Videobeelden helpen trainers FC 's-Gravenzande

“Deze investering zal zich dubbel en dwars terugbetalen”, zegt Ron van Meerten, technisch manager van FC ’s-Gravenzande. Zijn club schafte een nieuw camerasysteem aan dat past in de lijn van de verdere professionalisering van de club. “Het is een prachtig hulpmiddel voor trainers.”

In de opleiding van FC ’s-Gravenzande werd al veelvuldig gewerkt met camerabeelden en videoanalyses. “Maar de apparatuur die we nu gekocht hebben is veel professioneler dan dat we hadden”, legt Van Meerten uit.

“We hebben een jaartje of vier geleden zo’n GoPro-cameraatje aangeschaft. We wilden daarmee experimenteren en ‘feeling’ krijgen. We wilden ook zien of de trainers er gebruik van maakten én of het nut had.”

“Zo’n klein cameraatje had natuurlijk zijn beperkingen”, vervolgt Van Meerten. “Je kon hem overal ophangen. Meestal hingen we hem achter het doel, maar dan zag je maar één helft. Voor de opbouw was dat nuttig, maar ideaal was dat natuurlijk niet.”

De beelden waren dan niet perfect, als club onderkende FC ’s-Gravenzande gaandeweg de jaren wel meer en meer de potentie van het maken van videobeelden. Van Meerten: “Dat het gebruik maken van videobeelden en -analyses bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van de selectieteams, daar zijn we van overtuigd. Vandaar dat de club met het aanschaffen van een nieuw camerasysteem een behoorlijke investering heeft gedaan.”

Sinds kort staat er een vaste, door de Rabobank Westland gesponsorde zelfvolgende camera, op het hoofdveld op sportpark Juliana. “Het is wel een vereiste dat je er zelf niet al te veel werk aan hebt”, meent Van Meerten. “Als je de hele dag achter dat ding staat, schiet het zijn doel voorbij.”

Het nieuwe camerasysteem voldoet aan die ‘voorwaarden’. “We hebben een tweede vaste camera op het kruispunt van veld 2, 3, 4 en 5 geplaatst. Op die plek kan hij alle wedstrijden compleet in beeld brengen. We kunnen de camera van binnenuit sturen en richten op welk veld we op dat moment wensen. Dat geldt voor trainingen en wedstrijden.”

“Daarnaast hebben we nog een handcamera. Dat is een simpel dingetje, maar wel effectief. Die kunnen we inzetten waar we willen. Ouders vragen we wedstrijden te filmen.”

Het opnemen van wedstrijden is één, het bewerken en analyseren van beelden is twee. “Alle wedstrijden die we opnemen worden opgeslagen in een systeem”, vertelt Van Meerten. “Dat systeem is gekoppeld aan Sportbundels, een programma dat beelden analyseert en dat we al een aantal jaren hanteren. Trainers kunnen fragmenten van de wedstrijden opvragen om ze te laten zien aan spelers. Dat zijn fragmentjes van vijftien à twintig seconden. Dat kan de assistent-trainer tijdens de wedstrijd doen via een aantal tags, bijvoorbeeld om te laten zien wat niet goed ging bij omschakelmomenten.”