jaron-mol

Jaron Mol is een 16 jarige jeugd keeper van ZVV Pelikaan. Op vroege leeftijd zat Jaron al op de bank bij het eerste van Pelikaan. Nu keept hij samen met Ryan Groot in jo19-1 en Pelikaan 3. 

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020

Op hele vroege leeftijd speelde Jaron zijn eerste wedstrijd al voor de senioren. “Toen ik zeven was, ben ik begonnen met voetbal bij Zvv Pelikaan. Samen met twee vriendjes ging ik naar de open dag en vond het zo leuk. Naast voetbal vond ik keepen ook heel leuk en tot en met de E-tjes heb ik deels gevoetbald en deels gekeept. Het eerste selectie team waarin ik keepte was de JO12-1. Dit seizoen keep ik afwisselend met Ryan Groot twee wedstrijden om en om in JO19-1 of in Pelikaan 3. Vanaf JO13-1 heb ik training gehad van Rowdy Nossent en hij heeft mij veel vertrouwen gegeven waardoor ik heel snel heb kunnen ontwikkelen”.

In het vorige jaar heeft Jaron stappen gemaakt en die werden beloond. “Vorig jaar vielen door diverse omstandigheden enkele keepers in de selectie uit, waardoor ik op 15-jarige leeftijd mijn debuut mocht maken bij de senioren in ons derde selectieteam. De wedstrijd was thuis tegen de nummer 1 en hoewel ik een penalty om mijn oren kreeg, wonnen we die wedstrijd met 3-1. Met een paar goede reddingen kon ik hier ook aan bijdragen. Dat was natuurlijk heel mooi om mee te maken. Enkele weken later mocht ik zelfs als reserve keeper mee bij het eerste tegen Altena, de toenmalige koploper in de tweede klasse. Jammer genoeg mocht ik niet invallen, maar de ervaring was wel heel leuk. In de bus werden grappen gemaakt over het feit dat de pupil van de week nooit mee ging naar uitwedstrijden”.

Jaron speelt soms zelfs meerdere wedstrijden op één dag bij pelikaan. “Op persoonlijk vlak gaat het goed, hoewel er momenteel weinig te doen valt door de Coronacrisis. Vorig jaar heb ik veel progressie geboekt, waardoor ik een jaar eerder naar de JO19-1 mocht. De afgelopen jaren heb ik vaak vier keer in de week getraind. Naast twee trainingen bij mijn eigen team en aparte keeperstraining, trainde ik ook regelmatig met een hoger selectieteam mee. Vorig seizoen zijn er in meerdere teams keepers uitgevallen, waardoor ik ook regelmatig meer dan één wedstrijd op een zaterdag gekeept heb. Zo heb ik op een zaterdag zelfs een keer 3 wedstrijden achter elkaar gekeept. Veel trainingsarbeid en veel wedstrijdritme hebben zeker bijgedragen aan mijn snelle ontwikkeling”.

De jonge keeper kijkt naar zijn eigen kwaliteiten en er is er eentje die er boven uitschiet. “Ik vind dat ik het meest uitblink in de 1 op 1 situaties. In die situaties kan je jezelf als keeper echt onderscheiden ten opzichte van de speler die op je afkomt. Je moet spelers als het ware dwingen eerder de keuzes te maken en daar zelf snel op te anticiperen. Wanneer je hem dwingt tot het sneller maken van keuzes, heb je zelf meer tijd om te reageren of is de kans dat hij een fout maakt groter. Ik vertrouw daarbij op mijn goede reflexen en goede reactievermogen. Deze stellen mij in staat vaak net iets langer te blijven staan, waardoor de speler moet gaan kiezen. Door veel te trainen heb ik me ook meevoetballend verder ontwikkeld. De laatste jaren heb ik hard gewerkt aan mijn trap vanaf de grond”.

Als keeper zijnde gooi je jezelf soms letterlijk voor een bal. “Je moet inderdaad wel een beetje gek zijn om keeper te worden. Spelers kunnen hard schieten, terwijl jij jezelf er doelbewust voorgooit. Dat kan wel eens pijn doen. Wanneer je snel uitkomt en je plukt de bal voor de voeten van een aanvaller weg en hij loopt door en raakt daarbij je hoofd, is dat niet lekker. De kans dat je een blessure oploopt is waarschijnlijk groter als je keeper bent. Aan de andere kant is het ook een fantastisch gevoel als je die aanvaller van een doelpunt af kunt houden of belangrijk kunt zijn voor je team. Spelers zijn er genoeg, maar keepers zijn er vaak te weinig. Je hebt een bijzondere positie in het team. Je speelt altijd, kunt de held zijn bij het pakken van een penalty of de schlemiel bij een ongelukkige of domme actie”.

Jaron wilt stappen maken bij Pelikaan. Hij hoopt het liefst voor het eerste uit te komen. “Ik hoop er natuurlijk op om in de toekomst in Pelikaan 1 te mogen keepen. Dat is echt iets waar je naar toe wilt werken, als je bij een club gaat voetballen. Pelikaan is ook echt een vereniging, waar spelers uit de eigen jeugd een goede kans maken om zich in het eerste elftal te spelen. En wie weet wat er verder nog op mijn pad gaat komen. Als ik gescout zou worden door een andere club, zou dat fantastisch zijn, maar voor mij is dat niet het allerbelangrijkste. Voetballen is echt mijn grootste hobby en ik vind het heel leuk om te doen, maar dat hoeft niet perse bij een topclub te zijn”.

Meer informatie over ZVV Pelikaan? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over ZVV Pelikaan.