devin-bazen

Devin Bazen is een 23 jarige trainer van de jo15-1 van Z.V.V. Pelikaan. Hij speelt zelf in Pelikaan 7, een vriendenteam waar gezelligheid voorop staat. Op zijn vierde is hij al begonnen bij de club waar zijn ouders ook op vroege leeftijd actief waren.

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020

Devin is klaargestoomd om zelf aan de slag te gaan als trainer bij een jeugdteam.Als trainer ben ik begonnen bij de jongste jeugd en na een aantal jaren heb ik de kans gekregen om als assistent aan de slag te gaan bij de JO19-1 van Pelikaan. Dit zorgde ervoor dat ik mijn eigen voetbalteam, Pelikaan 7, op een lager pitje moest zetten, omdat het regelmatig voorkwam dat beide teams ongeveer op dezelfde tijd moesten voetballen. Afgelopen jaar heb ik daar Melvin Spruit, die dit jaar trainer van Brielle 2 is, geassisteerd. Dat was een leerzaam jaar met in het vooruitzicht dat ik dit jaar de TC3 kon gaan volgen. Aan de hand van Melvin ben ik klaargestoomd om het dit jaar zelf te doen en dat is gelukt. Het huidige seizoen ben ik hoofdtrainer van de JO15-1 uitkomend in de 1e klasse”.

Het stilleggen van de competities is voor elke voetballiefhebber een grote teleurstelling. “Dat het amateurvoetbal stilgelegd is door de overheid, is begrijpelijk. Jammer, maar het is niet anders. De oplopende besmettingen in de maand oktober gingen zo hard dat het niet meer tegen te houden was. Toch ben ik van mening dat er weinig kans op besmettingen is in de buitenlucht, dus ook op een sportpark. Het zit hem meer in het reizen en samenzijn in kleedkamers, bij besprekingen en samenscholing na de wedstrijden. Pelikaan heeft al snel besloten om de kleedkamers te sluiten voor alle elftallen, maar je zag bij verschillende verenigingen dat ze daar wel allemaal bij elkaar in één ruimte mochten. Misschien had de KNVB één lijn moeten trekken voor alle verenigingen. Vanuit andere verenigingen was er regelmatig kritiek op het protocol van Pelikaan, maar het heeft er wel toe geleid dat er niet of nauwelijks besmettingen waren. Toch blijft het stilleggen van het amateurvoetbal een grote teleurstelling voor iedereen die voetballiefhebber is. Wat betreft de JO15-1 is er op dit moment niet heel veel veranderd. We trainen door op de manier, waarop we zijn begonnen en op zaterdag spelen we alleen wedstrijden tegen andere Pelikaan elftallen. Het grootste gemis vind ik toch wel de invulling van de zaterdagen die altijd in het teken stonden van Pelikaan. De ochtend begon met een wedstrijd van de 15-1 en daarna ging ik meestal gelijk door naar mijn eigen wedstrijd bij Pelikaan 7. Na de wedstrijden dronken we met elkaar dan een biertje op het terras om daar een tijdje te blijven hangen. En uiteindelijk eindig je de zaterdagavond ergens in een kroeg of bij iemand thuis met vrienden. Vaak ergens waar je in de ochtend nog niet aan had gedacht. Die gezelligheid, man wat missen we dat zeg”.

Sinds het stilleggen van de competitie traint Pelikaan gewoon door, zo kunnen ze zichzelf blijven ontwikkelen. “We begonnen het seizoen met een vernieuwde spelersgroep. Veel spelers kwamen uit verschillende jeugdelftallen en dat zorgde ervoor dat we behoorlijke niveau verschillen hebben. Daardoor zijn we toch weer bij de basis begonnen. De eerste bekerwedstrijden verloren we met ruime cijfers, maar aan de bal maakten we grote stappen. Een aantal spelprincipes waar we op hebben getraind, worden duidelijk zichtbaar. Na een aantal competitiewedstrijden boekten wij onze eerste overwinning tegen IFC. En dat ook nog eens met goed voetbal. Al sinds het stilleggen van de competitie trainen we gewoon door. We hebben nu alle tijd om onszelf als team en individueel te ontwikkelen en daar ook meer aandacht aan te schenken. Op de zaterdagen spelen wij onderlinge wedstrijden tegen andere teams van Pelikaan. Ik ben blij om te zien dat er nog steeds heel veel enthousiasme en gedrevenheid is bij de spelersgroep, ondanks dat we geen competitiewedstrijden kunnen spelen. We trainen altijd met grote aantallen en dat zorgt ervoor dat we de trainingen optimaal kunnen benutten”.

