veronica

Wilfred Genee belde in Veronica Inside met voetbaltrainer Ron Jans. Ron was trainer van FC Cincinnati, maar door het uitspreken van een racistisch scheldwoord kwam hij hevig onder vuur te liggen. Hij besloot uiteindelijk op te stappen. In gesprek met Wilfred reageerde hij op het incident en zijn ingediende ontslag.

Wilfred: “Waarom heb je de handdoek in de ring gegooid?”

 Ron: “Wat een droom leek is in een paar dagen omgeslagen in een nachtmerrie. Ik kreeg door dat er een aanklacht was ingediend. Er werd een onderzoek naar mij ingesteld en er zijn verschillende gesprekken gevoerd. Waarna mij door Gerard Nijkamp ,de directeur van de club, is verteld dat ze het gevoel hadden dat ik er niet goed voor stond.  Als je toch doorgaat en je het gevoel hebt dat je niet vrij bent en je ieder woordje op een weegschaal moet leggen en je komt in een kleedkamer die verdeeld is, dan is het beter om te stoppen. Dit is zo jammer, maar ik ga lekker naar huis.”

 Wilfred: “Maar iedereen heeft toch door dat dit een misverstand is? Je hebt meegezongen met een nummer wat je niet eens kende, dat kan toch een keer gebeuren zoiets onhandigs?”

 Ron: “Ja dat is zo, alleen tijdens het gesprek wat ik gehad heb kwamen er heel veel vragen, ik ga niet in op details. Maar ik dacht wel waar gaat het allemaal over? Er zijn dus wel dingen geweest die door de spelers zijn genoteerd. Er moeten dus een aantal spelers zijn geweest die met bepaalde dingen moeite hebben gehad en dingen verkeerd interpreteerden.”

 Wilfred: “Dit valt niet te winnen?”

 Ron: “Misschien valt het wel te winnen, maar ik had ook het gevoel dat de club dacht dat als ik de strijd aan zou gaan er alleen maar publiciteit zou komen. En het alleen maar daarover zou gaan. Dus ik denk ook dat de club het beter vond als ik op zou stappen.”

 Wilfred: “Hoe voel je je nu?”

 Ron: “Doodzone, maar ja, ik heb een geweldige periode gehad. Alleen de laatste dagen niet. Wat ik wel heb gemerkt: ik heb echt honderden berichtjes gehad van iedereen uit de staf, iedereen van de club en uit Amerika en Nederland kreeg ik ook heel veel steun. Ik heb ook wel weer zin om naar Nederland te gaan.”

 Wilfred: “Wat het lastigste is, ik ken jou persoonlijk en je bent absoluut geen racist dat weten we allemaal. Maar nu kleeft dat aan je. Dat moet een ontzettend vervelend gevoel zijn.”

 Ron: “Ik vind niet dat het aan mij kleeft. Ik voel mezelf totaal niet schuldig aan racisme en ik vind het ook bizar wat er gebeurd is, maar het is echt. En het heeft geleid tot mijn beslissing en de beslissing van de club.”

 Wilfred: “Om welk nummer ging het?”

 Ron: “Dat weet ik niet, er staat altijd wel muziek op in de kleedkamer. Dat is een rapnummer en in dat nummer komt dat woord heel vaak voor. Achteraf vraag ik mij dan af, waarom draaien ze dat nummer dan? Maar je moet niet meezingen, dat is wel een goede les voor mij geweest.”

Klik hier voor de video.