Ronald Bergkamp voorziet aanval VV Katwijk van variatie

Met een verrassende promotie naar de Eredivisie nam Roland Bergkamp afgelopen zomer in het shirt van RKC Waalwijk afscheid van het betaald voetbal. De 28-jarige centrumspits was al rond met VV Katwijk dat andere geïnteresseerde clubs met onder meer een bijzondere video aftroefde. “Als mijn gevoel goed is, weet ik niet waarom ik nog verder moet kijken.”

KATWIJK – Tex, de witte labrador, snuffelt wat en gaat dan rustig liggen. Blaffen tegen het bezoek is er niet bij. “Alleen als hij andere honden ziet of als we op het strand zijn, is hij erg actief. Anders is het een rustige, lieve hond”, vertelt Bergkamp vanuit de nieuwbouwwoning in Bergschenhoek, die hij in augustus met vriendin Dewi en hun dochtertje van anderhalf betrok. Tot die tijd woonden ze in Berkel en Rodenrijs.

“Het was voor mij een van de hoofdredenen waarom ik de keuze voor Katwijk heb gemaakt. Ik kon wachten op aanbiedingen uit de Eerste Divisie, maar voor één of twee jaar weer aan de andere kant van Nederland wonen, zagen we niet zitten. Nu is het een uurtje. Ik carpool met Kay Blokland, Ricardo Kieboom en Rick van der Meer. Is nog gezellig ook.” Katwijk legde de 1,96 meter lange centrumspits al in mei vast. Op het moment dat RKC Waalwijk zich met Bergkamp net had geplaatst voor de Play-Offs in de Eerste Divisie.

VIDEOBEELDEN
“Met RKC Waalwijk promoveerden we na drie bizarre ronden tegen NEC, Excelsior en Go Ahead Eagles. Elke wedstrijd kende een eigen verhaal.Maar ik heb bij RKC Waalwijk niet mijn beste periode meegemaakt. Nog één of twee jaar investeren in de Eerste Divisie zag ik niet zitten. Ik zie geen spelers op hun 29e of dertigste nog een mooie buitenlandse transfer maken of de stap naar de Eredivisie zetten. De contacten met Katwijk bestonden al langer. Cees Bruinink (technisch directeur, red.) nodigde me nu opnieuw uit. Tijdens het gesprek liet hij videobeelden zien. Beelden uit mijn tijd bij Emmen, Sparta en RKC en vervolgens fragmenten uit duels van Katwijk. Zo toonde hij aan dat ik perfect in het team paste. Het gaf aan hoe graag de club me wilde halen.”

Tijdens zijn laatste jaar bij Sparta in 2017 had hij reeds de studie Rechten aan de Open Universiteit opgepakt. “Die kan ik op mijn eigen tempo volgen. Ik bepaal eigenhandig hoeveel en welke modules ik op welk tijdstip oppak en wanneer ik klaar ben voor het tentamen. Nu kan ik meer vaart in de studie zetten. Het lijkt me leuk om straks een juridische rol in de sport te vervullen.”Als betaald voetballer brak Bergkamp door bij Excelsior. Op zijn twintigste tekende hij een contract bij Brighton & Hove Albion, toen net gepromoveerd van de League One naar de Championship. “Bij mijn zaakwaarnemer Patrick van Diemen had ik aangegeven dat ik graag een buitenlands avontuur wilde aangaan. Patrick kwam met Burnley, toen ook Championship, en Brighton. Bij Burnley lag het beste gevoel, maar Patrick wees me op de ambities van Brighton. Die club wilde zo snel mogelijk doorstoten naar de Premier League. We vlogen naar Engeland en na een gesprek met de toenmalige voorzitter was ik direct om. De ambities spatten daarvan af. Na mij haalde de club nog een spits voor twee miljoen en eentje voor acht ton. Ik wist direct dat er een zware opdracht voor me lag.”

“De eerste drie weken van de voorbereiding bestond enkel uit trainen. In de ochtend rennen. Daarna rondjes sprinten op tijd. Na de lunch volgde een training op het veld. Ik stond versteld van het niveau, want de ballen schoten alle kanten op. Iedereen was al zo vermoeid, dat van scherpte nauwelijks sprake was. Het was een survival of the fittest. De elf fitste spelers stonden bij de seizoensopening op het veld. De selectie was groot genoeg.” Blessures dwarsboomden een succesvol avontuur. Om wedstrijdritme op te doen, werd Bergkamp een maand verhuurd aan Rochdale AFC uit de League One. “Dat was blijkbaar normaal. Na een blessure voetbalde een speler eerst een maand bij een club op een lager niveau op huurbasis. Rochdale was vijf tot zes uur rijden. Ik schrok. In Brighton woonde ik een mooi appartement op vijftig meter van het strand. Nu leek het alsof ik het Oostblok binnenkwam. Veel vervallen huizen, oude auto’s, een oud centrum. Ik vernam later dat het een van de armste delen van Engeland is. Ik logeerde die maand bij een andere Nederlandse speler, Pim Balkestein (nu De Treffers, red.).”

FC EMMEN
Brighton verhuurde Bergkamp in zijn laatste jaar aan VVV-Venlo, waarna FC Emmen zijn volgende club werd. “Onder trainer Joop Gall beleefde ik twee mooie jaren. Ik zeg altijd. Als alle neuzen dezelfde kant opstaan, de trainer de poppetjes op de juiste plaats zet en iedereen keihard werkt, dan kan elke club in de Eerste Divisie zich plaatsen voor de Play-Offs. In mijn tweede seizoen eindigden we vierde en merkten we dat de club steeds meer ging leven.”

Het leverde Bergkamp een transfer naar Sparta Rotterdam op. “Trainer Alex Pastoor had me bij Excelsior getraind en wist wie hij binnenhaalde. In het eerste jaar werden we direct kampioen. Ik keek ernaar uit om weer in de Eredivisie te spelen, maar het ging mis.” In de voorbereiding scheurde de boomlange spits de kruisband in zijn knie. “Ik kreeg een duwtje, terwijl ik net naar links wilde wegsprinten. Direct hoorde ik een knak. In overleg met mijn vader Ad (van beroep orthopeed, red.) besloot ik niet te opereren, maar de knie op te trainen. Ik viel dat seizoen nog twee keer in, maar scheurde toen een pees. Was ik gebleven, had Sparta me een nieuwe aanbieding kunnen doen, vertelde Pastoor. Nu behoorde dat niet de mogelijkheden.” RKC Waalwijk bood hem een vangnet.

De komende twee seizoenen wil hij zijn waarde tonen bij Katwijk. “Nadat ik begin november t was, heb ik laten zien wat ik kan. Ik word gebruikt als aanspeelpunt en kan daardoor medespelers beter laten renderen. We doen mee in de top en daar hoort een club als Katwijk ook te staan. Waar het gaat eindigen, weet ik niet. Dat zien we in mei.” (SB)

Voor de hele krant van de tweededivisiekrant. Klik hier
Meer informatie over VV Katwijk? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over de tweededivisiekrant.
Klik hier voor een ander artikel over VV Katwijk.