west-brabant-rbc-yorben-bus-roosendaal

Yorben Bus is vanaf de doorstart van RBC al speler van de club. Hij is bezig aan zijn achtste seizoen, waarvan zijn eerste volledige jaar bij de senioren. Bus begon in de D-jeugd, tegenwoordig de JO13, en kan dan ook met recht een exponent van de Roosendaalse jeugdopleiding worden genoemd.

Yorben Bus stond negen jaar geleden al klaar om bij profclub RBC in te stappen. Hij was gescout en mocht in de jeugd komen spelen. Toen ging het echter mis bij de Roosendalers, waarna Bus nog een jaar bij BSC bleef voetballen. In het eerste seizoen na de doorstart ruilde hij het groen alsnog in voor het oranje. “Ik stapte eigenlijk in een geheel nieuwe club, wist niet goed waar ik terecht zou komen. Maar ik wilde zo hoog mogelijk voetballen en RBC was op dat moment al een stap hogerop. Het was en is een ambitieuze club.”

Rimboe
Het beviel de nu 19-jarige Roosendaler direct. “Ik kwam bij jongens in de groep die ik nog kende van selectietrainingen bij RBC en de KNVB. Het was natuurlijk wel wennen, we begonnen op de velden van Rimboe en ik moest daar drie keer per week trainen. Gelukkig reed mijn moeder me iedere keer weer, inclusief de zaterdagen voor de wedstrijden.”

Niet lang daarna keerde RBC terug naar het Herstaco Stadion, waar het nu nog altijd speelt. Voor Yorben Bus een geweldige ervaring. “Zoals het voor iedere jongen leuk is om in een stadion te voetballen.” In al die jaren speelde hij op hoog niveau en steevast in de basis, als linksback. “Ik heb het hier altijd naar mijn zin gehad. De jeugdteams waarin ik zat speelden op hoog niveau. Daarnaast bouw je een steeds hechtere band op met een club, naarmate je er langer speelt.”

Kampioenschap
Vorig seizoen volgde voor Bus zijn debuut in het eerste elftal. “Heel mooi om je eerste minuten te maken in dat team. Als jonge voetballer ga je vaak bij het eerste kijken, nu kreeg ik zelf de kans om daar te spelen.” Dit jaar is hij een vaste waarde in de selectie, een mooie prestatie. “Ik heb al veel speeltijd gekregen, daar ben ik echt blij mee. We hebben een grote groep, met veel concurrentie en ik ben pas een eerstejaars senior. Dan is het toch afwachten.”

Voor RBC telt dit jaar maar één doel: het kampioenschap. “De resultaten zijn af en toe nog te wisselvallig, maar we hebben genoeg kwaliteit in de selectie zitten om daarvoor te strijden. Het belangrijkste is dat we alles op alles zetten, elke wedstrijd weer en nooit denken dat we er al zijn. Ons gevaar is dat we de koppies laten hangen als het even wat minder gaat, maar we moeten dan juist als één team keihard blijven werken. Het is ons vorig jaar helaas niet gelukt om de titel binnen te slepen en dat was echt zonde. Nu moet het gebeuren.”

Hij hoopt met een vaste kern te kunnen bouwen aan een mooie toekomst voor RBC. “Ik voetbal zelf al best lang bij RBC en voel me echt verbonden met de club. Ik zie mezelf hier dus de komende jaren nog wel spelen, hopelijk met jongens die als team iets neer willen zetten. Hoe ik RBC zou omschrijven? Een club die net iets anders is dan andere amateurvoetbalclubs. Dat komt door de historie, het stadion, maar ook zaken als een eigen supportersvereniging. Het is mooi om voor RBC te mogen spelen.”

Meer informatie over RBC? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Roosendaal.