Fit blijven in de corona tijd is moeilijker dan ooit. “Zo nu en dan probeer ik een aantal dagen per week te gaan hardlopen. De laatste weken heb ik daar, ondanks het stilleggen van het amateurvoetbal, echter weinig tijd voor. Ik ben op dit moment bezig om mijn Minor voor bewegingsonderwijs op de Hogeschool af te ronden. Voor deze Minor moeten we zelf 2 dagen sporten en 2 dagen gymles geven op een basisschool. Verder voetbal ik op vrije dagen en in de vakanties met vrienden. In elk team heb je wel 1 á 2 spelers die niet moe te krijgen zijn. Zo heb ik die de afgelopen jaren ook gezien. Bij de JO19-1 hadden we spelers als Yazz Popeliers, Erwin van Wolferen en Jelmer Baars. Dat zijn spelers die, bij wijze van spreken, 6 keer zoveel longinhoud hebben als anderen en maar blijven gaan. Als trainer kun je altijd op dat soort gasten rekenen. Het zijn spelers die altijd fit zijn en daar ook weinig voor hoeven te doen. Na de zomerstop verschijnen ze fit op de training, terwijl ik weet dat ze in de vakantie niets aan hun conditie hebben gedaan. Ook dit seizoen bij de JO15-1 zie je weer een aantal spelers die altijd fit zijn. Op trainingen en wedstrijden geven zij alles en klagen zelden of nooit over vermoeidheid en pijntjes. Ik kan daar als voetballer jaloers op zijn, want ik moet zelf altijd wel serieus stappen ondernemen om fit aan het seizoen te beginnen. Gelukkig spelen wij met Pelikaan 7 in de Kelderklasse, waar je met een mindere conditie niet zo opvalt. Nu het amateurvoetbal stil ligt, moeten we er alles aan doen om een beetje fit te blijven. Ik raad anderen aan om vooral te blijven bewegen. Denk aan een sportschool, hardlopen of eventueel een balletje trappen in de buurt of bij een vereniging, wel op 1,5 meter uiteraard”.

Jens Toornstra is een voorbeeld van speler met een enorme conditie. “Dirk Kuyt, Zlatan Ibrahimovic en in mindere mate Jens Toornsta zijn mijn ultieme voorbeelden op het gebied van fitheid en hard werken. Zlatan presteert op 39-jarige leeftijd nog zo fenomenaal bij AC Milan in de Serie A en is op dit moment zelfs topscorer. Niet alleen zijn doelpunten zijn belangrijk, maar zijn drive en mentaliteit brengt hij ook over op de rest van zijn team. Dat zag je ook terug bij Dirk Kuyt. Mede door zijn aanwezigheid werd Feyenoord na 18 jaar weer kampioen. Jens Toornstra is zo’n speler die als voetballer voor veel discussie zorgt. Je ziet regelmatig dat hij door trainers in de eerste instantie wordt geslachtofferd, maar hij komt altijd terug. Hij werkt zo hard dat een trainer niet om hem heen kan en het is bovendien een stabiele speler waar je van op aan kunt”.

Devin werkt keihard met Pelikaan om stappen te zetten als team. “Mijn verwachting is dat wij met JO15-1 in februari weer competitiewedstrijden gaan spelen en dat wij in die wedstrijden kunnen laten zien wat voor progressie wij als elftal hebben geboekt. Vooral in balbezit hebben we grote stappen gemaakt. In het begin verloren wij veel wedstrijden door verkeerde loopacties en foute passes in de opbouw. De laatste weken hebben wij alle tijd gehad om hier keihard op te trainen. Hoe wij als ploeg gaan presteren, is lastig te zeggen. Resultaat is in de jeugd niet het belangrijkste. Het ontwikkelen van alle individuele spelers staat voorop. Het team en het resultaat zijn korte termijn doelstellingen en daaraan ondergeschikt. Ik kijk echter met veel vertrouwen uit naar het vervolg van het seizoen”.

Meer informatie over ZVV Pelikaan? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over ZVV Pelikaan.