Guus Tieleman is 18 jaar en keept bij SSS Klaaswaal. Hij begon daar op zijn negende en komt na een professioneel uitstapje sinds dit seizoen uit in de senioren selectie van de Klaaswaalse ploeg. Zijn debuut in SSS 1 maakte hij al op 15-jarige leeftijd.


Tieleman, die na het afronden van zijn VWO diploma besloot in een tussenjaar een vaste kracht te worden bij LGCE, zal volgend jaar weer de boeken in duiken vertelt hij. Verder traint hij nu twee keer per week bij SSS.

Hij begon op zijn negende met keepen nadat de trainer van de E1 hem had zien voetballen op het schoolvoetbaltoernooi in de Hoeksche Waard. Daarna heeft hij tot de JO17 het doel in Klaaswaal verdedigt. Op zijn 16e vertrok hij naar de jeugd van FC Dordrecht om daar te gaan keepen in de seizoenen 18/19 en 19/20. In februari 2020 kreeg hij daar minder speeltijd en samen met de lange reistijden resulteerde dat in minder plezier in het voetballen voor de jonge sluitpost. Hij besloot daarom in begin 2020 terug te gaan naar SSS waar hij vanaf het seizoen 20/21 weer volwaardig lid is.

Toen de competitie nog bezig was deed SSS het goed, zij draaide bovenin mee ondanks wat wisselvallige uitslagen. Toen de competitie werd stilgelegd vertelde de keeper dat hij een lange tijd weinig gedaan had met een voetbal met als gevolg dat toen zij weer mochten beginnen, hij niet zijn optimale vorm bereikte. Dit begint nu weer bij te trekken vertelt hij.

Hij vertelt: “Het hoogtepunt van mijn voetbalcarrière stamt uit mijn tijd bij FC Dordrecht. Ik werd toen in mijn eerste jaar daar kampioen van de tweede divisie. In de kampioenswedstrijd tegen MVV stopte ik ook een penalty bij een 3-2 voorsprong, dit om vervolgens de assist te geven op de 4-2. Ook mijn debuut bij SSS1 op 15-jarige leeftijd is zeker een hoogtepunt uit mijn nog jonge carrière.” Echte dieptepunten heeft hij niet beleefd, wel zegt hij: “Naja, mijn afscheid bij Dordrecht is misschien wel een beetje jammer, maar het gaat hoe het gaat”.

De doelman heeft wel zekere doelen: “Ik wil hij een beter meevoetballende keeper worden die in de lucht een echte heerser van 16 meter is.”. Als ambitie heeft hij om in de toekomst weer op hoger niveau te gaan spelen. Als voorbeelden noemt hij Thibaut Courtois en Manuel Neuer.

De voetballer zonder rituelen vindt het voetballen gewoon hartstikke leuk om te doen en verteld dat wanneer hij voetbalt, het spelletje hem in een bepaalde modus brengt en hij alles om hem heen even niet door heeft.

Het seizoen 20/21 noemt hij door corona voor nu even: “zo goed als verloren”. Voor het seizoen 21/22 hoopt hij met de selectie kampioen te worden of in ieder geval te promoveren. Persoonlijk hoopt de doelman in de punten die hij eerder benoemde, stappen te maken met als resultaat dat hij op alle fronten beter wordt.

Klik hier voor meer artikelen over SSS.
Meer weten over SSS? Klik hier.