De-Koning-SV-SAB

Vader en zoon hebben veel gemeen, naast dat ze houden van een potje voetballen zijn ze ook nog eens beide sluitpost bij SV SAB. Xsanty de Koning van JO-10 en vader Peter van het eerste.

We beginnen met het introduceren van de 37-jarige Peter Koning. De Bredanaar is begonnen met voetballen bij SV Advendo, tot zijn tiende heeft hij in de jeugd gespeeld als aanvaller. Peter maakte al snel een transfer naar FC de Geeren, waar hij wegens hevige groeipijn in zijn knieën onder de lat is gaan staan. Bij FC de Geeren heeft De Koning gekeept van de toen nog D-tjes tot aan de B1 en zondagselectie. Vanuit daar is de sluitpost gescout door NAC Breda. “Ik heb bij NAC een aantal jaar in de jeugdopleiding gespeeld. Uiteindelijk niet doorgebroken en ben ik een beetje gaan rondzwerven in Breda en omstreken”, vertelt de doelverdediger.

Peter besloot, nadat hij bij diverse voetbalclubs had gespeeld, om op zijn hoogtepunt te stoppen. “Op je hoogtepunt stoppen had ik gezegd. Ik wilde me focussen op een trainerscarrière wat uiteindelijk maar anderhalf seizoen geduurd heeft. Ik kwam bij SV SAB terecht als assistent-trainer/keeperstrainer. Eenmaal gestart aan de voorbereiding vielen alle keepers die we hadden voor de selectie geblesseerd uit voor een langere tijd en was er één oplossing. Na samenspraak met de hoofdtrainer Martijn Malinka en het bestuur van SV SAB besloten we dat ik weer de handschoenen aan mocht trekken en zo de club kon helpen. Zodoende sta ik momenteel op bijna 38-jarige leeftijd nog steeds in een eerste elftal te keepen met alle liefde en plezier.

Ook Xsanty de Koning, de zoon van Peter, stelt zichzelf voor. Xsanty voetbalt als sinds de kabouters met veel plezier bij SV SAB. Hij speelt nu inmiddels al in de JO-10, net zoals zijn vader is hij de sluitpost van zijn elftal.

mediplus bannerVader en zoon bespreken elkaars slechte en goede eigenschappen. “Ik vind papa een hele goede keeper, zijn beste eigenschap is hoe hij uit de goal komt, ook vind ik dat hij een goede uittrap heeft en hij heel ver kan uitschieten. Ik hoop dat ik net zoals papa ook mag uitkomen in de jeugdopleiding van NAC. Een mindere eigenschap is dat hij moeilijk zijn mond kan houden”, vertelt de jonge sluitpost. Peter zet daartegenover: “De mindere eigenschap zullen we maar mee beginnen, is dat hij niet tegen zijn verlies kan, maar dat heeft iedereen denk ik wel een beetje die een sport speelt. De beste eigenschap van Xsanty is dat hij altijd honderd procent geeft om zichzelf beter te ontwikkelen als teamspeler. Hij heeft op zijn 8-jarige leeftijd nu al een geweldige trap in zijn linkerbeen.”

Vader en zoon hebben in hun carrières al veel overwinningen en tegenslagen meegemaakt. Het dieptepunt van Peter was de degradatie met Boeimeer naar de derde en een jaar later naar de vierde klasse. Xsanty’s dieptepunt was de coronapandemie.
Gelukkig hebben de familieleden ook overwinningen ervaren. “Mijn hoogtepunt was het kampioenschap in mijn eerste jaar als voetballer bij de JO-7”, vertelt de 8-jarige doelverdediger. Ook peter heeft een mooie herinneringen aan zijn voetbalcarrière: “De promotie met Advendo naar de vierde klasse en kampioenschap met Boeimeer in de derde klasse en ik ben met Rood Wit kampioen geworden in de tweede klasse.”

Peter de Koning sluit af met: “Ik hoop dat Xsanty zijn plezier in het voetbal blijft houden en kan doorgroeien tot een volwaardige keeper met hopelijk een mooie sportieve carrière.” Zijn zoon vult daarop aan: “Ik hoop dat papa elk jaar langs de lijn komt staan, om mij aan te moedigen.”

Klik hier voor het meest recente artikel van SV SAB