Van der Sar kan, nu de A-selectie een beperkt programma draait, in alle rust sleutelen aan het spel zijn jeugdelftal. Twee jaar geleden haalde hij al zijn TC3-diploma en inmiddels heeft hij ook zijn hoofd jeugdopleidingen-C op zak. “Beide diploma’s heb ik gehaald in de periode dat ik sport en bewegen deed. Ik heb nu een tussenjaar en werk tijdelijk op de veiling, maar ben me aan het oriënteren op welke vervolgstudie ik wil doen. Ik neig naar de sportkant, maar welke weet ik nog niet precies. Het kan nog alles worden: het onderwijs in of sportmarketing en -management gaan doen.”

Van der Sar stapte twee seizoenen geleden over naar Westlandia-zondag. Die overgang dankte de jonge spits aan zijn enorme doelpuntenproduktie in de derde klasse voor Lyra. Het leverde hem de titel topscorer van het Westland op. “We promoveerden net niet en daar baal ik nu nog steeds van”, zegt de aanvaller die er bij Westland qua niveau flink op vooruitging. “Ik had niet verwacht dat ik meteen in de basis zou staan, maar ik hoopte wel op meer kansen dan dat ik uiteindelijk heb gehad. Er liepen meer goede aanvallers rond. Aanvallers ook die meer ervaringen hadden dan ik. Maar zelfs toen Giovalli Serbony geblesseerd was, koos de trainer in plaats voor mij voor een ander systeem. Dan weet je genoeg. Ik zat wel steeds bij de wedstrijdselectie, maar speelde een rol op het tweede plan. Daar was ik niet voor gekomen. Verder dan vijftien minuten en speeltijd in oefenwedstrijden kwam ik niet.”

Die mislukte missie speelde mee bij de keuze voor een nieuwe club. Interesse was er genoeg. “Ik heb gesproken met FC ’s-Gravenzande en SVC’08, maar puur op gevoel voor Lyra gekozen. Ik ken hier de mensen, alles is vertrouwd. Ik hoef me hier ook niet te bewijzen. Ze weten wat ik kan.”

Toch heeft Lyra een andere Van der Sar gezien, want op eigen verzoek speelt de aanvaller een andere rol in het team van trainer Pim van der Hoorn. “Ik wilde graag met mijn gezicht naar de goal spelen en niet meer mijn rug naar het doel. Vandaar dat ik nu linksbuiten speel. Bovendien doet Jack Binnendijk het in de spitspositie uitstekend. We hebben een aardige ploeg. In elke linie is er kwaliteit bijgekomen. Het is jammer dat we net voor de stop van Monster verloren, maar we kunnen hoog eindigen.”

 

Klik hier voor meer artikelen over Lyra.
Klik hier voor meer informatie over Lyra.