petra-dugardein

Petra Dugardein (43) is spits van VV Papendrecht vrouwen. Ze is niet altijd spits geweest, want vroeger was ze keeper op hoog niveau. Petra is begonnen met voetballen bij Zierikzee, waarna ze tot haar 27e bij WIK 57 heeft gespeeld. Petra heeft ook op hoog niveau mogen spelen, onder andere bij het militaire team van defensie en in Oranje.

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020

Via meerdere clubs is Petra uiteindelijk in de Eredivisie terecht gekomen. “Ik had al eerder de mogelijkheid om naar Oostkapelle te gaan, die speelde toen in de hoofdklasse. Maar ik werkte toen in de horeca en ik het leek me het beste om die stap toen niet te nemen. Ik ben op mijn 21e Defensie in gegaan en daar ben ik terecht gekomen bij het militaire team van Defensie. Dit zijn de beste speelster die dan een soort oranje vormen van Defensie. Toen heb ik op mijn 27e de overstap gemaakt naar t ’Zand. Zij waren toen net kampioen geworden in de hoofdklasse en ze promoveerde naar de Topklasse. Het was toen een makkelijke beslissing om daar te gaan spelen. Dat heb ik toen ook gedaan en ik heb daar uiteindelijk drie seizoenen gespeeld. In 2007 werd de eredivisie opgericht en daar ben ik toen terecht gekomen bij Willem 2”.

Na de stap naar de Eredivisie heeft Petra een grotere stap gezet. “Ik ben bij Willem 2 eerste keepster geworden en ik heb er drie seizoenen gespeeld. Toen ik 31 was ben ik opgeroepen door Oranje. Ik werd toen tweede keeper achter Loes Geurts. Ik heb het eerste EK meegemaakt, super trots dat ik op die leeftijd dat nog mee mocht maken. Na het EK heb ik de overstap gemaakt naar ADO waar ik eerste keepster werd en twee seizoenen heb gespeeld. Na het Ek ben ik snel gestopt bij ADO en Oranje omdat ik burger werd. Ik ben toen gaan voetballen bij VV Papendrecht, hier heb ik besloten om in de spits te spelen. Op 35 jarige leeftijd heb ik drie seizoenen gespeeld bij VV Rhoon. We speelde tweede klasse en we zijn na het eerste seizoen gepromoveerd naar de eerste klasse. Hierna heb ik nog gespeeld bij Barendrecht, hier als keeper”.

Vier jaar later besloot Petra om te stoppen. “Na vier jaar ben ik gestopt met voetballen, maar twee jaar later ben ik alweer begonnen. Dit omdat ik nog steeds voetbalde bij defensie en ik nog één keer alles uit de kast wilde halen om de olympische spelen te halen met het militaire team. Helaas hebben we ons toen niet kunnen kwalificeren. Ik ben gewoon burger maar ik ben na mijn defensie tijd gelijk reservist geworden bij de luchtmacht dus ik was ten alle tijden oproepbaar voor het militaire team. Hiermee heb ik twee olympische spelen meegemaakt in Brazilië, Rio de Janeiro en Noord-Korea. Ook ben ik in 2004 Wereld kampioen geworden met het militaire team in Amerika. Ik heb negen Wk’s mogen spelen met het militaire team en ik ben in veel landen geweest. Ik ben dankbaar voor wat ik heb mogen meemaken met defensie en natuurlijk de halve finale van het eerste EK”.

De speelster van Papendrecht vind dat het niet nodig is om al het voetbal stil te leggen. “Ik ben van mening dat het niet nodig was om het voetbal stil te leggen omdat het een buitensport is en je dus minder kwetsbaar bent om het virus te krijgen. Ik hoop dat we volgend jaar toch het seizoen af kunnen maken en dat deze pandemie zo snel mogelijk onder controle is en de vaccinaties ingezet kunnen gaan worden. We begonnen het seizoen goed. In de beker wonnen we twee van de drie wedstrijden overtuigend. De eerste competitie wedstrijd wonnen we van Smerdiek, de tweede wonnen we ook van SSC’55 en de derde verloren we terecht van VV Zwaluwen”.

Petra is nog net zo fanatiek als in het begin van haar carrière. ”Ik doe nu drie á vier keer in de week cardio boksen, ik vind het super leuk om te doen. Hierbij komen ook veel core oefeningen kijken die heel belangrijk en goed zijn voor een voetballer. Daarnaast ben ik altijd met mijn voeding bezig en op tijd naar bed. Tuurlijk drink ik ook wel eens een wijntje of eet ik een bak patat, maar ik kan niet zonder sporten. Ik ben denk ik ook de fitste uit het team omdat ik in mijn voetbal carrière nog nooit echt geblesseerd ben geweest. Doordat ik met mijn voeding en rust bezig ben heb ik een goede lichaamsbouw. Dit is dan ook belangrijk om goed te kunnen presteren. Ik ben nog altijd zo fanatiek als 15 jaar geleden en ik kan niet goed tegen mijn verlies”.

Bij ADO speelde Petra samen met Mandy. Ze kan haar mentaliteit en instelling heel erg waarderen. “Mandy van den Berg is een goeie vriendin van mij geworden. Ik heb met gevoetbald bij ADO. Zij is altijd bezig met voeding, rust, en de juiste club vinden waar ze het best kan presteren. Bij haar gaat het niet zo zeer om prijzen pakken, maar waar ze beter kan worden om zo op het hoogste niveau te kunnen voetballen. Natuurlijk wilt ze alles winnen wat er te winnen valt maar het zijn de kleinste dingetjes waar ze kritisch naar kijkt om zo de juiste keuzes te maken wat haar als voetbalster beter maakt. Ze speelt nu niet meer bij ADO maar bij PSV”.

De spits van Papendrecht hoopt zo snel mogelijk weer te kunnen voetballen om het dan nog een keer goed af te sluiten. “Ik hoop dat er een constructie komt waarbij we volgend jaar in januari het voetballen weer op kunnen pakken en zo toch nog het seizoen af kunnen maken. Dat is waar we het allemaal voor doen natuurlijk. We willen allemaal ons favoriete spelletje zo snel mogelijk weer kunnen spelen. Zeker op mijn leeftijd. Ik heb niet het eeuwige voetbal leven meer en ik zou het wel graag nog een keer goed willen afsluiten. Maar dit heb ik niet alleen in de hand. Hier zullen wel met zijn allen voor moeten strijden”.

Klik hier voor meer informatie over VV Papendrecht
Klik hier voor meer artikelen over VV Papendrecht