vvKatwijk_KrantVJ22

Dat het fijn voetballen is bij vv Katwijk, wordt gretig beaamd door Kay Blokland (28) en Rick van der Meer (24). Beiden hebben een verleden in de jeugd van Feyenoord en leven zich nu naar hartenlust uit in de as van het veld. Trainer Anthony Correia (39) is tevreden over het duo.

Aan het einde van het telefonische onderhoud neemt Van der Meer het carpoolen naar Katwijk onder de loep. “We zijn een tijdlang vanuit Rotterdam met een vast groepje naar de club gereden”, zegt de vierdejaars student commerciële economie. “Ricardo Kieboom en Roland Bergkamp zijn alleen weg bij de club en doen niet meer mee. Gelukkig hebben we met Jean-Paul van Leeuwen een nieuwe kandidaat. Hij komt over van Excelsior Maassluis en kan mooi meedraaien in de carpoolgroep.”

Van der Meer kwam als jongeling uit voor Feyenoord, waar hij teamgenoot was van onder anderen Calvin Verdonk en Jari Schuurman. Toen definitief doorbreken in De Kuip onhaalbaar bleek, maakte hij de overstap naar de beloften van FC Utrecht. “Maar ik had het niet zo naar mijn zin daar”, vervolgt hij zijn verhaal. ‘’Bij Feyenoord vond ik het altijd erg leuk en ik wilde ook profvoetballer worden. Toen ik bij FC Utrecht niet helemaal uit de verf kwam, vroeg ik me af wat ik verder wilde met mijn voetballeven. Ik ben heel blij dat Katwijk vervolgens contact met me zocht. De Tweede Divisie is van een prima niveau, de club is leuk en ik kan me vlak voor de verdediging lekker uitleven.”

IT-Rijnsburg

Indribbelen als Frenkie de Jong

Van der Meer typeert zichzelf als een speler die goed kan indribbelen en tegelijkertijd defensief werk verricht. “Een beetje zoals Frenkie de Jong, al is hij natuurlijk veel beter.”

Van der Meer speelt alweer vier jaar voor Katwijk en zou dolgraag eens de kampioensschaal omhoog houden. “Van medespelers hoor ik hoe geweldig de titel van 2018 was. Die heb ik helaas net niet meegemaakt. Maar dit seizoen maken we echt een goede kans. We moeten ons hoofd erbij houden en geconcentreerd onze wedstrijden spelen.”

Kay Blokland, die als centrale verdediger achter Van der Meer speelt, is ook al zo positief over de oranje-zwarte brigade die Katwijk heet. Hij vindt er een dosis saamhorigheid en gezelligheid die in de Feyenoord-jeugd ontbrak. “Dat was veel zakelijker, alles draaide om presteren. Ik moest flinke concessies doen aan mijn sociale leven en dat vond ik niet prettig”, zegt de man die na zijn tijd op Varkenoord ook voor Capelle uitkwam. “Bij Katwijk zijn sfeer en prestatievoetbal verenigd. De Tweede Divisie is dan wel geen eredivisie, maar kan de vergelijking met veel clubs uit de Keuken Kampioen Divisie prima doorstaan.”

Docent

Zoals elders in deze editie te lezen is, merkt technisch directeur Cees Bruinink Blokland samen met Van der Meer aan als opvolger van de iconische Robert Susan. Laatstgenoemde is captain, speelt al jaren voor Katwijk en heeft een heel goede band met Blokland. ‘’We zijn allebei docent lichamelijke opvoeding en ik heb Robert op het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden geassisteerd. Nu sta ik alweer een hele tijd als zelfstandig docent voor de klas. Je kunt wel zeggen dat mijn leven door sport gedomineerd wordt. Niks mis mee overigens, sporten is gezond en ik geniet volop van de combinatie van lesgeven en zelf voetballen.”

Eigen persoonlijkheid

Op de vraag of Blokland de rol van Susan zou kunnen overnemen, antwoordt hij enigszins ontkennend. “Robert en ik hebben allebei onze eigen persoonlijkheid. Hij is verbaal enorm aanwezig, terwijl dat bij mij en Rick wat minder het geval is.” Trainer Anthony Correia beschouwt het afzwaaien van Susan eind volgend seizoen als sleutelvraagstuk binnen het groepsproces waaraan hij samen met Bruinink sturing geeft. “Er valt een cruciaal stukje van onze puzzel weg en wij moeten dat oplossen. Susan is echt een kanjer voor de ploeg, hij kent de hele club door en door en fungeert echt als verlengstuk van de trainer. Ik denk niet dat Rick en Kay de types zijn die zich in verbaal opzicht ineens veel meer zullen laten gelden. Maar als je het hebt over de boegbeeldfunctie, zijn ze natuurlijk hartstikke geschikt.”

Klik de link voor een recent artikel over vv Katwijk